-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 13

Iš skandalingo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos projekto užsidirbo 14 valdininkų

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) neatskleidžia, kurie institucijos darbuotojai dirbo su triukšmą sukėlusiu ir brangiai atsiėjusiu Lietuvos socialinio modelio sukūrimo projektu. Priedus prie algos dėl šio projekto užsidirbo 14 valdininkų, kurie, kaip aiškinama, vertino mokslininkų pasiūlymus ir teikė pastabas.
Algimanta Pabedinskienė
Algimanta Pabedinskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmadienį dėl projekto į prezidentūrą buvo iškviesta socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė. Jos teigimu, už projekto rengimą yra sumokėta apie 3 mln. litų (0,87 mln. eurų), už likusią dalį projekto nesumokėta, o sutartys nutraukiamos.

Projektas buvo pristatytas pernai gruodį, iš viso už jį mokslininkams ir ministerijos valdininkams buvo planuojama sumokėti 5 mln. litų (1,4 mln. eurų).

Prezidentė Dalia Grybauskaitė per atstovą spaudai Modestą Naudžių pirmadienį pareiškė, kad tai yra akivaizdus piktnaudžiavimo valstybės tarnyba pavyzdys.

„Valstybės tarnautojai savo tiesioginį darbą paverčia milijonus kainuojančiais projektais, patys juose dalyvauja ir už tai išmoka sau pinigus. Niekaip kitaip, kaip valstybės pinigų plovimu, pasipinigavimu, šios situacijos negalima pavadinti“, – jos žodžius perdavė atstovas spaudai.

Valdininkų priedai – paslaptis

Ministrės A.Pabendinskienės atstovas spaudai Arūnas Malinovskis 15min.lt atsisakė atskleisti, kurie ministerijos darbuotojai papildomai užsidirbo dėl šio projekto, nes to neleidžia Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas. Jo teigimu, tarp jų nėra nei vieno politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojo.

15min.lt pateiktame atsakyme ministerija nurodė, kad pirmiausia buvo atlikti tyrimai, analizuota Europos valstybių praktika, pateikta analizė ir gerosios praktikos pavyzdžiai. Prie šios veiklos dirbo 4 ministerijos darbuotojai, jiems sumokėti 36,2 tūkst. litų (beveik 10,5 tūkst. eurų), neatskaičius mokesčių. Nurodoma, kad jie vertino tyrimų kokybę, teikė pastabas ir pasiūlymus ekspertams.

Tai nėra vieno specialisto siaura veikla, žiūrimas visas projekto kontekstas.

Anot ministerijos, Vilniaus universiteto mokslininkai rengė darbo santykių, užimtumo ir valstybinio socialinio draudimo sritis apimančius įstatymų projektus.

Mokslininkams šioje veikloje talkino 10 ministerijos darbuotojų. Jie padėjo rengti projektus, nuolat vertino pasiūlymus, derino juos su dabartine teisine baze, teikė pastabas, koordinavo veiklą.

„Tai nėra vieno specialisto siaura veikla, žiūrimas visas projekto kontekstas“, – rašoma atsakyme.

Šiems specialistams buvo išmokėti 88 054 litai (25,5 tūkst. eurų) neatskaičius mokesčių.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius

A.Butkevičius pažadėjo viską išsiaiškinti

Antradienį premjeras Algirdas Butkevičius pažadėjo, kad bus aiškinamasi, ar projektui skirtos lėšos panaudotos teisingai.

A.Pabedinskienė 15min.lt yra sakiusi, kad šio projekto pirmoji dalis buvo pradėta dar 2012 metais, tuo metu A.Butkevičius kurį laiką aiškino apie jį nieko negirdėjęs.

„Bus išsiaiškinta, ar kuris nors litas galėjo būti panaudotas ne pagal paskirtį, nes aš manau, čia daugiau sklando tam tikrų emocijų, bet po kurio laiko bus aiškiai pateikta, ar valstybės tarnautojai, kurie irgi dalyvavo to socialinio modelio kūrime, parodė konkrečius darbus, pateikti darbai pripažinti ir atsiskaityta, ar tiesiog buvo tikslas gauti papildomas pajamas“, – antradienį Lietuvos radijui sakė premjeras.

Prieš tai A.Pabedinskienė 15min.lt yra sakiusi, kad šio projekto pirmoji dalis buvo pradėta dar 2012 metais, tuo metu A.Butkevičius kurį laiką aiškino apie jį nieko negirdėjęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius