Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 04

Iš valdiškų butų turės išsikraustyti 34 neperrinkti Seimo nariai, naujokus laikinai apgyvendins viešbutyje

Dalis kadenciją baigiančio Seimo narių turės atsisveikinti ne tik su parlamentu, bet ir atlaisvinti butus Seimo viešbutyje. Iš čia turės išsikelti 34 neperrinkti parlamentarai. Kol jie kraustysis, darbą pradėję nauji Seimo nariai už mokesčių mokėtojų pinigus laikinai galės apsistoti viešbutyje.
B.Matelio butas Seimo viešbutyje
Parlamentaro B.Matelio butas Seimo viešbutyje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasibaigus šiai kadencijai, pasikeis beveik pusės Seimo viešbučio butų gyventojai.

Vilniuje, Gedimino prospekte, priešais Seimo rūmus esančiame pastate, kuriame gyvena parlamentarai ir jų šeimos nariai, iš viso įrengti 72 butai.

Seimo statutas numato, kad nutrūkus įgaliojimams, buvęs parlamentaras ir su juo gyvenantys šeimos nariai privalo per 30 dienų išsikelti iš užimamų patalpų ir visiškai atsiskaityti už gyvenimą Seimo viešbutyje.

Seimo kanceliarija jau sulaukė 18 perrinktų Seimo narių prašymų dėl apgyvendinimo viešbutyje. Prašymų pateikimo terminas nėra nustatytas.

Dar nežino, kiek kainuos

Kaip nurodė Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Artūras Zeleniakas, gyvenamosios patalpos naujai išrinktiems parlamentarams suteikiamos ne anksčiau kaip per 30 dienų nuo įgaliojimų laiko pradžios.

Nes buvę Seimo nariai iš užimamų patalpų turi teisę išsikelti per 30 dienų nuo įgaliojimų laiko pabaigos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo viešbutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo viešbutis

„Tokiu atveju naujos kadencijos Seimo nariai pirmąjį mėnesį yra apgyvendinami šalia Seimo rūmų esančiame viešbutyje. Už gyvenimą viešbutyje (be pusryčių) sumoka Seimo kanceliarija. Šiuo metu pasakyti, koks bus poreikis, per kiek laiko minėtame Seimo statuto nustatytame 30-ies dienų laikotarpyje naujai išrinkti Seimo nariai galės įsikelti į Seimo viešbučio butus ir atitinkamai – kokios bus išlaidos, negalime“, – sakė Seimo kanceliarijos atstovas.

Tokiu atveju naujos kadencijos Seimo nariai pirmąjį mėnesį yra apgyvendinami šalia Seimo rūmų esančiame viešbutyje. Už gyvenimą viešbutyje sumoka Seimo kanceliarija.

Atliks remontą

Pasak A.Zeleniako, 16 atsilaisvinusių Seimo viešbučio butų prieš įsikeliant naujiems gyventojams planuojama atlikti paprastojo remonto darbus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo viešbutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo viešbutis

Šiuo metu viešųjų pirkimų procedūros dar nėra pasibaigusios, tad įvardyti konkrečios sumos, kiek tai kainuos, Seimo kanceliarija negalėjo.

Rugsėjo pabaigoje 15min rašė, kad Seimo kanceliarija ieško, kas galėtų suremontuoti keliolika Vilniaus Gedimino prospekte įsikūrusio parlamentarų viešbučio butų.

Tam preliminariai suplanuoti 407 tūkst. eurų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Gyveno suaugę vaikai

Seimo statutas numato, kad, parlamentarams pageidaujant gyventi su šeimos nariais, jiems gali būti suteikiama gyvenamoji patalpa Seimo viešbutyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./B.Matelio butas Seimo viešbutyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./B.Matelio butas Seimo viešbutyje

Jame gyvenantiems Seimo nariams, kurie nuosavybės teise neturi gyvenamosios patalpos Vilniaus miesto savivaldybėje ir 25 km spinduliu nuo jos administracinės ribos, nereikia mokėti už komunalines išlaidas.

Kiti parlamentarai, gyvenantys Seimo viešbutyje, turi susimokėti už šaltą ir karštą vandenį, elektros energiją, dujas, šiluminę energiją ir komunalines paslaugas pagal patvirtintus tarifus.

Šią Seimo kadenciją į viešumą iškilo kelios istorijos apie tai, kad valdišku būstu parlamento viešbutyje kaip savu galėjo naudotis kai kurių parlamentarų atžalos.

Paaiškėjus, kad susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius nuomojasi butą Seimo viešbutyje, kuriame nakvodavo jo dukra, kultūros ministro patarėja Karolina Narkevič, jis atsisakė nuomos.

Kultūros ministerijos nuotr./Karolina Narkevič
Kultūros ministerijos nuotr./Karolina Narkevič

Apie tai, kad bute Seimo viešbutyje nakvoja jo sūnus, pripažino ir parlamentaras Zbignevas Jedinskis.

LNK televizijos laida KK2/Seimo nario Z.Jedinskio sūnus Edvardas Jedinskis
LNK televizijos laida KK2/Seimo nario Z.Jedinskio sūnus Edvardas Jedinskis

Prieš metus LNK televizijos laida KK2 pranešė apie tai, kad besigindamas, jog gyvena Seimo viešbutyje su mergina, Z.Jedinskio sūnus Edvardas, dirbantis Švenčionių rajono mero Rimanto Klipčiaus patarėju, padarė avariją ir pabėgo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Šiaulienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Šiaulienė

Be to, kai kurie Seimo nariai valdiškame būste gyveno nepaisant to, kad Vilniuje turi nekilnojamojo turto.

Tarp tokių, kaip rašė žiniasklaida, buvo parlamentaras Darius Kaminskas, Laimutė Matkevičienė, Irena Šiaulienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius