Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 29

Ispanų naikintuvai kilo dėl rusų lėktuvo, bet ne per NATO viršūnių susitikimą

Prieš metus įvykęs incidentas, kai prezidento Gitano Nausėdos ir Ispanijos premjero Pedro Sanchezo spaudos konferenciją Zokniuose nutraukė ten dislokuotų naikintuvų skrydis, nepamirštas iki šiol. Internete vėl dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame matyti skubiai į orlaivius sėdantys pilotai. Jį lydi klaidingas komentaras – esą tai įvyko NATO viršūnių susitikimo metu, kai Rusija į renginio vietą pasiuntė savo naikintuvus.
Ispanijos premjero Pedro Sanchezo ir prezidento Gitano Nausėdos spaudos konferencija, kurią netikėtai nutraukė naikintuvų skrydis
Ispanijos premjero Pedro Sanchezo ir prezidento Gitano Nausėdos spaudos konferencija, kurią netikėtai nutraukė naikintuvų skrydis / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

NATO vadina „šėtonišku aljansu“

Bemaž minutės trukmės vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip prie mikrofono kalbančiam Lietuvos prezidentui tenka nutilti, nes už nugaros stovintis naikintuvas pradedamas ruošti skubiam skrydžiui, pasidalijo arabiškai kalbantis „Facebook“ vartotojas.

„Sužinojęs apie skubų NATO susitikimą Ukrainos krizei aptarti, „Rusijos lokys“ pasiuntė „Suchoj“ tipo naikintuvus, kad šie praskristų tiesiai virš dalyvių galvų.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vaizdo įrašas buvo padarytas ne per NATO viršūnių susitikimą, o Šiaulių oro bazėje, lankantis prezidentui Gitanui Nausėda ir Ispanijos premjerui Pedro Sanchezui
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vaizdo įrašas buvo padarytas ne per NATO viršūnių susitikimą, o Šiaulių oro bazėje, lankantis prezidentui Gitanui Nausėda ir Ispanijos premjerui Pedro Sanchezui

Ir tarp šio šėtoniško aljanso lyderių kyla sumaištis ir panika, jie išsisklaido. Tai yra aiškus velniškojo aljanso įspėjimas „Rusijos lokiui“, – paaiškino „Žmogumi iš tolimiausio miesto“ pasivadinęs vyras.

Gana prastos kokybės vaizdo įrašas, paskelbtas birželio 6 d., buvo peržiūrėtas 4,3 tūkst. kartų, sulaukė beveik 300 reakcijų.

Sutrikdė spaudos konferenciją

Šis įvykis neturi nieko bendro nei su karu Ukrainoje, nei su NATO viršūnių susitikimu, nors gegužės pabaigoje – šiek tiek prieš „Facebook“ pasirodant šiam įrašui – Belgijoje tikrai vyko skubus Aljanso valstybių lyderių posėdis dėl karo.

Tačiau, internete atlikus paiešką pagal kadrus iš vaizdo įrašo, galima pamatyti, kad jis buvo paskelbtas pernai liepos 8 d., ir rasti nemažai Lietuvos bei Ispanijos žiniasklaidos pranešimų apie incidentą. Tuo metu nevyko joks skubus NATO susitikimas.

„Karinių lėktuvų pakilimas neįprastai nutraukė P.Sanchezo spaudos konferenciją Lietuvos kariuomenės bazėje“, – savo paskyroje „Twitter“ pranešė Ispanijos dienraštis „El Pais“.

Sekantieji Lietuvos politinį gyvenimą gali prisiminti, kad tai įvyko per Ispanijos premjero Pedro Sanchezo vizitą Lietuvoje. Jis, be kita ko, lankėsi ir Šiaulių aviacijos bazėje, kur NATO oro patruliavimo misiją tuo metu atliko 140 šios šalies karių. Jį lydėjo G.Nausėda.

Vos prasidėjusią valstybių lyderių spaudos konferenciją teko nutraukti. Kalbant Lietuvos vadovui, kilo sumaištis: tiesioginės transliacijos metu į už nugarų stovintį naikintuvą sugužėjo įgula ir atsivėrė angaro durys.

Spaudos konferencijos dalyviams teko skubiai ją nutraukti ir paėjėti į šalį. Ten buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas netruko savo paskyroje „Facebook“ paaiškinti to priežastį.

„Teko nutraukti Ispanijos premjero ir Lietuvos prezidento spaudos konferenciją Šiaulių oro bazėje – ispanų naikintuvai turėjo skubiai kilti gavę pavojaus signalą ir atlikti neplanuotą skrydį“, – rašė jis.

Vietoj pratybų – tikras pavojaus signalas

Vėliau spaudos konferencijos tiesioginė transliacija buvo atnaujinta.

„O ką jūs galvojate? – į netikėtus trikdžius sureagavo G.Nausėda. – Galvojate, kad čia prezidentai ir premjerai šneka deklaracijas visokias, o niekas realybėje neveikia? Matote, kad viskas veikia puikiausiai.

Galiu patvirtinti, kad naikintuvas pakilo į orą greičiau nei per 15 minučių. O jeigu dar atmestume tas 5 sekundes, per kurias reikėjo patraukti mūsų tribūnas ir mus iš kelio jam, būtų pakilęs dar 5 sekundėmis anksčiau.“

Situaciją pakomentavo ir P.Sanchezas. „Ką tik pamatėme tikrą atvejį, kuris iš tikrųjų vyksta, ir tai pateisina Ispanijos pajėgų buvimą Lietuvoje. Norėčiau padėkoti mūsų pulkininkui ir visai ispanų misijai“, – sakė premjeras.

Teisingas buvo tik „Facebook“ vartotojo komentaras, kad spaudos konferencija buvo nutraukta dėl Rusijos orlaivio. Karius šokti į naikintuvus „Eurofighter“ privertė rusų lėktuvo skrydis – orlaivis pakilo iš Karaliaučiaus srities, nepateikęs skrydžio plano.

VIDEO: Prezidento ir Ispanijos premjero spaudos konferecijos metu – incidentas

Anot „El Pais“, pavojaus signalas, karyboje žinomas kaip „alfa“, buvo paskelbtas, kai du Rusijos lėktuvai be leidimo įskrido į Baltijos šalių oro erdvę.

Po spaudos konferencijos esą buvo planuojama surengti karių „pratybas“ ir pademonstruoti, kaip jie elgiasi panašiais atvejais. Tačiau jų nė neprireikė.

Šiuo metu kaip tik Ispanijos sostinėje Madride vyksta viršūnių susitikimas, be kita ko, skirtas ir karui Ukrainoje aptarti, tačiau vaizdo įrašas su juo nesusijęs.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius