Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 24

Ištirtos Kuršių marių žuvys: valgyti neuždrausta

Penktadienį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento specialistai pranešė gavę Kuršių marių žuvų mėginių tyrimų atsakymus.
Palangos žvejus ant tilto priviliojo strimėlės
Strimelės / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apie Kuršių marių žuvų tyrimą pranešta kitą dieną po prokuratūros pranešimo apie „Grigeo Klaipėda“ vykdytą nusikaltimą gamtai, kai į aplinką tekėjo nevalytos nuotekos.

Aplinkosaugininkai ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai tyrė, ar Kuršių marių ir Baltijos jūros priekrantėje sugautoje žuvyje nėra sunkiųjų metalų.

Iš Baltijos jūros buvo paimtas sužvejotos strimelės mėginys, iš Kuršių marių keturi mėginiai: žiobrio, starkio, karšio ir kuojos.

„Nustatėme, kad leidžiami kiekiai nėra viršijami. Buvo tiriami dioksinai ir sunkieji metalai žuvyse“, – tyrimo išvadas reziumavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento patarėja Dalia Kaveckienė.

Kai orai leis ir žvejai pagaus Baltijos menkės, bus tiriama ir ši žuvis.

„Galima ramiai valgyti. Žuvis, pagal turimus rezultatus, ji yra saugi. Gal dėl to, kad žuvis yra migruojanti, vanduo atsiskiedžia ir tas taršos lygis nėra toks, kad būtų pavojingas“, – aiškino D.Kaveckienė.

Stebėsenos tyrimai atliekami kasmet. Kaip teigė specialistai, normos niekada nebuvo viršytos. Tačiau 2015-aisiais buvo tirtos Baltijos menkių kepenys. Jose nustatytas padidintas dioksinų kiekis. Nuo 2011-ųjų uždrausta Baltijos menkių kepenis vartoti maistui.

Nuo 2004-ųjų daromi tyrimai rodo, kad dioksinų kiekis žuvyse netgi mažėja. Bet specialistai pastebi, kad smulkėja ir pati žuvis, o dioksinai paprastai kaupiasi stambesnėse žuvyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius