Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 12 /15:49

IŽA pirmininkas A.Marcinkus: „Mitingo metu buvo varžoma žiniasklaidos laisvė“

Interneto žiniasklaidos asociacijos (IŽA) pirmininkas Arnas Marcinkus išreiškė susirūpinimą dėl prie Seimo vykusio mitingo, vėliau peraugusio į riaušes, kai žiniasklaidos atstovams, tarp jų – ir turintiems akreditacijas Seime, nebuvo sudarytos galimybės saugiai dirbti tiesioginį darbą – rinkti informaciją ir ją skleisti visuomenei apie naujausius įvykius. IŽA kviečia pareigūnus bendradarbiauti ir iš anksto pasiruošti galimiems saugiems scenarijams, rašoma asociacijos pranešime žiniasklaidai.
Riaušės prie Seimo
Besitęsiantys neramumai prie LR Seimo / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šių įvykių metu kai kurie mitinguotojai varžė žiniasklaidos laisvę, o policijos ir viešojo saugumo pareigūnams nepavyko užtikrinti žurnalistų saugumo, nes, akivaizdu, kad trūko pasirengimo tokioms situacijoms. Būtent todėl IŽA kreipiasi į policijos, viešojo saugumo ir kitų institucijų atsakingus pareigūnus, kviesdama tartis ir, esant panašioms situacijoms, bendromis jėgomis numatyti scenarijus, kurie leistų išvengti smurto prieš žiniasklaidą.

Martyno Zarembos nuotr./Arnas Marcinkus
Martyno Zarembos nuotr./Arnas Marcinkus

„Visuomet esame pasirengę bendradarbiauti su atsakingomis institucijomis ir pareigūnais, nes mūsų tikslas bendras – atlikti gerai savo darbą. Siekiant užtikrinti, kad ateityje nebūtų varžoma žiniasklaidos teisė ir laisvė nevaržomai rinkti informaciją, siūlome prieš mitingus ar protesto akcijas, aptarti galimus bendrus veiksmus. Pavyzdžiui, numatyti vietas, iš kurių būtų saugiausia dirbti žiniasklaidai, prie kurių būtų pareigūnai – apie jas būtų galima paskelbti redakcijoms“, – sako A.Marcinkus.

VIDEO: Prie Seimo vykusiame mitinge kilo riaušės – į pareigūnus skriejo akmenys, neramumus malšino riaušių policija

IŽA supranta tai, kad neįmanoma užtikrinti saugumo absoliučiai visiems žurnalistams ir kad pareigūnai daro viską, ką gali. Visgi tokiais atvejais bent jau akredituoti žurnalistai turėtų būti tikri, kad teritorijos viduje, pavyzdžiui, Seime, jų niekas nestumdys ir prieš juos nesmurtaus.

A.Marcinkaus teigimu, susitelkę ir gerai pasiruošę iš anksto galime užtikrinti, kad naujienų portalus, televizijas, radijus ir kitas žiniasklaidos priemones atstovaujantiems žurnalistams būtų galima saugiai dirbti viešųjų mitingų ir protesto akcijų metu.

„Esame laisvi ir gyvename laisvoje šalyje. Turime branginti laisvę ir gerbti vieni kitus, o savo nuomonę reikšti nežeminant ir nesmurtaujant. Tai, kas vyko vakar, kelia didžiulį susirūpinimą dėl žodžio laisvės. Dalis žurnalistų, patyrę fizinį ir psichologinį smurtą, negalėjo operatyviai pateikti informacijos visuomenei apie naujausius įvykius. Kai kurie mitingo ir riaušių dalyviai nuolat trukdė juos įžeidinėdami, stumdydami, varydami šalin, dengdami jų kameras, koneveikdavo necenzūriniais žodžiais“, – sako A. Marcinkus.

Naujienų portalo 15min.lt l.e.p direktoriaus Donato Večerskio teigimu, riaušėmis prie Seimo virtęs taikus protestas rodo, kad bandoma sistemiškai ir organizuotai išstumti iš renginių objektyviai nušviečiančius žiniasklaidos atstovus.

„Tai kartojasi jau ne pirmą kartą – kai kuriuose šią vasarą vykusiuose mitinguose buvo elgiamasi taip pat. Vienareikšmiškai – toks elgesys ne tik prieštarauja įstatymams, riboja žiniasklaidos darbą ir visuomenės teisę sužinoti, bet ir kelia tiesioginę grėsmę mūsų darbuotojams. Negalime taikstytis su tokiu elgesiu. Žurnalistų darbo ir žiniasklaidos laisvės užtikrinimas yra vienas iš demokratijos ramsčių, todėl imsimės teisinių priemonių prieš asmenis, kurie smurtavo, kad ši tendencija ateityje nepasikartotų“, – sako D.Večerskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Donatas Večerskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Donatas Večerskis

I.Šimonytė: tai visiškai nepriimtina

Į išpuolius prieš žurnalistus mitingo metu sureagavo ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

„Rugsėjo 10 dieną įvykusio mitingo dalyvių išpuolius prieš žiniasklaidą, žurnalistų užgauliojimą, įrangos gadinimą vertinu kaip sąmoningą trukdymą jiems dirbti savo darbą. Tai man yra visiškai nepriimtina. Ir tai, tikiuosi, yra nepriimtina visai laisvai demokratinei visuomenei, kuri vertina žiniasklaidą bei jos indėlį tokią visuomenę kuriant.

Kategoriškai pasisakau prieš bet kokius veiksmus, kurie nukreipti prieš laisvą mintį ir žodį, esu tikra, kad šalies teisėsaugos institucijos adekvačiai įvertins mitinguotojų veiksmus ir ateity tokie išpuoliai nepasikartos. Laisva ir stipri žiniasklaida yra visų mūsų laisvės pamato dalis. Dėkoju visiems, kurie išlieka ištikimi savo profesijai, savo darbui nepaisant sąlygų, kuriomis kartais tenka dirbti.“

15min primena, kad rugpjūčio 10 d., antradienį, žurnalistai pasirašė bendrą pareiškimą, kuriuo pasmerkė fizinio, emocinio smurto naudojimą prieš žurnalistus prie Seimo.

„Prašome policijos atkreipti dėmesį į žurnalistų saugumą, nes žurnalistų darbas demokratinėje valstybėje yra labai svarbus. Tik taip visuomenė gali pamatyti vykstančius procesus, gauti profesionalias, neiškraipytas žinias. Tačiau Lietuvos žiniasklaida nesustos ir dirbs, nes dirbame dėl Valstybės, dėl visuomenės, kuri supranta atsakomybę už Valstybę“, – rašoma pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius