-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 07 /16:04

Saulius Skvernelis nestos Justo Džiugelio pusėn: nesupranta jo veiksmų ir kalbų

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad parlamentaras Justas Džiugelis siekė iš frakcijos išvesti apie 20 narių, o tai ir yra pagrindinė jo šalinimo iš „valstiečių“ gretų priežastis. Premjeras Saulius Skvernelis taip pat užsimena apie „nevienkartinius nesuprantamus J.Džiugelio veiksmus“.
Justas Džiugelis
Justas Džiugelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Po to, kai R.Karbauskis iškėlė savo frakcijai ultimatumą ir pareikalavo, kad Seimo narys J.Džiugelis būtų pašalintas iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, o frakcijos nariai pasidalijo į dvi stovyklas, labai svarbus tapo premjero S.Skvernelio pasirinkimas.

J.Džiugelis nuo pat politinės karjeros pradžios buvo S.Skvernelio rėmėjas, nuolat pabrėždavęs, kad tiki jo vadovaujama Vyriausybe.

Tačiau S.Skvernelis, pasak jo patarėjo Tomo Beržinsko, J.Džiugeliui turi priekaištų.

„Premjeras sako, kad frakcija yra demokratiška ir demokratiniu keliu priims sprendimą dėl J.Džiugelio, išklausiusi abi puses. Tačiau premjeras pažymi, kad nevienkartiniai J.Džiugelio pasisakymai ir veiksmai jam nėra suprantami", – 15min teigė T.Beržinskas.

Taigi S.Skvernelis greičiausiai balsuos už J.Džiugelio pašalinimą iš frakcijos.

Kaltina griovus frakciją

Savo ruožtu R.Karbauskis penktadienį pareiškė, kad J.Džiugelis pašalinimo nusipelnė, nes bandė suskaldyti LVŽS frakciją.

„J.Džiugelis kalbėjo beveik su visais frakcijos nariais apie tai, kad reikia frakciją suskaldyti. (...) Daug žmonių gali tai patvirtinti, gal 20 tokių yra, kuriuos kalbino“, – penktadienį BNS sakė R.Karbauskis.

Klausimas dėl J.Džiugelio pašalinimo iš „valstiečių“ frakcijos bus svarstomas pirmadienį.

„Jis iš pradžių man melavo apie tai, kad neva yra sąrašas Seimo narių, kurie yra už frakcijos suskaldymą“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Tada jis pabandė iš tikrųjų surasti sąjungininkų ir nerado nė vieno, nors važiavo per visus ir šnekėjo, kad ta atskira frakcija bus labai įtakinga, ji keis ministrus, turės komitetų pirmininkų postus ir taip toliau“, – pridūrė jis.

„Kaip žmogus gali likti frakcijoje, kai jis darė viską, kad tos frakcijos neliktų?“ – tvirtino politikas.

Parlamentaras teigė sutinkantis su J.Džiugelio reikalavimu, kad klausimas dėl jo pašalinimo iš frakcijos būtų svarstomas atvirame posėdyje.

J.Džiugelis yra viešai pavadinęs R.Karbauskį patologiniu melagiu, tačiau vėliau atsiprašė ir tvirtino, jog „valstiečių“ lyderis „kartais sako netiesą ir manipuliuoja faktais“.

„Po to, kai esi tokioje desperacijoje, tau niekas nepavyksta ir nerandi jokių sąjungininkų ir esi prisišnekėjęs, tada belieka užpilti ant visų aplinkinių kuo daugiau šiukšlių (...) ir sakyti, kad patologinis melagis yra Karbauskis, nors mūsų frakcijoje visi žino, kad yra atvirkščiai“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

J.Džiugelis prašo, kad frakcijos posėdis būtų atviras

Penktadienį „valstietis“ J.Džiugelis savo „Facebook“ paskyroje rašė, kad pasikonsultavęs su teisininkais, teigia, kad nėra teisinio pagrindo nei Seimo statute, nei frakcijos reglamente jį šalinti dėl kritikos R.Karbauskiui. Todėl prašys, kad frakcijos posėdis būtų atviras.

„Kaip suprantu, frakcijos seniūnas neatlyžo ir yra nusiteikęs mane pašalinti bet kokia kaina bei kelia frakcijai ultimatumą. Tad kreipiausi su prašymu, kad mano ateities frakcijoje klausimas būtų svarstomas atvirame posėdyje“, – rašo J.Džiugelis.

J.Džiugelis netiesa pavadino R.Karbauskio teiginius apie 20 frakcijos narių išvedimą. Apie tai pranešė penktadienį popiet „Facebooke“.

„Akivaizdu, kad nuojauta neapgavo. “Fake news" salvės, su savais išvedžiojimais, paleistos. Įdomu, kokių dar kaltinimų išgirsiu iki pirmadienio? Gal kad man sumokėjo konservatoriai?“ – rašė parlamentaras.

Ketvirtadienį R.Karbauskis sakė, kad palaikys J.Džiugelio pašalinimą iš frakcijos. Jei jis nesitrauks ar nebus pašalintas, „valstiečių“ lyderis nurodė, kad pats paliks frakciją.

Seimo pavasario sesijos metu „valstietis“ piktinosi R.Karbauskio elgesiu. J.Džiugelis taip pat aštriai kritikavo R.Karbauskio iniciatyvą tęsti tyrimą dėl neleistino verslo ir interesų grupių poveikio politikai.

„Tokia situacija kartojasi ne pirmą kartą: frakcijoje klausimas net nediskutuotas, o Ramūnas vienas nusprendžia už visus, kokia ta bendra (suprask, frakcijos) nuomonė. Taip tęstis negali“, – birželį 15min tikino J.Džiugelis.

Tačiau sulaukęs frakcijos seniūno ultimatumo, kad J.Džiugelio buvimas frakcijoje tėra „laiko klausimas“, pastarasis atsiprašė, pasakęs, kad nenorėjo konflikto. Vėliau jis paaiškino savo poziciją, kad R.Karbauskis kartais meluoja, bet šis faktas nesuteikia teisės jo vadinti „patologiniu melagiu“.

„Valstiečiai“ susiskaldę dėl J.Džiugelio

Parlamentaro J.Džiugelio šalinimas iš „valstiečių“ gretų Seime skaldo frakciją į kelias stovyklas – tam nepritariančiųjų, pašalinimą remiančiųjų ir dar neapsisprendusiųjų. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderį Ramūną Karbauskį patologiniu melagiu pavadinusio J.Džiugelio išmetimo iš frakcijos klausimas bus svarstomas pirmadienį.

Frakcijos narys, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas sako, kad „vienareikšmiškai negalime šalinti žmonių, kurie turi kitą nuomonę“. Parlamentaras teigė, kad sprendimas pašalinti J.Džiugelį gali būti suprastas kaip susidorojimas.

„Nemanau, kad kuriant baimės atmosferą galima sukurti tvarią politinę jėgą“, – BNS penktadienį sakė Seimo narys.

Jis tvirtino besitikintis, jog R.Karbauskis atšauks anksčiau išsakytą ultimatumą dėl savo pasitraukimo iš frakcijos, jeigu ši nuspręstų J.Džiugelio nepašalinti.

„R.Karbauskis (...) pademonstruotų, manau, didelę išmintį ir lyderystę, jeigu sugebėtų frakcijoje vis dėlto išsaugoti žmogų, kuris turi didelį įdirbį toje srityje, kur Seimas apskritai neturėjo didelių kompetencijų – neįgaliųjų, socialinės apsaugos“, – kalbėjo V.Bakas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Tuo metu Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ A.Širinskienė sako, kad J. Džiugelio vietoje iš frakcijos pasitrauktų pati.

„Sunkiai įsivaizduoju, kaip žmogus gali tokiu atveju likti frakcijoje. Jo vietoje aš pati pasitraukčiau, nes jeigu negerbi žmonių, jeigu tau su jais yra blogai, jeigu juos bandai skaldyti kartais, tai reikėtų pačiam išeiti“, – BNS teigė parlamentarė.

„Tai nebuvo kritika. Tai, ką jis kalbėjo, buvo šmeižtas“, – pridūrė ji.

Pasak Seimo narės, frakcijos nariai turi ir daugiau duomenų apie J.Džiugelio veiksmus, nesuderinamus su jo buvimu „valstiečių“ gretose. A.Širinskienė teigė juos atskleisianti pirmadienį.

Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė sakė pirmiausia norinti pirmadienį išgirsti paties J.Džiugelio paaiškinimų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rima Baškienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rima Baškienė

„Būtų išankstinis verdiktas pasakyti, kaip balsuosiu. Aš noriu pirmiausia išgirsti J.Džiugelį“, – teigė „valstietė“.

A.Kubilius mato Konstitucijos pažeidimą

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Andrius Kubilius, vertindamas R.Karbauskio ultimatumą J.Džiugeliui, pastebi bandymą pažeisti šalies Konstituciją

„Justas Džiugelis kaltas, nes išdrįso viešai pakritikuoti Didįjį Vadą. Ir dar išvadino „patologiniu melagiu“. Pagąsdintas Vado, vėliau dėl tokių viešai pasakytų žodžių viešai ir atsiprašė. Bet Didysis Vadas nenurimsta: viešai išsakoma savųjų kritika yra nepakenčiama. Už ją bus keršijama, bus persekiojama ir bus baudžiama, – pranešime žiniasklaidai situaciją vaizdžiai apibūdino Seimo narys.

A.Kubilius cituoja Lietuvos Respublikos Konstitucijos 33 straipsnio 2 dalį: „Piliečiams laiduojama teisė kritikuoti valstybės įstaigų ar pareigūnų darbą, apskųsti jų sprendimus. Draudžiama persekioti už kritiką.“

„Iš R.Karbauskio ultimatumų, galima suprasti, kad pirmadienį Didysis Vadas žada pažeisti šią Konstitucijos nuostatą. Pagal tą pačią Konstituciją, Seimo narys taip šiurkščiai pažeidęs Konstituciją gali sulaukti ir apkaltos“, – atkreipia dėmesį A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius