-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 10 /13:42

D.Grybauskaitė pareiškė pasitikinti J.V.Žuku

Kilus šurmuliui dėl kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos susitikimo su kariuomenės vadu Jonu Vytautu Žuku, kurį padėjo surengti ir jame dalyvavo Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus, generolas pasiaiškino dėl susitikimo aplinkybių ir to, kas jį sieja su verslo organizacijos vadovu. Prezidentė Dalia Grybauskaitė išreiškė J.V.Žukui pasitikėjimą.
Jonas Vytautas Žukas ir Gitanas Nausėda
Jonas Vytautas Žukas ir Gitanas Nausėda / Nuotrauka iš Gitano Nausėdos „Facebook“ paskyros

Atsakydama į 15min užklausą, prezidentės spaudos tarnyba informavo, kad „kariuomenės vadu generolu leitenantu J.V.Žuku prezidentė pasitiki“.

Kariuomenės vadas J.V.Žukas savo feisbuko paskyroje paskelbė įrašą dėl vasario 18 dieną įvykusio susitikimo su G.Nausėda ir V.Sutkumi.

„Gali būti, jog pastaruoju metu buvau netinkamai suprastas dėl mano susitikimo su Gitanu Nausėda ir jį atlydėjusiu Valdu Sutkumi. Nesu viešųjų ryšių specialistas, o karys, todėl situaciją paaiškinu trumpai“, – rašė kariuomenės vadas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jonas Vytautas Žukas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jonas Vytautas Žukas

Tarpininkų nereikia

J.V.Žukas tikina, kad V.Sutkus nėra jo artimas draugas ar bičiulis, o tiesiog seniai pažįstamas asmuo, su kuriuo susitikęs jis pasisveikina. Anot jo, tokių asmenų yra šimtai.

„Jokio tarpininkavimo susitikimui su manimi nereikia. Jei būtų paskambinęs pats kandidatas į prezidentus, ar koks kitas jo atstovas, rezultatas būtų toks pats“, – tikino jis.

J.V.Žukas aiškina, kad kariuomenei svarbu, jog kandidatai į prezidentus turėtų tikslią viešą informaciją apie šalies ginkluotąsias pajėgas. Esą tai leidžia tikėtis, kad debatų ar kitų viešų renginių metu visuomenė iš kandidatų girdės tikslias žinias.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Kariuomenės vadas kartojo, kad visi kandidatai, kurie šiuo tikslu norėtų susitikti su juo, yra visada laukiami. Su jais J.V.Žukas esą susitiktų lygiai taip, kaip ir su Gitanu Nausėda, – „savo kabinete, skaidriai ir nieko neslėpdamas“.

„Lietuvos kariuomenė, jos kariai bei vadas negali dalyvauti politikoje, joje nedalyvauja ir nedalyvaus. Dėkoju už supratimą“, – įrašą feisbuke baigė J.V.Žukas.

Apie V.Sutkaus dalyvavimą nutylėjo

Klausimą dėl to, ar į J.V.Žuko kabinetą jį atvedė įtakingas verslo lobistas V.Sutkus, atstovaujantis ir stambioms verslo įmonėms, G.Nausėdai BNS rengtų prezidentinių debatų metu pirmadienį uždavė jo konkurentas rinkimuose premjeras S.Skvernelis.

Antradienį J.V.Žukas aiškino, kad V.Sutkus – jo pažįstamas iš Žaliaraiščių gretų, be to, tarpininkavęs ir susitikimams su Izraelio verslininkais.

Susitikimo metu G.Nausėda esą domėjosi nacionalinio saugumo ir gynybos klausimais. Taip pat kandidatas į prezidentus generolui pranešė, kad tapęs šalies vadovu norėtų jam pasiūlyti pareigas naujojoje prezidento administracijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Sutkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Sutkus

Ką veikė drauge, V.Sutkus nekomentuoja. G.Nausėda kilusį ažiotažą vertina kaip oponentų puolimą.

Kartu jis nurodė, kad apie visus susitikimus praneša savo feisbuko paskyroje. Nors apie susitikimą su J.V.Žuku jis pranešė, bet tąsyk nutylėjo apie V.Sutkaus dalyvavimą.

Svarstys į Seimą kviesti J.V.Žuką

Paaiškėjusios naujos šio susitikimo aplinkybės sulaukė atgarsio Seime. Parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas, kuris taip pat yra ir S.Skvernelio rinkimų štabo vadovas, pareiškė, kad jeigu nebus „kažkokių atsakymų“, artimiausiame komiteto posėdyje bus svarstoma, ar kviestis J.V.Žuką pasiaiškinti dėl įvykusio susitikimo su G.Nausėda ir V.Sutkumi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Taip pat, anot jo, bus apsvarstyta situacija, ar normalu, kai „kariuomenė yra politizuojama, veikiantis generolas dalyvauja politinėje veikloje“ ir panašiai.

Klausiamas, kokių konkrečiai atsakymų jam reikia, V.Bakas aiškino, kad nori sužinoti, kas vyko minėtame susitikime.

Savo nuomonę išreiškė ir Seimo NSGK vicepirmininkė konservatorė Rasa Juknevičienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė

Reaguodama kandidato į prezidentus viešus pareiškimus apie tai, kad jis norėtų šiuo metu savo pareigas atliekantį kariuomenės vadą matyti savo politinio pasitikėjimo komandoje bei paaiškėjusias aplinkybes, jog pas kariuomenės vadą jis esą lankosi su verslo lobistu, turinčiu su gynybos pramone susijusių interesų, ji sakė, kad toks G. Nausėdos elgesys yra nesolidus, nederamas ir kenkia J.V.Žuko autoritetui, o kartu visai kariuomenei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius