Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 10 04

Jokių eksperimentų su telefonais nevykdys, tik išbandys gyventojų perspėjimo sistemą

Trečiadienį, spalio 4-ąją, popiet vietos laiku amerikiečių mobilieji telefonai turėtų pradėti skleisti šaižų garsą. Taip už Atlanto bus tikrinama avarinio perspėjimo sistema. Tačiau ir Lietuvoje platinamas raginimas šiomis dienomis būti budriems, ne tik išjungti telefonus, bet ir išimti SIM korteles bei baterijas, mat skambės dar negirdėtas signalas ir vyksiantys eksperimentai.
Visi telefonai turi galimybę gauti perspėjimo pranešimus, bet ne visuose telefonuose tokia galimybė aktyvuota
Asociatyvi nuotr. Visi telefonai turi galimybę gauti perspėjimo pranešimus, bet ne visuose telefonuose tokia galimybė aktyvuota / Bendrovės nuotr.

Gąsdina eksperimentais

Tokį įspėjimą pirmadienį ryte paskelbė viena „Facebook“ vartotoja: „Dėmesio, garsinis ginklas! Globalinis FEMA testas 2023 m. spalio 4 d.

Nuo spalio 1 d. būkite ypač budrūs, tam tikromis dienomis išjunkite telefonus, išimkite SIM korteles ir baterijas, taip pat kitus prietaisus ir įrangą, galinčią priimti ryšio signalus – elektromagnetines bangas! Stenkitės būti namuose ir užrakinkite duris! Jei negalite likti namuose, bent jau pasiimkite su savimi apsaugos priemones!

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įspėjimai dėl JAV vyksiančio perspėjimo sistemos patikrinimo platinam ir Lietuvoje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įspėjimai dėl JAV vyksiančio perspėjimo sistemos patikrinimo platinam ir Lietuvoje

JAV ir Izraelyje spalio 4 d. (arba 11 d.) bus bandomi telefonai, sakė, kad bus toks signalas, kokio žmonės dar negirdėjo, sakė, kad neišsigąskite, tai tarnybos kažką tikrina.

Tikrai bus kažkokie eksperimentai ar masinė indoktrinacija! Tai bus ne tik JAV, bet ir visose kitose šalyse, taip pat ir Rusijoje, tik gal skirtingomis dienomis ar savaitėmis! Rusijoje kaip visada viskas tylu, turėkite tai omenyje, greičiausiai nebus net įspėjančių pranešimų!“

Gali pasirodyti, kad šis įrašas paskelbtas norint ne įspėti, o pasišaipyti, mat paįvairintas ne tik gausybe šauktukų ir ženkliukų su santrumpa SOS, bet ir klouno veido ikonėlėmis.

Tačiau komentaruose internautė pasidalijo kone 2 min. trukmės įrašu, kuriame neįvardytas vyras angliškai (jo žodžiai subtitruose išversti į ispanų kalbą, taip pat įgarsinti rusiškai) išsako panašų raginimą – išjungti telefonus, išimti SIM korteles.

Šį pasisakymą galima rasti pusšeštos minutės trukmės įraše, kuris rugsėjo 22 d. buvo paskelbtas platformoje „Bitchute“. Balsas už kadro jame cituoja knygų autorių Jasoną Shurka, neva „spalio 4-ąją FEMA panaudos 5G dažnį, kad aktyvuotų nanopatogenus, esančius paskiepytųjų kraujyje“.

Kaip tik nuo 2.53 laiko žymos skamba J.Shurka žodžiai, kuriais pasidalijo ir minėta „Facebook“ vartotoja.

Įspėjimą vyras, atrodo, buvo paskelbęs ir savo paskyrose socialiniuose tinkluose, bet įrašai, jo žodžiais, buvo pašalinti. Apie tai J.Shurka kalba šiame įraše platformoje „YouTube“. Originalusis pasisakymas, kuris panaudotas „Bitchute“ įraše ir kuriuo pasidalijo „Facebook“ vartotoja, tebėra jo tinklalapyje.

Ekrano nuotr. iš jasonshurka.com/Panašu, kad melagingą informaciją apie būsimą sistemos patikrinimą paskleidė knygų autorius Jasonas Shurka
Ekrano nuotr. iš jasonshurka.com/Panašu, kad melagingą informaciją apie būsimą sistemos patikrinimą paskleidė knygų autorius Jasonas Shurka

Panašią informaciją galima rasti ir kitose „Facebook“ vartotojų iš Lietuvos paskyrose.

Tikrins perspėjimo sistemą

Internete paieškojus informacijos anglų kalba pagal raktinius žodžius „FEMA global test“ („FEMA globalinis testas“), išmetama nemažai puslapių, kuriuose pasakojama apie spalio 4 d. suplanuotą patikrinimą.

Pirmasis rezultatas – pranešimas spaudai FEMA (Federal Emergency Management Agency – Federalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros) tinklalapyje.

Rugpjūčio 3-ąją čia buvo pranešta apie rudenį planuojamus perspėjimo apie pavojų sistemos (Emergency Alert System, EAS) ir belaidžio perspėjimo apie pavojų sistemos (Wireless Emergency Alerts, WEA) bandymus.

Buvo nurodyta, kad bandymą visoje šalyje atliks FEMA kartu su Federaline ryšių komisija (FCC). Jį sudarys dvi dalys, skirtos patikrinti WEA ir EAS pajėgumams. Abu bandymai prasidės trečiadienį, apie 14.20 val. Rytų pakrantės (21.20 val. Lietuvos) laiku.

WEA testas skirtas mobiliesiems telefonams. Tai bus jau trečias šio sistemos bandymas visoje šalyje, bet antras, skirtas visiems mobiliojo ryšio įrenginiams. Testo pranešimas bus rodomas anglų arba ispanų kalba, priklausomai nuo įrenginio kalbos nustatymų.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įspėjimai dėl JAV vyksiančio perspėjimo sistemos patikrinimo platinam ir Lietuvoje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įspėjimai dėl JAV vyksiančio perspėjimo sistemos patikrinimo platinam ir Lietuvoje

Kita testo dalis – EAS – skirta radijo imtuvams ir televizoriams. Tai bus jau septintas nacionalinis testas.

„Testo tikslas – užtikrinti, kad sistemos ir toliau būtų veiksminga visuomenės perspėjimo apie ekstremalias situacijas, ypač nacionalinio lygmens, priemonė. Jei spalio 4 d. bandymas būtų atidėtas dėl plataus masto nepalankių oro sąlygų ar kitų svarbių įvykių, atsarginė bandymų data yra spalio 11 d.“, – paaiškinta tinklalapyje (kaip tik šios dvi datos nurodytos cituotame „Facebook“ įraše).

Maždaug nuo 14.20 val. mobiliojo ryšio bokštai testą transliuos apie 30 minučių. Tuo metu su WEA suderinami ir įjungti / aktyvaus bokšto veikimo zonoje esantys belaidžiai telefonai turėtų priimti bandomąjį pranešimą: „Tai yra nacionalinės bevielio pavojaus signalų sistemos bandymas. Nereikia imtis jokių veiksmų.“

Visi belaidžiai telefonai pranešimą turėtų gauti tik vieną kartą.

EAS testo dalis turėtų trukti maždaug minutę ir bus atliekama dalyvaujant radijo bei televizijos transliuotojams, kabelinėms sistemoms, palydovinio radijo ir televizijos paslaugų teikėjams ir laidinio vaizdo paslaugų teikėjams.

Pranešime turėtų būti nurodyta: „Tai – visoje šalyje vykdomas pavojaus signalų sistemos bandymas, apimantis JAV nuo 14.20 iki 14.50 val. Tai tik bandymas. Visuomenė neprivalo imtis jokių veiksmų.“

Panaši sistema sukurta ir Lietuvoje.

Būta melagingų perspėjimų

Integruota visuomenės perspėjimo sistema (Integrated Public Alert and Warning System, IPAWS), kurią administruoja FEMA, privalo būti išbandyta ne rečiau kaip kas trejus metus.

Čia išsamiai paaiškinta, kodėl tokia sistema reikalinga, kuo ji naudinga pavieniam žmogui ir kaip ji veikia.

Ši centralizuota, internetu paremta sistema buvo išbandyta 2019 m. Tuomet buvo pastebėta tam tikrų spragų, kurias buvo imtasi pašalinti. Dabartinis testas esą leis patikrinti, kaip buvo išspręstos šios problemos.

Sauliaus Žiūros nuotr./Perspėjimo sirenos
Sauliaus Žiūros nuotr./Perspėjimo sirenos

Radijo imtuvams ir televizoriams skirtos EAS testai buvo atlikti ir 2011 m., 2016 m., 2017 m., 2018 m.

Perspėjimo sistema ne visada veikia sklandžiai. Bene garsiausiai nuskambėjęs incidentas – Havajuose tariamai turėjusi sprogti bomba, dėl kurio trumpam kilo panika visame salyne.

2018 m. sausio 13 d. rytą šios valstijos nepaprastųjų situacijų valdymo tarnybos darbuotojas netyčia paspaudė ne tą mygtuką. Jis iš nepaprastųjų situacijų operacijų centro išsiuntė klaidingą perspėjimą apie balistinės raketos grėsmę. Šis darbuotojas vėliau buvo atleistas.

Šiemet analogiškos tarnybos Floridoje pareigūnams teko atsiprašyti už tai, kad 4.45 val. gyventojus pažadino į jų telefonus išsiųstas bandomasis perspėjimas apie pavojų. Šis signalas turėjo būti rodomas tik per televiziją, netrukdant miegantiems žmonėms.

123RF.com nuotr./Lovoje
123RF.com nuotr./Lovoje

Valstija netrukus pranešė nutraukusi sutartį su programinės įrangos bendrove, kuri sulaukė priekaištų dėl bandomojo perspėjimo į mobiliuosius telefonus išsiuntimo prieš aušrą.

Praėjusiais metais FEMA pareigūnas CNN pripažino, kad programinės įrangos, kurią televizijos ir radijo tinklai naudoja pavojaus signalams perduoti, pažeidžiamumas gali leisti kompiuterių įsilaužėliams transliuoti melagingus pranešimus.

15min verdiktas: melas. Spalio 4-ąją Jungtinėse Valstijose bus testuojama gyventojų perspėjimo sistema, todėl jie tam tikru metu į mobiliuosius telefonus gaus pranešimus. Tai nėra eksperimentas, kuriuo siekiama aktyvuoti nanodaleles paskiepytų žmonių kraujyje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius