Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 04

Jolantos Blažytės paslaptis: nuslėptas verslas Rusijoje ir Panama Papers pėdsakas

Su Darbo partijos patriarchu Viktoru Uspaskichu besiskirianti Jolanta Blažytė penkerius metus turėjo aktyvų ir didelius projektus vystantį verslą Rusijoje. 15min atskleidžia, ką ir kur veikė šis verslas, apie kurio ryšius su viena įtakingiausių Lietuvos šeimų buvo nutylėta.
Šis kompleksas Tiumenėje išdygo Jolantai Blažytei būnant statybas atlikusios bendrovės akcininke
Šis kompleksas Tiumenėje išdygo Jolantai Blažytei būnant statybas atlikusios bendrovės akcininke / „GazInvestProjekt“, Viganto Ovadnevo / Žmonės.lt nuotr

Suprasti akimirksniu

  • Jolantos Blažytės verslas Rusijoje 5 metus buvo nutylėtas, nors įstatymai įpareigoja tai atskleisti
  • J.Blažytės partneris – Tiumenės statybų magnatas, anksčiau dirbęs „Gazprom“ struktūroje
  • Turbūt didžiausias rusiško J.Blažytės verslo projektas – didelis kompleksas Tiumenėje
  • Šio komplekso užsakovai veikia per Mergelių salose registruotą ofšorinę struktūrą
  • J.Blažytė tvirtina rusiško verslo akcijas jau pardavusi ir negavusi pajamų iš šios investicijos

Didelis sporto ir sveikatingumo kompleksas, poliklinika, individualūs namai ir kotedžai – visa tai Rusijoje, Tiumenėje, pastaraisiais metais sukūrė statybų kompanija „GazInvestProjekt“. Kompanija, įkurta buvusio aukšto „Gazprom“ pareigūno, prieš penketą metų įsileido investuotoją iš Lietuvos – vieną turtingiausių Lietuvos moterų.

Be to, vienas didžiausių, o gal ir pats didžiausias „GazInvestProjekt“ atliktas projektas neapsiėjo be ofšorinių struktūrų pėdsako. Tiumenės įmonės užsakovai – ir Panamos teisininkų kontoros „Mossack Fonseca“ klientai.

Nors įstatymas įpareigojo V.Uspaskichą atskleisti visus savo ir savo žmonos verslo ryšius, apie tai buvo nutylima. Lygiai kaip nutylėtas, pavyzdžiui, „darbiečio“ Kęstučio Daukšio žmonos turtas Bulgarijoje. Ir lygiai kaip K.Daukšio žmona, J.Blažytė tikina verslą neseniai pardavusi.

Partneris iš „Gazprom“ struktūros

15min turimais Rusijos registro duomenimis, J.Blažytė disponuoja 20 proc. „GazInvestProjekt“ akcijų. Didžiausias šios Tiumenės statybų kompanijos akcininkas – įmonės vadovas Aleksandras Laptevas.

„GazInvestProjekt“ nuotr./Aleksandras Laptevas
„GazInvestProjekt“ nuotr./Aleksandras Laptevas

A.Laptevas „GazInvestProjekt“ įsteigė 2001 metais. Iki tol J.Blažytės verslo partneris dirbo Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ struktūroje. 1993–1998 metais jis buvo „Gazprom“ valdomos Tiumenės įmonės „ZapSibGazprom“ komercinių operacijų vadovas, 1998–2001 metais – pastarosios įmonės valdomos įmonės „ZapSibStroiServis“ generalinis direktorius. Abi šios įmonės užsiima statybomis, ir ne tik „Gazprom“ reikalingais inžineriniais statiniais. Pavyzdžiui, „ZapSibGazprom“ plėtoja didelius gyvenamosios statybos projektus.

Maždaug po aštuonerių metų statybinėse „Gazprom“ struktūrose A.Laptevas pajudėjo į nuosavą verslą – ir vėl statybose. J.Blažytės partneris buvo įvardijamas vienu įtakingiausių Tiumenės srities verslininkų.

Rusijos Federalinės mokesčių tarnybos duomenų bazėje prieinami išrašai rodo, kad nuo 2011 metų A.Laptevas turi partnerę iš Kėdainių.

15min nuotr./„GazInvestProjekt“ akcininkai
15min nuotr./„GazInvestProjekt“ akcininkai

Nuo poliklinikos iki cirko

„GazInvestProjekt“ svetainėje galima rasti nemažai informacijos apie šios įmonės veiklą. Įmonė gali pasigirti pastačiusi ne vieną gyvenamąjį, komercinį ir administracinį kompleksą. Tarp atliktų projektų – ir 2004 metais pastatytas Tiumenės cirkas.

O partnerystės su J.Blažyte metais „GazInvestProjekt“ pastatė bent du įspūdingus kompleksus. Pirmasis – 2012 m. pabaigoje baigta statyti penktoji Tiumenės poliklinika, aprašoma kaip viena didžiausių poliklinikų regione.

„GazInvestProjekt“ nuotr./Tiumenės 5-oji poliklinika
„GazInvestProjekt“ nuotr./Tiumenės 5-oji poliklinika

Antrasis – sporto ir sveikatingumo kompleksas „Planeta-Tiumen“. Šis tikrai įspūdingas kompleksas sporto ir sveikatingumo paslaugomis neapsiriboja. Ten galima rasti ir prekybines patalpas, ir biurus, ir gyvenamąsias patalpas. Oficialioje „GazInvestProjekt“ svetainėje nurodoma projekto vertė – 1,6 milijardo rublių.

„GazInvestProjekt“ nuotr./Kompleksas „Planeta-Tiumen“
„GazInvestProjekt“ nuotr./Kompleksas „Planeta-Tiumen“

Verslo struktūroje – „Mossack Fonseca“ klientai

Dar įdomesnė šių pinigų kilmė. „GazInvestProjekt“ nurodo, kad „Planeta-Tiumen“ yra kitos Tiumenės bendrovės „Tennis-Palas“ projektas. Šią įmonę lygiomis dalimis valdo pati „GazInvestProjekt“ bei dar viena Rusijos bendrovė „Simeks i ko“. Pastarosios didžiausias akcininkas – Rusijos pilietis Artiomas Kašinas, o 20 proc. akcijų priklauso Didžiosios Britanijos Mergelių salose registruotai ofšorinei kompanijai „Clancy Capital Limited“.

Apie šią bendrovę gausu užuominų nutekėjusiuose Panamos teisininkų bendrovės „Mossack Fonseca“ duomenyse, prieigą prie kurių tarptautinėms žurnalistų pajėgoms suteikė Vokietijos leidinys „Süddeutsche Zeitung“ ir tiriamosios žurnalistikos centras „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ). Kad už Mergelių salų stovi Rusijos piliečiai – neabejotina.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./J.Blažytės verslas Rusijoje susijęs su Panamos kontroros „Mossack Fonseca“ klientais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./J.Blažytės verslas Rusijoje susijęs su Panamos kontoros „Mossack Fonseca“ klientais

15min „Mossack Fonseca“ duomenyse pavyko aptikti įgaliojimus, kuriuos „Clancy Capital Limited“ suteikia Jurijui Laptevui. Maskvoje gyvenančiam veikėjui pasas išduotas ne kur kitur, o Tiumenėje. „Clancy Capital Limited“ aktyviai veikė prekiaujant įvairių Rusijos įmonių akcijomis. Tarp jų – ir ne viena, siejama su 1959 metais gimusiu teisininku iš Tiumenės J.Laptevu. Rusijos teismų duomenų bazėse taip pat netrūksta informacijos apie „Clancy Capital“ dalyvavimą įvairiuose su statyba susijusiuose projektuose Tiumenėje.

15min surinkti duomenys rodo, kad šiuo metu „Clancy Capital“ dalyvauja dar kelių Rusijos įmonių valdyme. Dauguma jų veikia Maskvoje.

Ar „Clancy Capital“ įgaliojimu veikiantis J.Laptevas ir „GazInvestProjekt“ akcininkas A.Laptevas yra giminaičiai, 15min nustatyti nepavyko.

J.Blažytė: akcijas pardaviau, nieko neuždirbau

15min susisiekė su J.Blažyte ir paprašė pakomentuoti verslo Tiumenėje reikalus. Viena turtingiausių Lietuvos moterų patvirtino, kad duomenys apie jos dalyvavimą „GazInvestProjekt“ yra tikslūs, bet patikino, esą akcijos jau parduotos.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jolanta Blažytė
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jolanta Blažytė

„Jūsų minėtos įmonės akcijos šių metų viduryje yra perleistos kitam asmeniui ir šis verslas manęs nebedomina“, – 15min elektroniniu paštu pateiktame komentare teigia J.Blažytė.

Tiesa, Rusijos Federalinės mokesčių tarnybos duomenų bazėje ir dabar nurodoma, kad jai priklauso 20 proc. Tiumenės statybų bendrovės akcijų. Kodėl oficialioje duomenų bazėje nėra jos minimo naujo akcininko, J.Blažytė nepaaiškino. Ji taip pat atsisakė atskleisti menamo akcijų pirkėjo tapatybę.

„Šios akcijos perleistos valdyti vienam Rusijos piliečiui. Kadangi jos jokios reikšmingos finansinės vertės neturi, todėl ir nesidomiu, kokia ten yra situacija“, – tvirtino J.Blažytė.

Didžiausia koncerno „Vikonda“ akcininkė tvirtina per penkerius metus iš „GazInvestProjekt“ nieko neuždirbusi. „Pajamų iš šio verslo nesu gavusi“, – lakoniškai komentuoja J.Blažytė.

Didžioji dalis verslininkei siųstų klausimų liko neatsakyta. Tarp jų – kaina, sumokėta už penktadalį Tiumenės įmonės akcijų, investicijos motyvai, „GazInvestProjekt“ pajamos iš Rusijos valstybinio sektoriaus. J.Blažytė neatskleidė, ar pažįsta pagrindinį įmonės akcininką A.Laptevą. Ar investicijai įtakos turėjo V.Uspaskichas – taip pat neatsakyta.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jolanta Uspaskich ir Viktoras Uspaskichas
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jolanta Blažytė ir Viktoras Uspaskichas

Su V.Uspaskichu 15min susisiekti nepavyko.

Lipa ant „darbiečių“ išbandyto grėblio

Dabar J.Blažytės ir V.Uspaskicho santuoka braška per siūles. Ar santykiai buvo prasti ir 2011 m., kai įgytos „GazInvestProjekt“ akcijos, žino tik pati pora. Tačiau viena yra neabejotina – V.Uspaskichas, kaip politikas, privalėjo deklaruoti visas savo ir savo sutuoktinės valdomas akcijas, bet to nepadarė.

Duomenų apie J.Blažytės dalį „GazInvestProjekt“ nėra nė vienoje V.Uspaskicho interesų deklaracijoje. Penkerius metus šis J.Blažytės verslas buvo slepiamas, tikėtina, pažeidžiant įstatymą.

Būtent dėl tokio įstatymo pažeidimo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) neseniai nubaudė kultūros ministrą Šarūną Birutį. Padedant partneriams Bulgarijoje Bivol.bg, 15min atskleidė, kad jis Bulgarijoje turi nedeklaruotą verslą, duomenų apie kurį neatskleidė keletą metų. Nors ministras savo ryšį maždaug su 20 hektarų žemės valdančia Bulgarijos įmone deklaravo tą pačią dieną, kai pasirodė 15min publikacija, tai jo neišgelbėjo nuo neigiamos VTEK išvados.

15min ir Bivol.bg taip pat atskleidė, kad nuslėptą verslą Bulgarijoje nuo 2006 m. turi ir kito „darbiečio“ Kęstučio Daukšio žmona Eirida Daukšienė. Jos su partnere valdoma įmonė Bulgarijoje įgijo nemažą plotą žemės Bialos kurorte. Kaip ir J.Blažytė, E.Daukšienė tvirtino įmonės akcijas pardavusi, tačiau 15min partneriai Bulgarijoje Bivol.bg nerado duomenų, patvirtinančių, kad politiko žmona akcijas iš tikrųjų pardavė.

VIDEO: 15min tyrimas: slapti Daukšių šeimos turtai Bulgarijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius