Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 15

Joninių šventė Londone – policija pateikė reikalavimų ir lankytojams

Pernai Londone vykusi Joninių šventė sukėlė nerimą Redbridge'o rajono pareigūnams, mat dėl alkoholio padauginusių tautiečių kilo nemažai problemų. Šiemet norėta šventę uždrausti, tačiau organizatoriai pasižadėjo įvykdyti ilgiausią saugumo reikalavimų sąrašą ir gavo leidimą renginiui. Tiesa, policija abejoja organizatorių žodžio tvirtumu.
Lietuvių Joninės Londone
Lietuvių Joninės Londone / Sergejaus Melkovo nuotr.

Šiemet Jonines planuota švęsti dvi dienas, pirmoji turėjo būti skirta gyvos muzikos koncertui, o antroji – filmų peržiūroms, tačiau pareigūnai su tuo kategoriškai nesutiko. Kadangi pernai gautas ne vienas nusiskundimas lietuvių elgesiu renginio metu, švęsti leista tik vieną dieną. Leidimo rengti šventę ir licencijų teikimo dokumentuose numatoma ir gausybė kitų griežtų reikalavimų ir lankytojams, ir organizatoriams.

Pirminė organizatorių idėja buvo kviesti tautiečius įsirengti stovyklavietes, tačiau policija ir tai uždraudė. Visgi renginio lankytojams leista naudotis netoliese esančia automobilių stovėjimo aikštele, kurioje už 15 svaro sterlingų mokestį bus leista palikti transporto priemonę.

Pirminė organizatorių idėja buvo kviesti tautiečius įsirengti stovyklavietes, tačiau policija ir tai uždraudė.

Policija netiki organizatorių pažadais

Nors alkoholio pardavimo licencija ir leidimas renginiui buvo išduoti, policija baiminasi, kad ir šiemet nepavyks išvengti incidentų: „Policija mano, kad organizatoriai gali sutikti su griežtomis sąlygomis, tačiau, kaip rodo praėjusių metų patirtis, jos nebus įgyvendintos“.

Pateikdami prašymą neleisti rengti Joninių, Redbridge'o pareigūnai išskyrė pernai daugiausiai nerimo sukėlusius faktus: per mažai prižiūrėtojų, su alkoholio vartojimu susiję neramumai, vaikų saugumo problemos, neaiškus į renginį patekusių žmonių skaičius, netinkamai įrengtos tvoros bei šviestuvų trūkumas renginį paliekantiems lankytojams.

Policijos teigimu, daugybė žiūrovų pateko į saugomą teritoriją neapieškoti apsaugos pareigūnų bei įsinešė netoliese esančiose parduotuvėse įsigytų alkoholinių gėrimų. Netinkama patikra, esą, užfiksuota stebėjimo kameromis. Taip pat pernai daugybė žmonių į renginį pateko per netinkamai įrengtas tvoras, todėl šiemet organizatorių prašoma aptverti teritoriją dviguba tvora su tankiu tinklu.

Po koncerto prieš metus lankytojai bandė pasiekti savo automobilius ar viešojo transporto stoteles aklinoje tamsoje, mat nebuvo tinkamo apšvietimo. Tuomet tūkstančiai žiūrovų, įskaitant ir vaikus, žygiavo važiuojamąja kelio dalimi bei per mišką.

Policija mano, kad organizatoriai gali sutikti su griežtomis sąlygomis, tačiau, kaip rodo praėjusių metų patirtis, jos nebus įgyvendintos.

Pernai renginiui pasibaigus prie išėjimo lankytojams turėjo būti paruošti autobusai bei taksi automobiliai, vežantys iš parko iki metro stoties. Išėjimo kelias turėjo būti apšviestas, išeinančiuosius prižiūrėti ir palydėti turėjo 18 apsaugos darbuotojų.

„Pažadėto transporto nebuvo, dėl to lankytojai sukėlė spūstis prie autobusų stotelės šalia parko. Prie išėjimo buvo pastebėtas vienas žibintas, tačiau jis neveikė sutemus. Kadangi trūko šviesos, girti asmenys klaidžiojo po parką ir mišką nerasdami išėjimo. Galiausiai kelią lankytojams apšvietė greitosios pagalbos automobilis, nes nebuvo kitos išeities. Iš 18 pažadėtų apsaugos darbuotojų dirbo tik 2, o prie metro stoties, kur turėjo budėti 6 žmonės, nebuvo nei vieno“, – rašoma policijos pranešime.

Apžiūrint renginio vietą prieš metus, didžioji dalis su saugumu susijusių spragų buvo pastebėta per patikrą, o valstybės pareigūnai pateikė organizatoriams trūkumų sąrašą.

„Organizatoriams buvo pateikti reikalavimai, jie pažadėjo viską įgyvendinti, tačiau dauguma jų, jei ne visi, buvo ignoruoti“, – rašoma policijos pranešime ir priduriama, kad pareigūnai nepasitiki renginių organizatoriais „We Can Feel“, atsakingais už Joninių šventę.

Jokio alkoholio taurelėse

Vienas iš svarbiausių reikalavimų, suteikiant leidimą Joninių šventei – tinkamai parengti apsaugos darbuotojai. Kiekvienas apsaugos darbuotojas privalės būti specialiai apmokytas bei turėti darbo licenciją. Visus dokumentus, nurodančius, kad darbuotojas turi teisę prižiūrėti saugumą, jis turės pateikti pareigūnams pareikalavus.

Renginio metu apsaugos darbuotojai privalės turėti radijo siųstuvus, kuriais galės bendrauti su kolegomis, ir vilkėti ryškias liemenes su ant nugaros nurodytomis pareigomis. Reikalaujama, kad kartu su pareigūnais patruliuotų ir apmokyti šunys, nuolat apžiūrintys renginio teritoriją.

Hainault Forest parko vartus, kuriame per šventę planuojama priimti nuo 7 iki 9 tūkst. žiūrovų, organizatoriams leista atverti tik nuo 12 valandos, o paskutiniai lankytojai į teritoriją galės įžengti 21 val. Tiesa, policijos reikalavimu, visi susirinkusieji iš parko išeiti privalės iki 22.30 val. Tuo tarpu alkoholį parduoti leista valanda trumpiau.

Policijos reikalavimu, visi susirinkusieji iš parko išeiti privalės iki 22.30 val. Tuo tarpu alkoholį parduoti leista valanda trumpiau.

Visi alkoholį parduodantys asmenys renginyje privalės turėti dokumentą, patvirtinantį, kad jie buvo apmokyti pagal alkoholio licencijavimo akte nustatytas taisykles, įskaitant draudimą parduoti alkoholį neblaiviems asmenims.

Neapmokyti asmenys neturės teisės prekiauti alkoholiu, o policijai pareikalavus privalės pateikti dokumentus, nurodančius, kada ir kur jiems buvo vesti mokymai. Kiekvienas renginyje veiksiantis baras privalės gerai matomoje vietoje pateikti prekybos licenciją.

Taip pat baruose turės nuolat budėti bent vienas asmuo, turintis nešiojamąjį radijo siųstuvą bendravimui su likusiais darbuotojais. Pranešama, kad lankytojai negalės įsigyti stipriųjų alkoholinių gėrimų taurelėmis. Stiprieji gėrimai galės būti parduodami tik sumaišyti su vaisvandeniais ar sultimis. Savo alkoholinių gėrimų į renginio teritoriją atsinešti nebus leidžiama, taip pat – išnešti už aptvertos teritorijos joje įsigytus gėrimus.

Policija sustiprins pajėgas

Joninių lankytojai įspėjami, kad organizatoriams įvykdžius reikalavimus, renginio teritoriją stebės CCTV kameros, kuriomis galima aiškiai užfiksuoti žmogaus veidą ir viršutinę kūno dalį.

Jungtinėje Karalystėje draudžiama prižiūrint mažamečius vartoti alkoholį ar būti neblaiviam.

Šeimoms su vaikais pareigūnai primena, kad Jungtinėje Karalystėje draudžiama prižiūrint mažamečius vartoti alkoholį ar būti neblaiviam. Tad ir Joninėse su vaiku ar vaikais besilinksminančiose grupėse privalės būti nors vienas alkoholio nevartojęs ir 18 metų sulaukęs asmuo.

Atsižvelgiant į pernai vykusių Joninių nesklandumus Redbridge'o rajono inspektorius Lee Canteris pažadėjo, kad šiemet renginyje budės sustiprintos policijos pareigos. Praėjusiais metais pareigūnams tikrinant prekybos alkoholiu licencijas, iš 5 įmonių, privalėjusių jas turėti, reikalavimą įvykdė tik viena. Taip pat licencijų trūko apsaugos darbuotojams, teritoriją prižiūrėjo per mažai moterų, o žadėtų apmokytų šunų apskritai nebuvo.

Nors renginio organizatoriai prašė licencijos dvejiems metams, policija suteikė leidimą tik šiemet birželio 25-ąją planuojamoms Joninėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius