-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 27

Joniškio politikų dvaras: ponai ir klebonai pavaldinius vaiko lyg baudžiauninkus

Joniškio bažnyčios kieme pirmadienio rytą virė darbas. Vyrai su keltuvu, kirviais ir benzininiu pjūklu rytinėje saulėje vertė iš koto eglę – net visas miestas dundėjo. Atrodė gana romantiškai, tačiau neprofesionaliai. Vyrai be šalmų, teritorija neaptverta. Šaligatviu ėjusius vaikus nuo griūvančio medžio išgelbėjo šventa dvasia – užsikirto pjūklas.
Joniškio bažnyčioje pjaunami medžiai
Joniškio bažnyčioje pjaunami medžiai / Vitalijaus Keršio nuotr.

Prieš kelias dienas rašėme apie Mažeikių rajono Ruzgų kaimo mokyklos direktoriaus Juozo Rozgos darbo metodus, misiją ir viziją. Panašių perlų galima rasti visoje Lietuvoje. Šįkart visu gražumu sublizgėjo Joniškis – Žemės ūkio mokyklos darbuotojai pjovė medžius bažnyčios šventoriuje.

VIDEO: Joniškio bažnyčios šventoriuje pjaunami medžiai

Kai prie Joniškio bažnyčios vyrai birbino benzininius pjūklus, darbo saugos pažeidimai buvo akivaizdūs, todėl pro šalį ėjęs pilietiškas joniškietis Vitalijus Keršis išsitraukė telefoną ir ėmė filmuoti. Vėliau paaiškėjo, kad šie pažeidimai – menkniekis, palyginti su kai kurių vadovų savivale ir praeiviams keliamu pavojumi.

Joniškietis savo kamera užfiksavo, kaip pjūklas jau įsikibo į eglės viršūnę, o tuo metu pro šalį ėjo pulkas vaikų.

Eglės viršūnė tikrai galėjo sužeisti vaikus, tačiau pjūklas netikėtai mistiškai užgeso. Darbuotojas kurį laiką karštligiškai bandė jį vėl užvesti.

Ta pati eglė galėjo užgriūti ir iš kiemo lėtai judantį sunkvežimį. Per laimingą atsitiktinumą nieko baisaus nenutiko, tačiau visa tai užfiksavo joniškiečio kamera.

Matydamas tokius darbus, joniškietis priėjo arčiau. Kilo įtarimas, kad tai Joniškio žemės ūkio mokyklos darbuotojai. Jie šiuo metu turėjo dirbti savo įstaigoje, tačiau pradėjo pjauti bažnyčios medžius. Kas pasamdė? Kiek moka? Ar jie gali tokią paslaugą teikti? Su savimi neturėjo dokumentų.

Netrukus kieme pasirodė kunigas Eduardas Semaška. Per keletą minučių darbai buvo nutraukti. Darbininkai susirinko įrankius ir dingo iš bažnyčios šventoriaus. Liko tik eglišakiai ir nupjauta viršūnė.

Labdara už valdiškus pinigus

Socialdemokratas Liudas Jonaitis yra medžius pjovusių darbininkų viršininkas – Joniškio žemės ūkio mokyklos direktorius. Taip pat jis yra savivaldybės rajono tarybos narys, Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas ir Joniškio rajono bažnyčių rėmimo fondo narys.

Liudas Jonaitis. Joniškio mero rinkimai.
Liudas Jonaitis. Joniškio mero rinkimai.

Direktorius nesileido į kalbas, nors jo darbuotojai dirbo be jokių saugos priemonių, ne savo darbo vietoje ir ne mokyklos labui.

Mes tiesiog gelbėjame. Tai bažnyčiai labdara. Klauskit klebono ir architektės.

L.Jonaitis tik pareiškė: „Mes čia ne prie ko. Mes tik gelbėjam. Reikia pradėti projektą vykdyti.

Tuos medžius turi nupjauti. Aš tik mobilizavau truputėlį mūsų darbo jėgą. Nutarėme pagelbėti bažnyčiai ir klebonui.“

Patikino, kad šiems darbams mokykla nėra samdoma: „Mes tiesiog gelbėjame. Tai bažnyčiai labdara. Klauskit klebono ir architektės Daivos Bičkienės. Jie viską turi. Nieko nežinau apie leidimus“, – gynėsi L.Jonaitis.

Socialdemokratas jau ne kartą yra pagarsėjęs savo „labdara“ mokyklos technikos ir darbuotojų sąskaita.

Ranka ranką plauna?

Daiva Bičkienė, Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėja, vyriausioji architektė, informavo, kad nieko nežino apie L.Jonaičio darbus, tačiau žino, kad bažnyčia gavo leidimus nusipjauti kelis medžius.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Joniškio bažnyčioje pjaunami medžiai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Joniškio bažnyčioje pjaunami medžiai

Tačiau ji teigė, kad medžių pjovimas nėra tiesiog bažnyčios užgaida. Tai yra vienas iš daugelio darbų, kurie yra numatyti miesto centrinės dalies tvarkymo projekte.

Per vienas Kūčių mišias Joniškio bažnyčioje skambėjo liaupsės Liudui Jonaičiui.

Gal medžiai bažnyčios šventoriuje į projektą pateko atsitiktinai, tačiau politiko L.Jonaičio, kunigo Eduardo Semaškos ir architektės D.Bičkienės pavardės yra jau minėtos Bažnyčių rėmimo fondo sąraše.

Dar reikėtų priminti, kad šiemetiniame rajono biudžete bažnyčiai yra numatyti apie 3000 eurų bokšto laikrodžio rekonstrukcijai. Su fondu šios lėšos nesusijusios.

Taip pat gana iškalbingai skamba faktas, kad per vienas Kūčių mišias Joniškio bažnyčioje skambėjo liaupsės Liudui Jonaičiui. Prieš paskutinius savivaldybių ir merų rinkimus bažnyčios rėmimo klausimai taip pat buvo labai kruopščiai sprendžiami.

L.Jonaitis prieš porą metų prapylė mero rinkimus. Jausdamas didelę nuoskaudą, jis atrado ir šio pralaimėjimo kaltininkę – moksleivę, kuri sukūrė jo karikatūrą.

Karikatūra su Joniškio socialdemokratu Liudu Jonaičiu
Karikatūra su Joniškio socialdemokratu Liudu Jonaičiu

„Aš savo reikalus tvarkau kitaip“, – tuomet grūmojo politikas, užsiundęs teisėsaugą ne tik ant moksleivės, bet ir portalo 15min komentatorių straipsnyje apie kandidatus į merus.

Baudžiava Dievo žemėje?

Švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Marius Ablačinskas, kuruojantis profesinio ugdymo sritį šalyje, tvirtina, kad iš pirmo žvilgsnio situacija atrodo nekaip: „O jei tai vyksta „Dievo žemėje“ – tuo blogiau.

Jei tai vyksta „Dievo žemėje“ – tuo blogiau.

Jeigu ten būtų kraštovaizdžio tvarkymą studijuojantys mokiniai, labai teoriškai įmanomas praktinis bendradarbiavimas, bet tuomet turėtų būti ir saugos priemonės, darbų priežiūra.

Jeigu tai buvo darbuotojai – kažkas negerai. Jie gauna užmokestį už darbą mokykloje. Jei jiems lieka laiko darbo valandomis padirbėti kitur, blogai organizuojamas darbas.

Jeigu mokyklos direktorius siunčia biudžetinės įstaigos darbuotojus ir gauna kokios naudos patarnaudamas bažnyčiai, tuomet kur čia labdara? Mano žiniomis Joniškio žemės ūkio mokykla tokių projektų kaip medžių pjovimas ir genėjimas bažnyčioje neturi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius