Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Joniškio rajono mero rinkimai – ką rinktis, kai visi geri ir gražūs?

Tarp 7 kandidatų į Joniškio rajono merus – dvi moterys. Nepartinių kandidatų nėra, tačiau Joniškyje partiškumas – ne rodiklis. Šiuo metu rajono taryboje beveik nėra opozicijos. Joje – tik trys socialdemokratai. Kiti 22 tarybos nariai – margoje valdančiojoje koalicijoje.
Joniškis
Joniškis / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Septyni kandidatai į Joniškio rajono merus jau svarsto, koks kostiumas derėtų prie mero regalijų, tačiau nugalėtojas bus tik vienas.

Meru pretenduoja tapti buvęs administracijos direktorius Laisvės sąjungos narys Voldemaras Bandžiukas. dabartinis meras liberalas Gediminas Čepulis, vicemeras darbietis Gintaras Gadliauskas, socialdemokratas Liudas Jonaitis, konservatorius Eugenijus Karklius, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rimantė Misiūnienė ir administracijos direktorė tvarkietė Edita Rudienė.

Už ką „balsuoja“ nebalsuojantys?

Rimantė Misiūnienė, Valstiečių ir žaliųjų partijos lyderė, yra iš tų žmonių, į kuriuos pagalbos kreipiasi net už ją nebalsavusieji. Moteris politikoje ne naujokė – yra buvusi vicemere.

Rimantė Misiūnienė. Joniškio rajono partnerystės vietos veiklos grupė paminėjo dešimties metų sukaktį
Rimantė Misiūnienė. Joniškio rajono partnerystės vietos veiklos grupė paminėjo dešimties metų sukaktį

Kas yra rinkimai patyrusiai politikei? „Tai žaidimas, kurį turi žaisti, jei nori išlikti. Tauta išrinks tuos, kuriais tiki. Viliuosi, kad tiesioginiai mero rinkimai suaktyvins žmones. Niūru, kai į rinkimus neateina net pusė rinkėjų. Tuomet kyla klausimas – už ką jie balsuoja šitaip susilaikydami“, – svarstė R.Misiūnienė.

Ar nepabūgs vyrai dirbti su mere moterimi? Valstietė R.Misiūnienė teigia, kad net ir tarp dabartinių kandidatų į merus yra tokių vyrų, kurių ego neleistų jiems būti valdomiems moters.

R.Misiūnienė mano, kad Savivaldos įstatymas šiek tiek prasilenkia su rinkimų įstatymais.

Jos manymu, tiesiogiai išrinkto mero galias reikėtų peržiūrėti: „Tiesiogiai išrinktam merui jau turėjo parinkti aiškias funkcijas, tačiau ir dabar viskas įmanoma – meras yra kompromisų menininkas. Net kai taryba nemėgs mero, jį palaikys rinkėjai.“

Kokio mero ir valdžios reikia Joniškiui? „Svarbiausia, kad jie suvoktų darbų tęstinumo prasmę. Be to, Joniškis ne tik mūsų aikštės ir šaligatviai, bet ir žmonės. Nebus žmonių, nereikės ir aikščių“, – karštai aiškino politikė.

Mūsų ūkininkai dažnai skundžiasi, kad jiems blogai, tačiau jų vaikai važinėja prabangiais visureigiais. R.Misiūnienė nemato čia arogancijos: „Tėvai stengiasi parodyti savo atžaloms, kad sunkus darbas gali teikti ir nemenkus žemiškus malonumus. Lai važiuoja, tačiau neapleidžia žemės.“

Meras susirūpino apšvietimu

Joniškio meras Gediminas Čepulis visuomenei gerai žinomas ne vien dėl savo ilgų darbo metų savivaldybėje. Jis puikiai dainuoja. Todėl kartais artimos aplinkos žmonės jam pataria mažiau kalbėti ir daugiau dainuoti – rinkėjams turėtų patikti.

Gediminas Čepulis. Joniškio mero rinkimai.
Gediminas Čepulis. Joniškio mero rinkimai.

Šiaip G.Čepulis yra ne dainininkas, o statybininkas. Rinkimai – puiki galimybė pasitikrinti, kiek jį myli žmonės, nes miesto galva jis buvo išrinktas partiniu sutarimu.

„Meras visada būdavo valdančiosios daugumos žmogus. Būtų keista būti meru, o daugumoje matyti priešiškas partijas“, – kalbėjo meras, neleisdamas sau nurodyti, kurios partijos jam nepatinka.

Kone visa Joniškio rajono taryba yra daugumoje – valdančiojoje koalicijoje. Tik trys socialdemokratai yra opozicijoje.

Tiesą sakant, nėra ir ką nurodyti, nes kone visa Joniškio rajono taryba priklauso valdančiajai koalicijai. Tik trys socialdemokratai yra opozicijoje.

„Neabejoju, kad ir po šių rinkimų reikės burti koaliciją. Galima sakyti, kad rajonuose po rinkimų politika baigiasi. Vėliau prasideda darbas, ūkiniai reikalai.

Tiesa, socialdemokratai po praėjusių rinkimų buvo antroje vietoje po mūsų. Turėjo penkias vietas taryboje, o mes – septynias. Norėjome susijungti, tačiau nesutarėme. Vėliau du nariai iš jų pasitraukė“, – paaiškino meras, kodėl taryboje opozicijos gali ir nebūti.

G.Čepulio nuomone, tiesioginiai mero rinkimai yra naudingi ir įdomūs rinkėjams, tačiau politikams tai gali būti ir pagalys ratuose. Merui bus sunku vykdyti savo užsibrėžtą programą. Ko Joniškiui labiausiai reikėtų dabar? „Apšvietimo. Mieste ir gyvenvietėse neapšviestos gatvės. To reikia dėl žmonių saugumo.“

Birbyne gros ir išrinkta mere

Tvarkietė Edita Rudienė šiuo metu yra administracijos direktorė. Ji užėmė šias pareigas tik prieš keletą mėnesių. Prieš tai per pusmetį iš administracijos vadovo kėdės buvo išverstas Voldemaras Bandžiukas ir darbietis Eligijus Dargis.

Edita Rudienė. Joniškio mero rinkimai.
Edita Rudienė. Joniškio mero rinkimai.

Du vyrai neišlaikė pusiausvyros, o E.Rudienei tai pavyko. Ar ne laikas būtų mere tapti moteriai? „To dar nėra buvę Joniškio istorijoje. Manau, kad pats laikas“, – atsakė E.Rudienė.

Direktorė gerai žinoma ne tik dėl politinės veiklos. Ji yra profesionali birbynininkė, subūrusi ne vieną liaudiškos muzikos kolektyvą. Vienas jų įvertintas „Aukso paukšte“.

Ar muzikavimas gali padėti rinkimuose? „Žinoma. Daug metų dirbau Meno mokykloje, vadovavau kolektyvams. Manau, kad žmonės mane pamena.“

Nesmerkiu nė vieno.  Mūsų lyderis ir toliau lieka Rolandas Paksas.

Kokias problemas mieste ir rajone mato ši kandidatė? „Manau, kad problemos bendros visiems – darbo trūkumas ir jaunimo emigracija.“

Nemažai Joniškio gyventojų pyksta, kad Joniškis, užuot sutvarkęs savo aikštę, ją pavertė pilku blynu – iškirsti medžiai ir suklotos niūrios trinkelės. 

Direktorės nuomone, aikštė dabar iš tiesų atrodo pilka, tačiau vaizdas pasikeis, kai visi darbai bus baigti – sužydės gėlės.

E.Rudienė teigia, kad, išrinkta mere, norėtų valdančiojoje koalicijoje matyti tas pačias partijas, kurios yra ir dabar – liberalus, konservatorius ir valstiečius. 

Kandidatė teigia, kad Joniškio „Tvarkos ir teisingumo“ skyriaus niekaip nepaveikė pokyčiai aukštenėje valdžioje – Rolando Pakso ir Valentino Mazuronio nesutarimai, bei Šiaulių skyriaus lyderio Vidmanto Japerto viražai. Jis išėjo iš partijos ir sukūrė naują judėjimą.

„Joniškio skyriuje išliko tvarka ir teisingumas. Žmonės gali rinktis laisvai. Nesmerkiu nė vieno. Mūsų lyderis ir toliau lieka Rolandas Paksas“, – patvirtino E.Rudienė.

Bus meru, nes žmonės prašo

Socialdemokratas Liudas Jonaitis jau 28-erius metus vadovauja Joniškio žemės ūkio mokyklai. Prieš tai vadovavo Joniškio rajono komjaunimui.

„Komjaunimas buvo tai, ką dabar visokiais „apskritaisiais stalais“ bandoma atkurti – visokie sąskrydžiai, patriotinis auklėjimas. Su jaunimu dirbau ir tada, ir dabar. Žinau jų problemas. Žmonės patys prašo būti meru – juk reikia užsiimti miestu, jau visai nugyventas“, – nesutrinka kandidatas į raono merus.

Liudas Jonaitis. Joniškio mero rinkimai.
Liudas Jonaitis. Joniškio mero rinkimai.

Prieš pokalbį L.Jonaitis buvo ką tik išėjęs iš Joniškio rajono bažnyčių rėmimo fondo posėdžio. Jame buvo sprendžiama, kur derėtų panaudoti iš savivaldybės skirtus 3000 eurų. Fondas įkurtas prieš keletą metų, bet pinigų jam skirta tik prieš šiuos rinkimus.

Komjaunimas buvo tai, ką dabar visokiais „apskritaisiais stalais“ bandoma atkurti. Visokie sąskrydžiai, patriotinis auklėjimas.

Socialdemokratas nemano, kad tai politikavimas. Paveldo objektus būtina išsaugoti. Už skirtus pinigus bus perkamos ir diegiamos priešgaisrinės sistemos.

Kodėl L.Jonaitis atsidūrė opozicijoje? Senais laikais socialdemokratai Joniškyje turėjo geras pozicijas. Kaip prarado?

„Buvo mūsų ir daugiau. Kažkam prisireikė kažkokio darbo – išėjo į daugumą. Žiūri, kad darbo nesuteiks, o sugrįžti nenori – pas valdančiuosius juk geriau“, – mįslingai aiškino L.Jonaitis.

Socialdemokratas tikina, kad merui G.Čepuliui trūksta veržlumo, nors jis ir geras žmogus: „Negalime stovėti vietoje, miestas sustojęs. Na, trūksta to veržlumo. Nors kažką reikia nuveikti dėl miesto Jeigu išrinktų mane meru, mano pareigos būtų konsoliduoti visus dirbti Joniškiui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius