Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 15

Jurbarkas atsitiesia po Lietuvą sukrėtusių nusikaltimų: „Mergaitė sveiksta, gydomės ir mes“

Jurbarko rajono savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius sako, kad žiaurių pastarojo meto įvykių sukrėsta bendruomenė pamažu grįžta į normalų gyvenimo ritmą. „Buvome nepratę prie tokio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio, nebuvome tam psichologiškai pasiruošę. Gandai, spėlionės, kaltų paieškos išbalansavo, bet mergaitė sveiksta, gydomės ir mes. Teisybę sakant, net nesinori ta tema daug kalbėti“, – 15min sakė S.Mockevičius.
Kauno gatvė - Jurbarko senamiestis
Kauno gatvė - Jurbarko senamiestis / VšĮ „Gatvės gyvos“ nuotr.

Tačiau jis neslėpė, kad milžiniškas žiniasklaidos dėmesys buvo iškreipęs kasdienį jurbarkiečių gyvenimą. Ypač vaikų: „Jiems rūpėjo ne mokslai, o ką naujo kuris portalas parašo apie jų miestą. Mokytojai nieko negalėjo padaryti.“

Pastaruoju metu visa žiniasklaida apie Jurbarką plačiai kalbėjo, rašė, rodė net dėl kelių rezonansinių nusikaltimų. Labiausiai nuskambėjo per dešimtokų vakarėlį žiauriai sumuštos merginos istorija. Taip pat – jaunuolio nužudymas, kurio įvykdymu įtariamas paauglys, bei moksleivių būrio žygis į sporto mokyklą aiškintis santykių su viena mergaite.

Ir vis dėlto meras mūru stoja už savo miestą ir apgailestauja, kad naujas Jurbarko įvaizdis, esą čia siaučia paauglių gaujos, smogė viso rajono reputacijai.

„Todėl man norisi akcentuoti gražius dalykus, kuriais galime didžiuotis ir pasigirti“, – kalbėjo S.Mockevičius.

Renku merą nuotr./Skirmantas Mockevičius
Renku merą nuotr./Skirmantas Mockevičius

Vienas jų – turizmas: „Esame apdovanoti gamta ir istoriniais objektais – pas mus verta atvykti.“

Saugus ir draugiškas turistams

Jurbarko turizmo ir verslo informacijos centro administracijos direktorė Gaiva Mačiulaitienė užtikrino, kad turistai, keliaujantys po Jurbarko apylinkes, gali jaustis visiškai saugūs.

„Įvykiai rezonansiniai, žiaurūs ir skaudūs. Tačiau mūsų krašte jie nutinka antrą kartą per dešimt metų. Tačiau jie atskleidė mūsų bendruomenės neabejingumą ir gebėjimą atskirti, kas gerai, o kas blogai. Todėl mūsų regionas išlieka labai saugus turizmui. Tai – ramybės užutėkis pavargusiems nuo tempo žmonėms“, – pasakojo G.Mačiulaitienė ir užtikrino, kad bendruomenės nariai svečius pasirengę sutikti šiltai ir labai draugiškai.

Man norisi akcentuoti gražius dalykus, kuriais galime didžiuotis ir pasigirti.

G.Mačiulaitienės įsitikinimu, pagrindinė Jurbarko rajono turizmo stiprybė – labai graži gamta, turtinga istorijos paveldu. „Be to, žmonėmis čia dar nėra išlepinti, bendruomenės rengia įvairių iniciatyvų.“

Legendas porina audio gidas

Nemuno kelias lankytinais objektas, kur privalai sustoti, užlipti, pasižvalgyti, vilioja kas 10 kilometrų.

Įvažiavus į pirmą Jurbarko rajono miestą Seredžių pravartu stabtelėti degalinėje, kur teikiama turizmo informacija.

„Tik kirtus mūsų rajono ribą raginu parsisiųti programėlę – nemokamą audio gidą – nemunokelias.lt. Jis talkins viso maršruto metu ir patars, ką aplankyti ir padės sužinoti. Gidas pateiks ne akademinę informaciją, bet prabils pilies gyventojo ar šeimininko lūpomis ir papasakos kokią nors legendą ar atsitikimą. Pasakojimas konstruojamas per jutiminę prizmę, išgyvenimus“, – dėstė G.Mačiulaitienė.

Jurbarko prieplaukoje lankytojus pasitiks lėtaeigis laivelis, plukdantis nedideliu atstumu.

VšĮ „Gatvės gyvos“ nuotr./Panemunės pilis
VšĮ „Gatvės gyvos“ nuotr./Panemunės pilis

„Tačiau greitai turėsime keltą, kuris kels nuo Panemunės pilies į Gelgaudiškio dvarą ir atgal, mat legenda byloje, kad kadaise pilis jungė slaptas tunelis po Nemunu. Manau, tai bus populiari pramoga“, – viltimis dalijosi pašnekovė.

Pėsčiųjų ir dviračių žygiai

Ne tik pamatyti, bet ir išbandyti norintiems turistams G.Mačiulaitienė rekomenduoja užsukti į Jurbarko Vinco Grybo muziejų, kuriame galima iš anksto užsisakyt stiklo edukaciją. Tiesa, čia tektų užtrukti, nes ji ilgoka.

„Krašto muziejus pasakoja apie baltų laikus mūsų krašte, moko vaikus rašyti ant lentelių ir pasigaminti iš molio baltų ženklų. Be to, turime įdomią edukaciją, kur kertant Mažosios Lietuvos ribą, turistus pasitinka pasieniečiai ir labai teatralizuotai atlieka visas muitinimo procedūras“, – intrigavo G.Mačiulaitienė.

Gamtos mylėtojams ji siūlo rinktis itin įdomią ekskursiją po Karšuvos girią, kurią veda patyrusios girininkės.

„Aktyvaus turizmo mėgėjams turėtų patikti dviračių trasos. Svetainėje karsuvosziedas.lt esame sužymėję trasas, pateikę aprašymus, kokio jos sudėtingumo, kilometražo. Man pačiai labiausiai patinka 42 km trasa „Pragaras rojuje“, skirta patyrusiems dviratininkams. Čia lauks skirtinga paklotė ir besikeičiantis kraštovaizdis bei augalija – tai pušynas su smėlio paklote, tai lapuočių miškas, kur bus dumblo ir pelkių. Trasoje gali sutikti ir gyvatę, ir lapę, – pasakojo G.Mačiulaitienė. – Be to, bendruomenė organizuoja daug pėsčiųjų žygių.“

Muziejaus nuotr./Dviračių žygis
Muziejaus nuotr./Dviračių žygis

Šį savaitgalį keliauninkus ji kviečia užsukti į Eržvilką, kur vyks bandonininkų festivalis „Antanų polka“. Čia lauks bandonininkai iš visos Lietuvos ir ansamblis „Jonis“.

„Tai – festivalis žmonėms, kurie mėgsta armonikas“, – paaiškino. Be to, šį savaitgalį Jurbarke vyks ir džipų ralis „Jurbarkas Challenge 4x4“ .

Trūksta vietų, kur pavalgyti

G.Mačiulaitienė neslepia, kad yra turizmo nišų, kurių Jurbarkas dar neužpildo. Vis dar yra problemų dėl lankytojų maitinimo. Pavyzdžiui, neužsisakę iš anksto Raudonės pilies svečiai liks tuščiais pilvais, o Panemunės pilyje gali tekti pakentėti: „Restoranas gamina įdomų dvarišką maistą, tačiau jo reikia palaukti.“

Susitarus iš anksto Raudonės pilis gali pasitikti su blynais, bulvių plokštainiu ar cepelinais: „Aktyvi bendruomenė, seniūnas labai nori įveiklinti pilies teritoriją, pasiryžę lanksčiai reaguoti į paklausą.“

VšĮ „Gatvės gyvos“ nuotr./Raudonės pilis
VšĮ „Gatvės gyvos“ nuotr./Raudonės pilis

Pačiame Jurbarke šiemet gausų lankytojų būrį pasiryžo priimti kavinė „Liuksas“.

„Iki šiol neturėjome kavinės, galinčios aptarnauti autobusą. Problemą padėdavo spręsti Smalininkų gaspadinės, kurios turi kilnojamą virtuvę ir su maistu atvykdavo, kur patogu: gamtoje, miške, prie Nemuno. Tik paslaugą reikia užsisakyti iš anksto“, – pasakojo G.Mačiulaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius