-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 11 09

Kaip neveiksnų žmogų apsaugoti nuo paskolos naštos?

Dėl ligos ar kitų priežasčių už savo veiksmus atsakyti negalintis žmogus – sukčiams patraukli auka. Paprašytas pasirašyti pakištus dokumentus jis gali perleisti savo turtą kitam asmeniui ar paimti paskolą, nesuvokdamas, kad lieka be pastogės ar prisiima neįvykdomus įsipareigojimus. Tačiau neveiksnių asmenų teisių apsaugoje yra efektyvus saugiklis.
Nekilnojamasis turtas
Turto apsauga / 123RF nuotr.

Paskolų davėjai gali įsitikinti asmens veiksnumu

Centrinės hipotekos įstaigos Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registro paskirtis – užkirsti kelią pasinaudoti žmonių neveiksnumu, apsaugoti neveiksnių asmenų interesus bei įsitikinti, kad jiems teisingai atstovaujama. Teismui asmenį pripažinus neveiksniu ar teismo sprendimu apribojus asmens veiksnumą ir duomenis perdavus Centrinei hipotekos įstaigai, tokie asmenys įregistruojami Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registre.

Registro paskirtis – užkirsti kelią pasinaudoti žmonių neveiksnumu, apsaugoti neveiksnių asmenų interesus bei įsitikinti, kad jiems teisingai atstovaujama.

Šio registro duomenys aktualiausi notarams – per metus jie atlieka daugiau kaip 250 tūkst. paieškų, taip įsitikindami, kad sandorio šalys yra veiksnios. Tačiau šiame registre atlikti paieškas gali ne tik notarai: viešai neskelbiamais duomenimis gali naudotis ir kiti notarinius veiksmus turintys teisę atlikti asmenys, pavyzdžiui, konsuliniai pareigūnai.

Jiems šie duomenys aktualūs, kai į juos kreipiasi Lietuvos piliečiai dėl testamento ar įgaliojimo sudarymo. Nemažai paieškų registre atlieka ir teismai, įvairios teisėtvarkos institucijos. Duomenys aktualūs ir Vyriausiajai rinkimų komisijai, kadangi neveiksnūs asmenys negali dalyvauti rinkimuose.

Bankai, kredito įstaigos, finansų įmonės, teikiančios finansines paslaugas, susijusias su rizikos prisiėmimu, taip pat gali gauti Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registro duomenis. Pasinaudoti šia teise nėra sudėtinga. Duomenis galima gauti pasinaudojus Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomų registrų duomenų platinimo sistema, tačiau tiems gavėjams, kuriems duomenys reikalingi nuolat yra dar patogesnis ir greitesnis būdas – tereikia su Centrine hipotekos įstaiga pasirašyti duomenų gavimo sutartį.

Taip pat skaitykite: Įgaliojimų registras – apsauga nuo neteisėtų sandorių

Duomenų gavėjui bus suteikta teisė atlikti tiek paieškų, kiek jam reikia, šia galimybe jis galės naudotis visą parą, septynias dienas per savaitę. Su Centrine hipotekos įstaiga bankai ir kitos kredito įstaigos (tarp jų – ir „greitųjų“ kreditų teikėjai) sutarčių dėl Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų duomenų gavimo nėra pasirašę daug. Šiuo metu su vartojimo kredito davėjais pasirašytos tik 7 sutartys.

Duomenų kaina – nuo 0,87 euro

Notarai, notarinius veiksmus atliekantys asmenys, mokesčių administravimo, teisėtvarkos institucijos ir teismai registro duomenis gauna neatlygintinai. Kitiems registro duomenų gavėjams duomenys teikiami už atlyginimą, kurio dydį nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė.

Atlyginimo dydis priklauso nuo norimos gauti duomenų apimties. Jei norima tik sužinoti, ar asmeniui neapribotas veiksnumas, pakanka registro duomenų santraukos, kuri kainuoja tik 0,87 euro. Tokių duomenų paprastai pakanka bankams ar kredito įstaigoms, siekiant įsitikinti, ar galima asmeniui suteikti paskolą. Jei norima gauti išsamesnės informacijos, pavyzdžiui, sužinoti, koks teismas ir kada asmeniui apribojo veiksnumą, kas yra asmens globėjas ar rūpintojas – registro išrašas kainuos 1,74 euro.

Nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės

Civilinis kodeksas numato, kad fizinio asmens, kuris įstatymų nustatyta tvarka yra pripažintas neveiksniu dėl psichinės ligos ar silpnaprotystės, sudarytas sandoris negalioja. Veiksnioji sandorio šalis privalo atlyginti antrajai šaliai šios turėtas išlaidas, taip pat jos turto netekimą ar sužalojimą, jeigu veiksnioji šalis žinojo arba turėjo žinoti, kad antroji šalis yra neveiksni.

Patikrinti, ar asmeniui neapribotas veiksnumas, ir gavus atitinkamą informaciją užkirsti kelią neveiksniam asmeniui paimti paskolą – paprasta ir greita, todėl teisintis nežinojimu būtų neįmanoma.

Daugiau apie neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registrą galite sužinoti spustelėję čia.

Visuomenės teisinis švietimas
Visuomenės teisinis švietimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius