-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 14

Įgaliojimų registras – apsauga nuo neteisėtų sandorių

Sklaidote laikraščio puslapius, ieškodamas sąrašo asmenų, negrąžinusių jiems suteiktų nebegaliojančių įgaliojimų? Pamirškite šį informacijos paieškos būdą! Jums tereikia apsilankyti Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomame Įgaliojimų registre.
Įgaliojimų registras
Įgaliojimų registras

Įgaliojimų registras ne tik supaprastina ir pagreitina informacijos paiešką, bet ir apsaugo nuo nesąžiningų įgaliotinių, mėginančių pasinaudoti susiklosčiusia situacija, kai įgaliojimą panaikinus įgaliotinis neskuba grąžinti dokumento originalo ir bando juo pasinaudoti.

Įgalioti galima ir tvarkyti sąskaitas, ir parduoti butą

Notaro patvirtintu įgaliojimu vienas asmuo kitam asmeniui gali suteikti įvairių įgaliojimų: nuo atstovavimo įstaigose ar organizacijose iki nekilnojamojo turto sandorių ar banko sąskaitos tvarkymo. Notarai kasmet patvirtina per 80 tūkst. įgaliojimų, kurie registruojami ir saugomi Centrinės hipotekos įstaigos elektroniniu būdu tvarkomame Įgaliojimų registre.

Įgaliojimų registras ne tik supaprastina ir pagreitina informacijos paiešką, bet ir apsaugo nuo nesąžiningų įgaliotinių.

Įgaliojimo registro duomenis gali gauti ne tik notarai ar bankai: kiekvienas suinteresuotas asmuo, turintis tam teisėtą pagrindą ir tikslą, gali patikrinti įgaliojimo galiojimą. Jei pakanka registro dokumentų santraukos, ši paslauga įkainota 0,87 euro, detalią registro informaciją galima gauti sumokėjus 1,44 euro, o išsami informacija apie įgaliojimo turinį kainuoja 2,31 euro.

Nauda ir notarams, ir gyventojams

Dažniausiai šio registro duomenimis naudojasi notarai bei bankai. Įgaliojimų registre kaupiami duomenys leidžia įsitikinti, ar asmens pateiktas įgaliojimas yra galiojantis. Įsivaizduokime situaciją, kai įgaliojimą išdavęs asmuo įgaliojimą panaikina, tačiau dokumentas vis dar lieka pas įgaliotinį. Jeigu žmogus nėra sąžiningas, pasitelkęs turimą dokumentą jis gali ir toliau tvarkyti banko sąskaitas, pardavinėti nekilnojamąjį turtą ar atlikti kitus veiksmus, kuriems panaikinus įgaliojimą teisinio pagrindo nebelieka.

Esant galimybei patikrinti, ar įgaliojimas tebegalioja, kelias nesąžiningiems veiksmams yra užkirstas. Tuo tarpu mirus įgaliojimą išdavusiam asmeniui ar jam apribojus veiksnumą, įgaliojimas automatiškai išregistruojamas iš registro.

Kaip ir visos Centrinės hipotekos įstaigos teikiamos paslaugos, galimybė susipažinti su Įgaliojimo registro duomenimis teikiama elektroniniu būdu.

Pateikti prašymus dėl registrų duomenų gavimo galima apsilankius Centrinės hipotekos įstaigos internetinėje svetainėje www.hipotekosistaiga.lt paspaudus šią nuorodą, o iškilus klausimams rašyti el. paštu info@hipotekosistaiga.lt.

Daugiau teisės aktualijų: http://www.tm.lt/klausimai/duk

Daugiau informacijos apie teisės aktualijas rasite dažniausiai užduodamų klausimų skiltyje ir Facebook paskyros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius