-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 12 08

Kalėdų eglės įžiebimo šventėje Kėdainiuose atidaryta nauja vaikų ir jaunimo erdvė

Kalėdinė mugė, karuselė vaikams, sutikti pažįstamieji, nuotaikinga muzika, nešaltas oras, po kojomis gurgždantis sniegelis ‒ tuo galėjo mėgautis kėdainiečiai, belaukdami, kol prasidės Kalėdų eglės įžiebimo šventė.
Kalėdinė eglutė Kėdainiuose
Kalėdinė eglutė Kėdainiuose / Org. nuotr.

Tradicinės šventės laukta nekantriai: kaip ir visiems Lietuvos miestų bei miestelių gyventojams kėdainiškiams norėjosi įsitraukti į lenktynes - kuri Lietuvos eglė gražiausia.

Miestai vienas po kito pristatinėjo šventines žaliaskares ir didžiavosi jomis. Tačiau kėdainiškiai penktadienio vakarą džiaugėsi ne tik sužibusia ir jų pačių iš karto įvardinta gražiausia šalies egle, nes sava, svarbiausias šventės akcentas pranoko lūkesčius.

Org. nuotr./Šventės Kėdainiuose akimirk
Org. nuotr./Šventės Kėdainiuose akimirk

Vaikų ir jaunimo erdvė atvėrė duris

Po šviesų šou danguje ir ant senamiesčio pastatų, visų akys nukrypo į naują pastatą – Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo skyrių, tiksliau į jo fasadinę stiklinę erdvę, kurios priekyje į nedidelę sceną lipo Kalėdų senis, meras Saulius Grinkevičius, administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis ir bibliotekos vedėja Birutė Ruzgienė. Kaip įprasta atidarymų atvejais, jie kartu perkirpo renovuoto pastato atidarymo juostelę. Iš puslankiu sustatytų eglučių išsiveržė ugnies fontanai.

Taip visuomenei buvo pristatytas dar vienas iš daugybės pastaruoju metu Kėdainiuose įgyvendintų projektų: „Kėdainių r. savivaldybės pastato Didžiosios Rinkos a. 4, Kėdainiuose rekonstravimas, įrengiant M. Daukšos bibliotekos Vaikų ir jaunimo skyrių“, kurio tikslas buvo didinti kultūros paslaugų prieinamumą ir interaktyvumą, skatinti papildomus lankytojų srautus, didinti patrauklumą investicijoms, verslo plėtrai, atnaujinant Kėdainių rajono savivaldybės pastatą ir jame įrengiant Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo skyrių. Keltas uždavinys − atnaujinti Kėdainių rajono savivaldybės pastatą, siekiant didinti bibliotekos teikiamų kultūros paslaugų prieinamumą vaikams ir jaunimui Kėdainių mieste.

Nauja biblioteka yra 906 kv. m bendro ploto. Rangos darbai kainavo 2 mln. 269 tūkst. Eur, RFID − 100 tūkst. Eur; baldams skirta 50 tūkst. Eur.
Lėšos iš Europos Sąjungos fondų, Valstybės biudžeto ir iš savivaldybės biudžeto.

Org. nuotr./Šventės Kėdainiuose akimirka
Org. nuotr./Šventės Kėdainiuose akimirka

Gausu naujovių: ir mokymuisi, ir pramogoms

Skyriuje įrengtos daugiafunkcės paskirties, įvairiai veiklai ir bendravimui pritaikytos erdvės su tam reikalinga įranga, baldais ir savitais pavadinimais. Bibliotekos direktorė Birutė Ruzgienė pasakoja, kad šiose erdvėse užteks vietos visiems: ir mažiems ir dideliems. Cokoliniame aukšte – į sceną transformuojama 3D erdvė, yra edukacinės dirbtuvės su išmaniąja lenta. 2019 metais, įgyvendinus projektą, cokolinio aukšto didžiausioje erdvėje planuojama atidaryti kino salę ir kėdainiečius pakviesti žiūrėti skaitmeninius kino filmus.

Šiose erdvėse užteks vietos visiems: ir mažiems ir dideliems.

Pirmame aukšte – vadinamoji „Knygų pieva“, abonementas, garso studija, judumo laiptinė. Antrame – „Išmanioji palėpė“ su išmaniuoju stalu, kompiuteriais, stalo žaidimais. Iš jos patenkama į bendravimo terasą, iš kurios atsiveria nuostabūs senamiesčio vaizdai.

Jaunimas po ekskursijos po šiuolaikiškai įrengtas patalpas išsakė savo verdiktą - Mes esame labai patenkinti.

Atidarymo išvakarėse jiems skirtą erdvę įvertino jaunimas

Jauni žmonės geriausiai žino, ko reikia, kad Kėdainiai ir naujos erdvės būtų patrauklios jaunimui. Tai puikiai suprasdamas Kėdainių rajono savivaldybės meras Saulius Grinkevičius ir susitiko su Kėdainių rajono mokinių taryba naujose patalpose dieną prieš oficialiųjų naujos bibliotekos atidarymą. Jaunimas po ekskursijos po šiuolaikiškai įrengtas patalpas išsakė savo verdiktą: „Mes esame labai patenkinti, kad mus, moksleivius, išklauso ir atkreipia dėmesį į mūsų pastabas. O šioje naujoje vaikams ir jaunimui skirtoje erdvėje būtų aktualu rengti tiek kino filmų peržiūras, pramoginius renginius, tiek rimtus seminarus-paskaitas apie karjeros planavimą, finansinį raštingumą, kas moksleiviams pravartu žinoti. Čia galėtų būti organizuojamos ir vasaros dienos stovyklos, nes erdvės tam yra puikiai pritaikytos” – sakė Kėdainių rajono mokinių tarybos pirmininkė Karolina Pralgauskytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius