Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 03

Kariniai mokymai Lenkijoje pagimdė melagieną apie mobilizaciją, ja gąsdinama ir Lietuvoje

Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame teigiama, esą Lenkijoje prasidėjo mobilizacija, taip pat gąsdinama, kad jos reikėtų laukti ir Lietuvoje. Tai nėra tiesa – kaimyninėje šalyje nepaskelbta nei dalinė, nei visiška mobilizacija. Ši melagiena paremta planais kitąmet rengti karinius mokymus, kurie Lenkijoje vyksta periodiškai.
Lenkijos kariai pasienyje
Lenkijos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Remiasi kolegomis

Vienas iš sambūrio „Būkime vieningi“ steigėjų Vygantas Kelertas neseniai „YouTube“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame pasakoja apie Lenkijoje tariamai prasidėjusią mobilizaciją.

„Lenkijoje prasidėjo mobilizacija, tai yra faktas, – pasakoja vyras. – Aš apie tai sužinojau iš savo kolegų lenkų darbe, kurie apie tai kalba kiekvieną dieną.

Ir jie kalba, kaip išvengti to, nes niekas nenori kvailai žūti. Jie supranta, kad, jeigu mobilizacija skelbiama, reiškia jie kažką planuoja negero.“

V.Kelertas taip pat aiškina, esą mobilizacija greitu metu bus pradėta ir mūsų šalyje: „Kad Lietuvos laukia mobilizacija, tai yra faktas, nes Lenkijos ir Lietuvos situacija yra identiška.“

Toliau jis spekuliuoja, kad Lenkija vienaip ar kitaip bus įtraukta į konfliktą, jo manymu, per Baltarusiją.

Šis įrašas „YouTube“ peržiūrėtas jau daugiau nei 27 tūkst. kartų.

Ekrano nuotr. iš notesfrompoland.com/Lenkijoje planuojama rengti karinius mokymus, bet tai nėra mobilizacija
Ekrano nuotr. iš notesfrompoland.com/Lenkijoje planuojama rengti karinius mokymus, bet tai nėra mobilizacija

Kaip įrodymą vyras cituoja skirtingus straipsnius. Vienas jų dar gruodį buvo publikuotas interneto puslapyje „Notes from Poland“. Teksto pavadinimas skelbia: „Kitais metais į karinius mokymus bus pašaukta iki 200 tūkst. lenkų“ (angl. „Up to 200,000 Poles to be called up for military training next year“).

Ekrano nuotr. iš thefirstnews.com/Lenkijoje planuojama rengti karinius mokymus, bet tai nėra mobilizacija
Ekrano nuotr. iš thefirstnews.com/Lenkijoje planuojama rengti karinius mokymus, bet tai nėra mobilizacija

V.Kelertas cituoja ir šio straipsnio antraštę: „Lenkija planuoja kitais metais į karinius mokymus pašaukti 200 tūkst. žmonių“ (angl. Poland plans to draft 200,000 for military training next year“.

Tuomet vyras perskaito dar vieno straipsnio antraštę, prašydamas atkreipti į ją dėmesį, nes tariamai lygiai tas pats bus ir Lietuvoje. Šio straipsnio pavadinimas skelbia: „Lenkija planuoja pašaukti civilius gyventojus, ruošdamasi galimam karui“.

Mobilizacija neprasidėjo

Iš tiesų per šiuos (2023-iuosius) metus Lenkijoje į karinius mokymus gali būti pašaukta iki 200 tūkst. žmonių. Pašaukti galimai bus ir tie asmenys, kurie niekada nepateikė prašymo dalyvauti tokiuose mokymuose, tačiau turi „naudingų įgūdžių“.

Šie planai buvo įtraukti į Gynybos ministerijos dekreto projektą. Jame numatyta, kad į mokymus bus pašaukta iki 200 tūkst. asmenų, įskaitant teritorinės gynybos pajėgų (WOT), savanoriškos bazinės tarnybos ir aktyviojo rezervo karius. Į profesinę tarnybą planuojama pašaukti iki 17 tūkst. asmenų.

Lenkijos Centrinio kariuomenės verbavimo centro vadovas pulkininkas Miroslawas Brysas išsamiau paaiškino šį sprendimą.

„Manau, kad tai bus minimalus (pašauktų) žmonių skaičius“, – pabrėžė jis ir patikslino, kad gali būti pašaukti žmonės, turintys kvalifikaciją, sertifikuotą kategoriją, bet nebuvę kariniuose mokymuose.

„Čia kalbame apie specializacijas, kurios kariuomenės požiūriu yra labai svarbios. Turiu omenyje... gydytojus, slaugytojus, paramedikus, IT specialistus, vairuotojus ir teisininkus.

Tai – siaura grupė žmonių, kurie turi specifinių įgūdžių bei specifinę kvalifikaciją ir kurių tarnyba Lenkijos kariuomenėje būtų labai naudinga“, – aiškino karininkas.

Ekrano nuotr. iš marca.com/Lenkijoje planuojama rengti karinius mokymus, bet tai nėra mobilizacija
Ekrano nuotr. iš marca.com/Lenkijoje planuojama rengti karinius mokymus, bet tai nėra mobilizacija

Paklaustas apie konkretų šaukiamųjų skaičių, M.Brysas paminėjo, kad gali būti tik apie 3 tūkst. asmenų, kurie dalyvaus vos dviejų dienų mokymuose. Juose žmonės susipažins su karine įranga ir bus išleisti į „pasyvųjį rezervą“.

Paprastai mobilizacija skelbiama kylant karo pavojui arba prasidėjus karui, šiuo metu nė vienai šaliai toks pavojus nekyla.

Tokios pratybos Lenkijoje periodiškai rengiamos jau daugelį metų. Be to, pašauktųjų skaičius, palyginti su 2022 m., nepasikeitė ir nereiškia, kad visi šie asmenys tikrai bus šaukiami.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius