Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 03

Karo akademijos kariūnai užsikrėtė kiaulių gripu (atnaujinta 20.04 val.)

Po savaitgalio 35 Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnams buvo nustatytas ūmus virusinis kvėpavimo takų uždegimas. Paėmus mėginius nustatyta, kad jie užsikrėtė vadinamuoju kiaulių gripu.
Kiaulių gripo virusas
Kiaulių gripo virusas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Buvo paimti 6 mėginiai, visiems šešiems pasitvirtino (kiaulių gripas). Nežinau, ar dar bus tiriami kiti kariūnai, nes ir taip aišku, kokia čia liga“, – naujienų portalui 15min.lt antradienio vakarą sakė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Anot jos, ypatingų papildomų priemonių krašto apsaugos sistemoje dėl to imtis neketinama ir ekstremalios situacijos neįžvelgė. „Priemonės – kaip ir visoje Lietuvoje... Čia gripas, kaip gripas, tik nauja atmaina. Mirštamumas tas pats“, – teigė ministrė.

Kaip anksčiau pranešė Karo akademijos Pirminės karių sveikatos priežiūros centras Vilniuje, 7 kariūnai buvo paguldyti į Vilniaus įgulos medicinos ambulatoriją, 28 – paskirtas gydymas ir gulimas režimas Karo akademijos kareivinėse, jų sveikatą nuolat stebi karo medikai.

Visi sunegalavę kariūnai į medikus kreipėsi po savaitgalio, praleisto namuose skirtinguose Lietuvos vietose, informavo Krašto apsaugos ministerija. Po savaitgalio namuose jie grįžo sloguodami, skaudančiomis gerklėmis, pakilusia temperatūra (daugumos temperatūra buvo iki 38 laipsnių, keleto – didesnė).

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas sako, kad vakcina nuo vadinamojo kiaulių gripo Europoje pradėta naudoti labai neseniai, o Lietuvoje jos dar nėra. „Turim įvairių antivirusinių vaistų“, – naujienų portalui 15min.lt antradienį vakare sakė A.Čaplikas.

Jis tikino, kad kol kas jokių specialių apsaugos priemonių, kurios stabdytų ligos plitimą, imtis neketinama. „Reikia stebėti situaciją“, – aiškino A.Čaplikas. Vadinamąjį kiaulių gripą jis lygino su paprastu sezoniniu gripu. Esą specialių priemonių kaip mokyklų uždarymas ir panašiai, bus imtasi tik tada, jei susirgimai vadinamuoju kiaulių gripu viršys kritinį skaičių.

Paklaustas, ką vadina kritiniu skaičiumi, A.Čaplikas negalėjo pateikti tikslaus atsakymo: „Didelis procentas nuo gyventojų“. Ministras tikino, kad panikuoti kol kas nereikėtų – esą vadinamojo kiaulių gripo gydymas yra panašus kaip ir paprasto gripo. „Gydytojai nustatys ir skirs vaistus“, – sakė A.Čaplikas. Jis priminė, kad vadinamuoju kiaulių gripu Lietuvoje kol kas persirgo 57 žmonės.

Atnaujinta 19.34 val. Krašto apsaugos ministerijos išplatintame pranešime spaudai cituojamas Daktaro Jono Basanavičiaus Karo medicinos tarnybos vadas pulkininkas Kęstutis Kuršelis, kuris teigia, kad informacija apie kariūnų susirgimą kiaulių gripu yra patvirtinta žodžiu, laukiama oficialių išvadų. Kariūnams, kuriems diagnozuotas naujasis gripas, taikomos karantino priemonės – jie paguldyti į Vilniaus įgulos medicinos ambulatoriją, yra izoliuoti nuo pašalinių kontaktų. Kiti kariūnai, kurie kreipėsi dėl negalavimų, stebimi.

Karo medicinos tarnybos vadas pulkininkas Kęstutis Kuršelis pasiūlė laikinai sustabdyti užsiėmimus, uždrausti judėjimą į ir iš jos teritorijos, imtis kitų priemonių užkirsti kelią viruso plitimui. Taip pat K. Kuršelis nurodė atlikti patalpų dezinfekciją ir organizuoti specialų maitinimą sergantiesiems.

„Rekomendavome kariūnams gerti daug skysčių, taip pat naudoti apsaugines kaukes, laikytis asmens higienos. Gripas yra virusinis susirgimas, todėl stipresnio imuniteto žmonės jį perserga lengviau, o kitiems reikalingi medikamentai. Tačiau perdėtai jaudintis dėl šio gripo nereikėtų,“ – sakė Karo medicinos tarnybos vadas.

Likusiems kariūnams, kuriems įtariami gripo simptomai, reikalingi tyrimai bus atliekami rytoj. Šiuo metu 42 Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnams nustatytas ūmus virusinis kvėpavimo takų uždegimas.

Septyni kariūnai paguldyti į Pirminį karių sveikatos priežiūros centrą Vilniuje, likę – atskirti nuo sveikųjų, jiems paskirtas gulimas režimas Karo akademijos kareivinėse.
 
Krašto apsaugos ministrė R.Juknevičienė apie gautą informaciją dėl pandeminio viruso susirgimo informavo prezidentę, Seimo pirmininkę ir ministrą pirmininką.

Atnaujinta 20.04 val. Krašto apsaugos ministerijos išplatintame pranešime skelbiama, kad šiuo metu kariūnų sveikatos būklė stabili, komplikacijų nėra: keliems kariam temperatūra yra pakilusi iki 38–39˚C, kitų – žemesnė. Visi kariūnai stebimi karo medikų, gauna reikiamą gydymą. Apie kariūnams nustatytą A (H1 N1) tipo gripo virusą teisės aktų nustatyta tvarka informuoti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai.

Pasak Gynybos štabo karo medicinos gydytojos majorės Jūratės Čaplikienės, A(H1N1) tipo viruso sukeltas sveikatos sutrikimas nėra labai pavojingas, tačiau reikia saugotis komplikacijų ir tinkamai gydytis. Kita vertus, siekiant išvengti gripo, pasak J. Čaplikienės, svarbu vengti artimo sąlyčio su sergančiuoju gripu, dažnai plautis rankas, vengti lankytis žmonių susibūrimo vietose. Pasireiškus ligos simptomams, likti namuose, kad infekcija nebūtų platinama tarp sveikųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius