Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 23

Kauno Santakos parke tūkstantinė minia popiežių pasitiko su saule ir L.Mikalausko balsu

Dviejų dienų vizitui į Lietuvą atvykęs popiežius Pranciškus sekmadienį lankosi Kaune – 10 valandą ryto dviejų upių santakos vietoje Šventasis Tėvas aukos šv. Mišias, į kurias išdalinta apie 90 tūkst. kvietimų. Istorinio įvykio liudininkais panorę tapti kauniečiai ir Kauno svečiai Santakos parke ėmė būriuotis dar net neišaušus. Nors šalta, širdyje šilta, – prisipažino ne vienas tikintysis.
Popiežius atvyko į Kauną
Popiežius atvyko į Kauną / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
VIDEO: Žiūrėkite tiesiogiai: Kaunas sutinka popiežių Pranciškų

Intensyvūs pasiruošimo popiežiaus apsilankymui darbai Kaune užvirė dar šeštadienio rytą – Senamiestį apjuosė geležinių tvorų grandinė. Kai kurie centrinių miesto gatvelių gyventojai piktinosi sutrikdyta rutina – išvažiuoti iš savo kiemų automobiliais jie galėjo, tačiau sugrįžti jau nebuvo leidžiama. Iki pat sekmadienio popietės. Prie kiekvieno įvažiavimo į Senamiestį budėjo policijos pareigūnai, negailestingai vaikę visas, tiek gyventojų, tiek aptarnaujančio personalo, transporto priemones. Tiesa, vietos valdžia pasirūpino, kad sekmadienį po miestą kursuotų nemokamas viešasis transportas. Numatyta ir papildomų autobusų maršrutų.

VIDEO: Tūkstantinė minia Kaune sutiko besišypsantį ir visus laiminantį popiežių

Rotušės aikštėje pastatytame didžiuliame ekrane vizito Kaune išvakarėse buvo transliuojamas kiekvienas dvasinio katalikų bažnyčios lyderio žingsnis, žengtas Vilniaus gatvėmis, o prie įvažiavimo į miestą iškilo plakatas „Welcome Pope“. Tokiu išraiškingu pasveikinimu pasirūpino Kauno miesto savivaldybė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kauno miestas pasitiko popiežių plakatu
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kauno miestas pasitiko popiežių plakatu

Šeštadienio popietę Kauno senamiestyje buvo galima sutikti daugiau policijos pareigūnų nei eilinių praeivių. Gyvomis gėlėmis buvo puošiamos arkikatedros bei Kauno arkivyskupijos prieigos. Saulei besileidžiant tvyrojo ramaus laukimo atmosfera. Prie patikros punktų jau rikiavosi vienas kitas tikintysis. Kai kurių jų laukė bemiegė naktis.

Į Santaką atvežtos ir palaimintojo Teofiliaus Matulionio relikvijos.

Prie įėjimų skambėjo giesmės

Užsiregistravusieji į mišias maldininkai buvo kviečiami į Santakos parką atvykti iki 8 valandos – jau nuo ankstaus sekmadienio ryto prasidėjo popiežiaus aukojamų šv. Mišių laukimo programa.

6 valandą ryto prie įėjimų į Santakos parką nusidriekė žmonių eilės. Daugelis jų į vietą atvyko pilnutėliais autobusais.

„Pažiūrėkit, kiek žmonių. O juk sekmadienis, naktis dar“, – pro autobuso langą žvelgdama į Kauno pilies žiedo prieigas nusistebėjo viena kaunietė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žmonės plūsta į mišias
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žmonės plūsta į mišias

Nešini sulankstomomis kėdutėmis, žmonės būriais skubėjo Santakos link. Bandydami praskaidrinti vienas kitam nuotaikas, kai kurie tikintieji ėmė traukti giesmes.

„Kitą, šitos žodžių nemokame“, – paprašė šalia stovinti porelė. Visi užtraukė „Sveika, Marija“. Patikros laukiančių maldininkų minioje suplevėsavo vėliavos.

„Tas, kuris tiki, turi gyvenimą“, – nuskambėjo dar viena giesmė. Jauna moteris pasidžiaugė, kad prie upių santakos pasitiks kylančią saulę. Aušo. Dešimtis patikrą praėjusių tikinčiųjų stabtelėjo nusipaveiksluoti prie Laisvės kario skulptūros.

Į susitikimą – net su kūdikiu

„Ar sunku buvo pakelti vaikus? Ne, kaip įprastai. Apie valandą truko“, – rankose laikydamas trimetę dukrą, savojo sektoriaus link skubėjo kaunietis Dominykas.

Priešais jį, stumdama vaikišką vežimėlį, kelią skynėsi žmona su vos dviejų mėnesių kūdikiu. Šalimais žingsniavo ir vyriausias – penkiametis, poros sūnus.

„Galvojome, gal palaukti kur mašinoje, kol ta minia sueis žmonių, bet ne, laimėjo kitų kantrybė. Popiežius – visų tikinčiųjų sujungėjas. Tai proga sustiprinti tikėjimą, susitikti su visa bendruomene. Mūsų šeima negalėjo to praleisti“, – patikino Dominykas.

Jis televizoriaus ekrane šeštadienį stebėjo popiežiaus vizitą Vilniuje. Paklaustas, kas labiausiai įsiminė, kaunietis atsakė: „Popiežiaus ramybė. Jo duodama šviesi viltis. Jaučiasi, kad jis individualiai Lietuvą pažįsta neblogai. Stiprina mus, vienija.“

Į atskirus sektorius suskirstyti laukiantieji (išdalinta per 90 tūkst. kvietimų) Santakos parke ėmė drauge melstis, giedoti, klausytis įvairių liudijimų. Ore tvyrojo ne tik šaltukas, bet ir laukimo jaudulys. Minioje pasigirdo ne tik lietuvių, bet ir lenkų, ispanų balsai. Popiežius pasveikintas ir keliais plakatais italų kalba.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žmonės prieš mišias
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žmonės prieš mišias

Tolumoje buvo galima išvysti aukštai iškeltą Izraelio vėliavą. Į Kauną popiežius sutraukė gausybę maldininkų iš įvairių pasaulio kraštų. Šventojo Tėvo aukojamos šv. Mišios – vizito Lietuvoje kulminacija.

„Aš kaunietis, o močiutė vakar pas mane atvyko iš Ukmergės. Atsikėlėme gal 4 ryto, gyvenu netoliese, tai ir atėjome tą kilometrą pėstute. Ar esu tikintis? Gal vaikystėje labiau buvau privestas prie religijos. Vėliau kažkur tai išblėso. O dabar, kai popiežius atvyko į Lietuvą, negaliu to praleisti, močiutės nepalydėti. Reikšmingas įvykis visiems tikintiesiems Lietuvoje. Nepaisant to, kad šalta, puikiai suprantu, dėl ko ateina žmonės“, – 15min pakalbintas prisipažino Mantvydas.

Karolinos Stažytės nuotr./Kaunietis Mantvydas su močiute
Karolinos Stažytės nuotr./Kaunietis Mantvydas su močiute

Jo močiutė prasitarė, kad būti susitikime su popiežiumi jai – didis džiaugsmas: „Labai myliu Dievą. Be jo negaliu gyventi. Lankau kiekvieną sekmadienį šv. Mišias. Suteikia man stiprybės, kantrybės, – tai, ko man reikia. Nes labai sirgau, o dabar sustiprėjau“.

Neduodamas nieko materialaus, atiduoda savo širdį. Jam svarbu mažinti atskirtį. Jis – visuomenės popiežius, – patikino kaunietė.

Ar į Santakos parką susirinko daugiau smalsuolių, ar vis dėlto tikinčių žmonių?

„Pažiūrėjus į minią, suabejoji. Buvau bepradedąs galvot, kad religija blėsta mūsų šalyje. Tikėjimas išlikęs tik provincijose. Didmiesčiai tolsta nuo religijos, bet kai pamatai tokią minią žmonių... Pradedi abejoti, ar viską gerai suvoki. Manau, didžioji dauguma čia susirinkusių – tikintys arba norintys vėl pradėti tikėti. Aš pats nei prieš, nei už. Atviras stoviu, žiūriu, kas bus, kaip pasikeis emocijos, ruošiuosi emocijų pliūpsniui“, – teigė Mantvydas.

Tai, kad laukti popiežiaus aukojamų šv. Mišių, – šalta, tačiau širdyje kažkodėl tvyro šiluma, prisipažino ir 15min pakalbinta kaunietė Jurgita.

„Atsikėliau ketvirtą ryto. Tokia galimybė, kad popiežius atvyktų į tavo šalį, pasitaiko itin retai. Tikra šventė Lietuvai. Į Vatikaną gali nuvykti bet kada. Ar buvau kada? Ne, Romoje lankiausi, bet Vatikane – ne. Pritrūko laiko. Ką jaučiu dabar širdyje? Nors lauke šalta (7 valandą ryto termometro stulpeliai rodė vos 9 laipsnius – aut. past.), viduje šilta“, – atviravo Jurgita.

Paklausta, kuo iš kitų popiežių išsiskiria Pranciškus, ji pirmiausia pabrėžė jo, kaip socialinės atskirties mažintojo, vaidmenį.

„Kaip jis bendrauja su tais, kurie turi mažai. Gražu. Neduodamas nieko materialaus, atiduoda savo širdį. Jam svarbu mažinti atskirtį. Jis – visuomenės popiežius“, – patikino kaunietė.

Karolinos Stažytės nuotr./Popiežių pasitinkanti kaunietė Jurgita
Karolinos Stažytės nuotr./Popiežių pasitinkanti kaunietė Jurgita

Ji įsitikinusi, kad kuo toliau, tuo daugiau jaunų lietuvių atranda tikėjimą. Bažnyčiai tiesiog reikėjo pačiai pasikeisti, kad pritrauktų jauną žmogų.

„Ta bažnyčia, su kuria mes augome, ji buvo kitokia. Užaugo nauja karta. Bažnyčia kažkaip sugebėjo pritraukti jauną žmogų. Kuo toliau, tuo bus daugiau tų tikinčiųjų, nes Lietuva iš prigimties – tikinti valstybė. Ko trūksta mums? Palinkėčiau lietuviams mažiau pavydo“, – kalbėjo Jurgita.

Minioje 15min fotografas užfiksavo ir verslininką, politiką Antaną Guogą. Šv. Mišiose lankėsi ir prezidento posto siekiantis ekonomistas Gitanas Nausėda, susisiekimo ir ūkio ministrai Rokas Masiulis ir Virginijus Sinkevičius bei kiti valdžios atstovai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žmonės prieš mišias
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žmonės prieš mišias

Negavusieji kvietimų į Santakos parką, būriavosi Kauno pilies prieigose – amfiteatro vietoje įrengta speciali zona, pastatytas didžiulis ekranas. Taip užtikrinta, kad šv. Mišių gyvai klausytis galėtų daugiau nei 90 tūkst. žmonių. Ekranai įrengti ir Bazilikoje, prie Daugirdo amfiteatro, pačioje Santakoje.

Apsilankyti Lietuvoje pakvietė angelas

Prieš popiežiui Pranciškui pasirodant Santakos parke, išlindo saulė. Danguje išsisklaidė debesys. Vien jau tai daugeliui tikinčiųjų atrodė kaip mažas stebuklas – ne vienas į susitikimą skubėjo nešinas skėčiu, ruošėsi šalto lietaus dozei.

Prieš pusmetį popiežius Pranciškus jį aplankiusiai lietuvių maldininkų delegacijai prisipažino regėjęs sapną, kuriame angelas jam prakalbęs apie Lietuvą, pakvietęs į ją atvykti.

Kalbą prieš šv. Mišias miniai sakęs Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas pasidalijo prisiminimais, kai pats prieš 25-erius metus sutiko Lietuvoje Joną Paulių II, prakalbo jis ir apie tai, kad prieš pusmetį popiežius Pranciškus jį aplankiusiai lietuvių maldininkų delegacijai prisipažino regėjęs sapną, kuriame angelas jam prakalbęs apie Lietuvą, pakvietęs į ją atvykti.

„Šiandien visi išgyvensime dangaus blyksnį, tą tikrovę, kad esame šeima“, – teigė K.Kėvalas.

Lydimas gausių policijos pajėgų, popiežius prie Santakos parko pasirodė apie 9.30 val. Ėmė groti iškilminga muzika. 1 milijardo 2 milijonų tikinčiųjų vedliui persėdus į papamobilį, scenoje uždainavo Liudas Mikalauskas, vėliau atlikęs ir giesmes šv. Mišių aukojimo metu. Kelionė iki scenos truko apie 15 minučių. Popiežius nuolat šypsojosi ir mojo susirinkusiesiems.

Pranešta, kad šv. Mišių metu piniginės aukos nebus renkamos. Komunija bus dalinama visoje Santakoje – vietose, pažymėtose geltonais skėčiais. Visa informacija pateikta ir lenkų, rusų, anglų kalbomis. Šv. Mišių aukai reikalingos relikvijos į popiežiaus rankas atkeliavo iš lietuvių – tiek gyvenančių Lietuvoje, tiek išeivijoje, rankų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Popiežius Pranciškus atvyko į Kauno Santakos parką
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Popiežius Pranciškus atvyko į Kauno Santakos parką

Po mišių – susitikimas su dvasininkais

Besirengiant pagrindiniam pontifiko vizito akcentui – Mišioms, buvo paruošta 30 tūkstančių komunikantų, išblizginti liturginiai indai. Popiežius Pranciškus Mišiose naudos T.Matulionio beatifikacijai padovanotą taurę.

Po šv. Mišių popiežiaus Pranciškaus Kauno arkikatedroje bazilikoje laukia susitikimas su Baltijos šalių kunigais, pašvęstaisiais ir pašvęstosiomis bei seminaristais. Laukiant Šventojo Tėvo bus giedamas Akatistas.

Pagrindinėje miesto šventovėje numatyta Šventojo Tėvo kalba. Eiliniai miestiečiai garbingą svečią galės išvysti papamobilyje, kuriuo jis vyks nuo Kauno arkivyskupijos kurijos iki Katedros. Maršrutas drieksis per Rotušės aikštę ir M.Valančiaus gatvę.

Šventojo Tėvo išvykimas iš Kauno į Vilnių numatytas 16 val. Sostinėje popiežius Pranciškus sekmadienį dar aplankys Okupacijų ir Laisvės kovų muziejų. Buvusiame KGB vidaus kalėjime jis sustos pasimelsti prie kelių kalinių kamerų. Trumpai maldai popiežius stabtels ir prie paminklo Geto aukoms atminti Genocido aukų aikštėje Rūdninkų skvere. Vėliau popiežius atvyks prie paminklo sovietinės okupacijos aukoms. Čia Šventasis Tėvas drauge su Lukiškių aikštėje susirinkusiais žmonėmis melsis už visus kalėjusius ir žuvusius dėl Lietuvos laisvės.

Pasveikinti popiežių kelyje nuo Lukiškių a. iki Apaštalinės nunciatūros galės visi norintys, atvykę į maršrute nurodytas gatves ir aikštę. Papamobilis vyks Gedimino prospektu, T.Vrublevskio, Arsenalo ir T.Kosciuškos gatvėmis.

Vilniuje skyrė dėmesio jaunimui

Šeštadienį prieš vidurdienį Vilniaus oro uoste nusileidęs popiežius Pranciškus susitiko su Lietuvos valstybės ir Bažnyčios vadovais.

Plačiau skaitykite čia: Popiežius Pranciškus jau Lietuvoje – oficiali pasitikimo ceremonija įvyko

Iš oro uosto popiežius vyko į prezidentūrą, kur po maždaug 15 minučių susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite kreipėsi į susirinkusiuosius S.Daukanto aikštėje. Jis sakė: „Kreipdamasis į jus, noriu pasveikinti visus Lietuvos žmones, kurie šiandien man atveria savo namų ir savo tėvynės duris. Visiems jums reiškiu savo meilę ir nuoširdžią padėką. Vizito atvykau ypatingu jūsų valstybei metu, nes šiemet švenčiate nepriklausomybės paskelbimo šimtmetį.“

Popiežius taip pat pacitavo Lietuvos himno eilutę „Iš praeities tavo sūnūs te stiprybę semia“ ir pabrėžė, kad Lietuva gali tapti tiltu tarp Rytų ir Vakarų.

Visą jo ir prezidentės D.Grybauskaitės kalbas galite rasti čia: Popiežius Pranciškus Lietuvoje: „Galite tapti tiltu tarp Rytų ir Vakarų“

Vėliau Šventojo Tėvo Katedros aikštėje laukė susitikimas su jaunimu. Prieš šį susitikimą popiežius Pranciškus meldėsi Aušros vartuose, prie kurių buvo sukviestos gausios šeimos, globėjai.

Papamobiliu keliaudamas nuo Aušros vartų iki Katedros, popiežius sustojo ir aplankė pal. kun. Mykolo Sapočkos hospiso ligonius. Laukdami popiežiaus hospiso pacientai jam nupynė rožinį. Šią Šventojo Tėvo stotelę suskubta praminti viena jautriausių vizito akimirkų. Popiežius glostė ligonius, spaudė jiems rankas, bučiavo juos. Simboliškai atrodė tai, kad būtent popiežiui išlipus prie hospiso iki tol ūkanotą šeštadienio dangų nušvietė saulė.

VIDEO: Vienos iš labiausiai jaudinančių vizito akimirkų: popiežius Pranciškus aplankė hospisą

Susitikimai su jaunimu – kone būtinas kiekvienos popiežiaus Pranciškaus kelionės momentas. Į specialiai suskirstytus sektorius Katedros aikštėje buvo išdalinta apie 30 tūkst. kvietimų jauniems žmonėms nuo 14 iki 35 metų. Pageidavimas, kad toks renginys įvyktų, atkeliavo iš Vatikano su kitomis vizito gairėmis. Su jaunimu 1993 metų rugsėjo 6 dieną Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadione susitiko ir popiežius Jonas Paulius II.

Daugiau skaitykite čia: Privaloma popiežiaus vizito programos dalis: kodėl jis susitinka su jaunimu?

Atvykus popiežiui Katedros aikštėje šeštadienį skambėjo jaunuolių, išgyvenusių sunkumus ir atradusių tikėjimą, liudijimai. Prieš susitikimą su jaunimu Popiežius papamobiliu suko ratus po Katedros aikštę, iš jo veido nedingo šypsena matant tiek jaunų veidų.

VIDEO: Minia jaunimo pasitiko popiežių Pranciškų – iš jo veido nedingo šypsena

Popiežius Pranciškus jaunus žmones ragino pasipriešinti individualizmui, kuris uždaro mus nuo kitų, padaro mus egocentriškus ir pasipūtusius, besirūpinančius tik savo įvaizdžiu ir savo gerove.

„Kaip kitaip galėtume įveikti nusiminimą, matydami savo ir kitų žmonių sunkumus, mūsų pasaulyje vykstančias baisybes? Kaip be maldos nepasiduotume minčiai, jog viskas priklauso tik nuo mūsų, jog esame vieni, kai susiduriame su negandomis? Šventasis Alberto Hurtado sakydavo: „Jėzus ir aš – absoliuti dauguma.“ Susitikimas su juo ir jo žodžiu, su Eucharistija mums primena, kad neturi reikšmės priešininko stiprumas, nesvarbu, ar laimi Kauno „Žalgiris“ ar Vilniaus „Rytas“, nesvarbu rezultatas, svarbu, kad Viešpatis yra su mumis“, – kalbėjo jis.

Popiežiui prakalbus apie krepšinio komandas, Katedros aikštėje nuaidėjo plojimai.

VIDEO: Popiežius Pranciškus jaunimui kalbėjo ir apie krepšinio komandas, ir apie švelnumo revoliuciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius