Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 19

Kauniečiams skirta aikštelė išnuomota „Vičiūnų grupės“ verslo centrui – išdygo užkardas

Kauno Nemuno salai vis labiau virstant pramogų centru ir planuojant joje atidaryti dar keletą didžiulių objektų, jau dabar baiminasi, kur sutilps lankytojų automobiliai. Kauniečiai džiaugėsi, kai prieš dvejus metus Karaliaus Mindaugo prospekte buvo įrengta nauja, o ir pigesnė, aikštelė. Tačiau šiandien į ją patekti nebeįmanoma – visa rezervuota su „Vičiūnų grupe“ siejamam „Magnum“ verslo centrui.
Parkavimo vietos centre
Naujai įrengta aikštelė rezervuota verslo centrui / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Neseniai Lietuvos pėsčiųjų asociacijos feisbuko puslapyje buvo paviešintas pranešimas.

„Kaip aiškėja, 2021-ųjų pavasarį Kauno centre atsiradusi naujutėlė automobilių stovėjimo aikštelė skirta ne į Nemuno salą atvykstantiems pramogautojams, tačiau Kauno mero Visvaldo Matijošaičio kontroliuojamos „Vičiūnų grupės“ netiesiogiai valdomai įmonei „Magnumo investicijos“.

Kitaip tariant, žaliajame plote atsiradusias parkavimo vietas Kauno verslo centrą „Magnum“ valdanti bendrovė rezervavo sau“, – skelbta įraše.

Jame piktintasi tuo, kad panaikinus žaliąjį skverą miesto centre, neva patyliukais greitu tempu išbetonuota aikštelė, o kilus šurmuliui paaiškinta, kad viskas daroma dėl miestiečių gerovės – įrengta vos 0,3 euro valandai kainuojanti automobilių statymo vieta.

Tačiau pažadų, įrašo autoriaus teigimu, išsižadėta jau po metų. Dabar šios aikštelės prieigose jau pastatytas užkardas, o visas jos plotas rezervuotas Matijošaičių šeimos valdomam verslo centrui vos už 2,2 euro dienai (už vieną vietą). Kodėl tokia suma? Nes skelbta, kad į Kauno miesto biudžetą už šią aikštelę verslas sumokės 18 360 eurų.

Turi savo aikšteles, bet neužtenka

Didžiausias (32 tūkst. kv. m) A+ klasės verslo centras Kaune, nugriovus ilgai vaizdą Nemuno pakrantėje gadinusį „Respublikos“ vaiduoklį, atidarytas 2020 metų rugsėjį. Apie 30 mln. eurų atsiėjusį projektą įgyvendino „Vičiūnų grupė“ su jos vadovu – Šarūnu Matijošaičiu, priešakyje.

Atidarytas šis statinys tapo aukščiausiu Naujamiesčio pastatu po Nepriklausomybės atkūrimo – A bokšto aukštis siekia 42,2 metro.

Atidaryme dalyvavęs Kauno meras V.Matijošaitis džiaugėsi architektais, statybininkais bei didžiavosi savo sūnumi, kuris viršutiniame „Magnum“ aukšte įrengė ir kabinetą, skirtą jam. Būtent šiame verslo centre įsikūrusi ir pagrindinė „Vičiūnų grupės“ būstinė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./"Magnum" verslo centras
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./"Magnum" verslo centras

Skelbta, kad įrengta dviaukštė požeminė ir antžeminė automobilių stovėjimo aikštelės.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Parkavimo vietos centre
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Parkavimo vietos centre

Girtasi, kad parkavimo problema išspręsta, ne taip, kaip dažnai nutinka vystant kitus panašius projektus. Tačiau galiausiai, rodos, nutiko taip, kaip visada.

Paprašė nuomininkai

15min kreipėsi į „Magnum“ verslo centrą valdančią UAB „Magnumo investicijos“ (direktorius Š.Matijošaitis). Teirautasi, kodėl vis dėlto neužteko savų parkavimo vietų?

15min atsiųstame „Vičiūnų grupės“ atsakyme teigiama, kad papildomas plotas, skirtas mašinų statymui, buvo išnuomotas pageidaujant „Magnum investicijos“ nuomininkams.

Plotas buvo rezervuotas neva įprasta tvarka ir pagal galiojančius komercinius įkainius.

„„Magnum“ ofisų centras pastatytas pagal visas galiojančias taisykles ir reglamentus. Jis turi tiek parkavimo vietų, kiek priklauso tokio ploto ir paskirties objektui. Tačiau keičiantis nuomininkų poreikiams, visuomet ieškome tam tinkamų sprendimų“, – paaiškinama „Vičiūnų grupės“ komentare.

Teigia, kad šis atvejis nėra išskirtinis

Biudžetinės įstaigos „Parkavimas Kaune“, su kuria „Magnumo investicijos“ ir sudarė sutartį dėl aikštelės rezervacijos, atstovas 15min teigė, kad prašymas rezervuoti aikštelę buvo gautas 2022 metų pradžioje. Bendrovė prašė rezervuoti visą naująją aikštelę. Iš anksto, ją įrengiant, neva nebuvo planuota, kad ji bus rezervuota.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Parkavimo vietos centre
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Parkavimo vietos centre

„Iš viso Kauno mieste yra sudarytos sutartys su 65 įmonėmis, pagal kurias yra rezervuotos 503 stovėjimo vietos. Tad šis atvejis nėra išskirtinis“, – tikinama „Parkavimas Kaune“ komentare.

Aikštelė šalia pėsčiųjų tilto į Nemuno salą buvo atidaryta 2020 metų pabaigoje. Kurį laiką ja galėjo naudotis miestiečiai. Buvo numatytas 0,3 Eur/val. mokestis.

Dabar aikštelė „Magnumo investicijoms“ rezervuota metams. Rezervuotų stovėjimo vietų kaina įmonei neskaičiuojama valandomis, o skaičiuojama vietos kaina mėnesiui. Per metus į Kauno miesto biudžetą šiuo atveju bus surinkta 18 360 eurų.

Iš viso aikštelėje numatytos 34 automobilių statymo vietos. Kas juose galės statyti savo transporto priemones, išimtinai priklauso nuo paties užsakovo.

Miestiečiai automobilius, pasak „Parkavimas Kaune“ atstovo, gali statyti Karaliaus Mindaugo prospekte ir šalutinėse gatvėse. Karaliaus Mindaugo prospekte statymas atsieina 0,6 Eur/val. Taigi dvigubai brangiau nei naujai įrengtoje aikštelėje.

Pasiteiravus, ar Nemuno saloje duris atvėrus vandens sporto centrui bei mokslo populiarinimo centrui „Mokslo sala“, vykstant renginiams „Žalgirio“ arenoje, nekils automobilių statymo salos prieigose problema, atsakyta: „Naujasis baseinas ir „Mokslo salos“ muziejus – miesto projektai, todėl su jais susijusius klausimus galėtų plačiau pakomentuoti miesto atstovai. Be to, vienas iš parkavimo rinkliavos tikslų – skatinti kauniečius dažniau atsisakyti automobilių vykstant į miesto centrą, o verčiau naudotis viešuoju transportu ar rinktis kitas kelionių alternatyvas.“

„Magnum“ nuotr./„Magnum“ verslo centras
„Magnum“ nuotr./„Magnum“ verslo centras

Užsiminta, kad kaip vienas iš būdų spręsti stovėjimo vietų trūkumo problemą, yra siūlymas įrengti didelę antžeminę automobilių stovėjimo aikštelę adresu Karaliaus Mindaugo prospektas 52. Apie tai skelbta 2020 metų spalį. Žadėta, kad tokioje aikštelėje tilptų apie 300 automobilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius