-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 19

Kauniečių šeima atsisakė vietos valstybiniame darželyje – tai kainavo 400 eurų

Noras atidėti laiką, kada vaikas pradės lankyti valstybinį darželį, o kol kas ugdymą ir tęsti privačiame, iš anksto informuojant atsakingas įstaigas, kaunietės šeimai kainavo 400 eurų. Pakeitus sutarties datą buvo nutraukta mokėti 100 eurų kompensacija už privačių darželių lankymą. Kauno savivaldybė paaiškino, kad jei nebūtų buvę to pakeitimo, kompensacija būtų toliau mokama.
Vaikai darželyje
Vaikai darželyje / 123RF.com nuotr.

Į 15 min redakciją kreipėsi Kauno gyventoja, pasidalijusi nemalonia patirtimi dėl mėnesinio mokesčio už ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymą Kauno miesto nevalstybinėse švietimo įstaigose dalies kompensavimo. Moteris tikisi, kad problemos paviešinimas padės kitiems išvengti nesusipratimų.

123RF.com nuotr./Darželis
123RF.com nuotr./Darželis

Kaunietės teigimu, teikiant prašymą lankyti norimus du valstybinius darželius (tai yra maksimalus įstaigų skaičius, į kurį galima pretenduoti), ji nurodžiusi 2020 metų rugsėjo 1 dieną kaip mokslo metų pradžią. Tačiau nė viename iš nurodytų darželių jos vaikas vietos negavo.

Skundo autorė tikina, kad nuo 2021 metų sausio jos vaikas pradėjo lankyti privatų darželį. Tuomet teko pusmetį stovėti eilėje, kad vėl būtų galima pretenduoti į Kauno miesto siūlomą 100 eurų mėnesinio mokesčio kompensaciją. Atsiradus galimybei, moteris pateikė prašymą ją gauti nuo 2021 metų kovo 1 dienos.

Sulaukė pasiūlymo

Eilėje pralaukus pusmetį, kaunietę pasiekė žinia: „Kompensacija mums buvo patvirtinta 3 mėnesiams (tokia tvarka, po 3 mėnesių reikia pateikti naują prašymą kitiems 3 mėnesiams). Balandžio 29 dieną sulaukėme skambučio iš darželio, kad vienoje iš mūsų pasirinktų įstaigų atsirado vieta lankyti valstybinį darželį nuo 2021 metų rugsėjo pirmosios“.

Gavusi pasiūlymą lankyti valstybinį darželį, moteris neslėpė susirūpinimo: „Direktorė davė mums savaitę laiko apsitarti, nes informavau, kad lankome privatų darželį ir labai sunkiai vyksta adaptacija, dėl to nuogąstavome, ar valstybinis darželis nebus dar vienas iššūkis mūsų vaikui.“

Tačiau aptarusi su vyru visus niuansus, ji nusprendė vaiką leistį į valstybinį darželį, kai šiam sueis treji metai, todėl priimti panorusiam valstybiniam darželiui pranešė, kad lankymo pradžią norėtų nukelti 2022-ųjų metų rugsėjo 1-ajai.

Po šio sprendimo priėmimo prasidėjo tikrieji šeimos nemalonumai.

Prarado teisę į kompensaciją

Moteris pateikė prašymą Kauno savivaldybės Socialinės paramos skyriui dėl privataus darželio kompensacijos už ateinančius tris mėnesius, t. y., birželį, liepą bei rugpjūtį, tačiau gautas atsakymas nustebino.

„Kadangi 2021 metų balandį pranešėme, kad valstybinio darželio lankymo pradžios datą nukeliame iš 2021 09 01 į 2022 09 01, tad nesame laukiantys eilėje ilgiau nei 6 mėnesius ir turime grąžinti gautą 100 eurų kompensaciją už gegužės mėnesį. Be to, nebeatitinkame reikalavimų kompensacijai gauti birželio, liepos bei rugpjūčio mėnesiams“, – stebėjosi kaunietė.

Kauno miesto gyventoja tikina, kad sprendimas atsisakyti vietos darželyje, suteikiant ją kitiems, apie tai iš anksto informuojant, jos šeimai atsiėjo 400 eurų.

Be to, esą nors laisva vieta valstybiniame darželyje pasiūlyta nuo 2021 metų rugsėjo 1 dienos, šeima priversta vaiką leisti į privatų darželį.

Ši susiklosčiusi situacija kaunietei, auginančiai mažametį vaiką, atrodo nelogiška ir neteisinga, todėl ji kreipėsi į Lietuvos administracinių ginčų komisiją. Ši rugsėjo 2–ąją nagrinėjo skundą. Kaunietės šeima vis dar laukia sprendimo.

Kaune ir Vilniuje kompensacijos sąlygos skiriasi

Paaiškėjo, kad jei nebūtų pakeista sutarties data, kompensacija būtų buvusi toliau mokama.

Nukėlus datą, neišpildoma sąlyga, kad vaikas būtų nepatekęs į dvi Kauno miesto savivaldybės įsteigtas švietimo įstaigas.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė 15min paaiškino: „Šiuo konkrečiu atveju kompensacija buvo nutraukta, nes mamos prašymu, kuris buvo atsiųstas ikimokyklinio ugdymo įstaigai, pageidaujama darželio lankymo data buvo nukelta į 2022 metų rugsėjo 1 dieną.

Nukėlus datą, neišpildoma sąlyga, kad vaikas būtų nepatekęs į dvi Kauno miesto savivaldybės įsteigtas švietimo įstaigas. Jeigu mama būtų nenukėlusi pageidaujamos lankyti datos ir sutikusi, kad vaikas nuo 2021 metų rugsėjo 1 dienos lankytų valstybinį darželį, į kurį pateko, kompensacija būtų mokama iki šių metų rugsėjo 1 dienos“.

Tačiau kaunietė įsitikinusi, kad sostinėje vaikų psichologine būsena rūpinamasi labiau nei Kaune.

„Vilniuje negavus vietos valstybiniame darželyje iš karto gaunama 100 eurų mėnesinė kompensacija už privatų darželį. Nereikia laukti jokių 6 mėnesių ir kompensacija nenutraukiama mokėti, net jei atsisakoma atsiradusios vietos valstybiniame darželyje. Ji mokama visą laiką, kol vaikas lanko privatų.

Panašu, kad Vilniaus mieste svarbu vaikų psichologinė būsena ir neskatinama mažamečių „mėtyti“ per įstaigas, jei tik kur atsiranda laisva vieta“, – lygino kaunietė.

123RF.com nuotr./Vaikai
123RF.com nuotr./Vaikai

Vilniuje išties paprasčiau

Vilniaus miesto savivaldybė 15min patvirtino, kad kompensacija mokama visą laiką, kol vaikas lanko privatų darželį, net jei ir nelaukia eilėje valstybiniame darželyje. Kompensacija nemokama tik tuomet, kai vaikas nelanko įstaigos visą kalendorinį mėnesį, išskyrus atvejus dėl ligos.

Vilniuje kompensacija mokama tol, kol vaikas lanko privatų darželį, net jei ir atsisakoma vietos valstybiniame darželyje.

„Negavę vietos valstybiniame darželyje, tėveliai gali kreiptis į Vilniaus miesto nevalstybines švietimo įstaigas, registruotas Švietimo ir mokslo institucijų registre, vykdančias ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas. Nevalstybinė švietimo įstaiga su vienu iš tėvų (globėjų) ir savivaldybės administracijos direktoriumi ar kitu jo įgaliotu asmeniu sudaro elektroninėje sistemoje trišalę mėnesinio mokesčio kompensavimo sutartį, kurią pasirašo elektroniniu parašu.

Kompensacija mokama tol, kol vaikas lanko privatų darželį, net jei ir atsisakoma vietos valstybiniame darželyje. Reikia atitikti tik vieną kriterijų – vaikas ir vienas iš tėvų turi būti deklaruoti Vilniaus mieste. Taip pat Nevalstybinė švietimo įstaiga turi būti pasirašiusi Lėšų naudojimo sutartį su Vilniaus miesto savivaldybės administracija“, – teigiama Vilniaus savivaldybės komentare.

Kompensacija teikiama nepriklausomai nuo tėvų uždirbamų pajamų.

15min žiniomis, privačių darželių kainos svyruoja nuo 120 iki 500 eurų mėnesiui. Be jau minėtos 100 eurų kompensacijos, Kauno miesto savivaldybė šeimoms, gaunančioms mažas pajamas, papildomai kompensuojama 75 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius