-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 20

Mažamečio mama pikta: skatinimas darželyje piešti vaivorykštes – provokacija?

Kaune veikiančiame vaikų priežiūros centre „Mažylių Visata“ paskelbus vaivorykštės savaitę, šią įstaigą lankančio mažamečio mama tai pavadino išsišokimu ir provokacija. Anot jos, šalyje vykstančios „intrigos“ neturi plisti po ugdymo įstaigas. Centro vadovę tokia reakcija prajuokino: „Vaivorykštė – tai gamtos reiškinys, jis niekam nepriklauso, ne kokia svastika, kad vaikai jos negalėtų tapyti“.
Vaikų piešiniai
Vaikų piešiniai / Fotolia nuotr.

Lietuvoje vykstant aršioms diskusijoms dėl vienos lyties asmenų partnerystės įteisinimo, aistros, rodos, persikėlė ir į ugdymo įstaigas.

Netgi vaivorykštės tapymas, spalvų maišymas jau imtas asocijuoti su provokacijomis.

Į redakciją, reikšdama tėvų valią dėl neva galimų provokacijų skleidimo, kreipėsi viešai prisistatyti nepanorusi kaunietė.

Jos mažametis vaikas lanko „Mažylių Visatą“.

Šiame nuo pernai metų liepos veikiančiame vaikų priežiūros centre (lanko mažyliai nuo 1 metų ir 8 mėnesių iki 2,5 metų amžiaus) buvo paskelbta vaivorykštės savaitė.

Negi intrigos, vykstančios šalyje, turi plisti po ugdymo įstaigas?

„Skandalas kilo po to, kai Lietuva susiskaldė į dvi puses – vieni palaiko LGBTQ+, kiti tikina ginantys tradicines šeimas. Viso šio dalyko galbūt nebūčiau kėlusi į viešumą, jei ne „Mažylių Visatos“ vadovės sprendimas šią savaitę įstaigoje paskelbti vaivorykštės savaitę. Visą savaitę mažamečiai kas dieną piešė, eksperimentavo vien apie vaivorykštes. Pati įstaigos vadovė tokio savo pasirinkimo nekomentuoja, bet negi dvimečiai vaikai turi tapti atpirkimo ožiais?“, – retorinį klausimą kėlė moteris.

Jai keista, kad įstaiga nesuvokia, jog vaikų darbeliai tokiu metu yra tikslinga provokacija: kodėl vaivorykštes imta tapyti būtent dabar, kai situacija šia tema Lietuvoje yra tokia įtempta?

„Mes, kaip ir daugelio kitų vaikų tėvai, palaikome tradicinę šeimą, bet toks išsišokimas yra ne tik savo pažiūrų kišimas mažamečiams, bet ir tiesioginė žinutė vaikų tėvams.

Negi intrigos, vykstančios šalyje, turi plisti po ugdymo įstaigas? Negi vaikų darželiai turi tapti provokacijų židiniu? Turiu informacijos, kad tokie dalykai šią savaitę vyksta ne tik šioje įstaigoje. Kodėl šios provokacijos turi liesti vaikus, kiršinti jų šeimos narius?“, – teiravosi moteris.

Jai norisi, kad įstaiga suvoktų, jog visos ideologijos neturi būti skleidžiamos vaikų sąskaita be tėvų sutikimo.

15min susisiekė su „Mažylių Visatos“ vadove Agata Kmitaite.

Jai ši tėvų reakcija sukėlė juoką.

Moteris prisipažino pati palaikanti tradicinę šeimą, dalyvavusi savaitgalį vykusiame „Šeimos gynimo marše“, tad vaivorykštės tapymas centre – tiesiog programos dalis, kurios metu mažyliai supažindinami su spalvomis, jų maišymo rezultatu.

„Programa paruošta dar pernai rugsėjį. Mes turime savaitės temą ir šios savaitės tema – vaivorykštė. Man tai kelia didelį juoką. Nupieštos vaivorykštės parsinešimas į namus – provokacija? Galvoju, artėja Tėvo diena, tai jei mes darysime kažką su užrašu „tėtis“, vėl bus ažiotažas, kodėl mes skatinami būti tik su tėčiu?

Nesuprantu, kas pasidarė Lietuvai, jei dvejų metų vaikas negali mokytis spalvų ir piešti vaivorykštės. Gal tikrai eikime į maršą ir darykime viską, kad vaikams grąžintų vaivorykštę, nes tai jau yra žiauru. Vaikai turi turėti vaikystę, galimybę stebėti gamtos reiškinį. Kiek žinau, mažumų vėliava yra sudaryta iš 6 spalvų, vaivorykštė, kaip gamtos reiškinys, turi jų 7. Aš vaivorykštės su mažumomis neasocijuoju, nieko tame blogo neįžvelgiu“, – teigė A.Kmitaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaivorykštės spalvų vėliava
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaivorykštės spalvų vėliava

Ji patikino, kad „Mažylių Visatoje“ propaguojamos tradicinės vertybės, niekas neva nepiešia dviejų rankomis susikabinusių mergaičių ar dviejų rankomis susikabinusių berniukų, berniukai žaidžia su mašinytėmis, o lėlės turi plaukus.

„Vyksta nenormalūs dalykai su žmonių iškreiptu požiūriu. Turbūt ateis toks laikas, kai danguj švies vaivorykštė, o vaikai į ją nebegalės žiūrėti – turėsime užsitraukti langus, kad nepamatytų tik jos. Jei darželiuose nebegalima piešti vaivorykštės, kur nusivažiavo visa Lietuva?

Kodėl kažkoks žmonių susiskaldymas turi liesti jaunimą, vaikus? Kodėl vaikas nebegali šio simbolio naudoti, juk tai nėra kokia svastika? Turiu norą, kad vaivorykštė nepriklausytų niekam – tik vaikams“, – kalbėjo „Mažylių Visatos“ vadovė, patikinusi, kad į ją nepatenkinti tėveliai dėl to tiesiogiai nesikreipė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius