Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 22

Kauno klinikos – apie pasiruošimą medikų vakcinacijai nuo COVID-19: skiepytis sutinka 70 proc. darbuotojų

Pirmoji vakcinų nuo koronaviruso siunta Lietuvą pasieks gruodžio 26 dieną. Skiepijimas prasidės gruodžio 27-ąją. Pirmiausiai bus skiepijami sveikatos priežiūros įstaigose dirbantys medikai. Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje Kauno klinikų atstovas papasakojo apie pasiruošimą priimant vakcinas bei skiepijimo tvarką. Skiepytis sutinka 70 proc. Kauno klinikų darbuotojų.
Kauno klinikos
Kauno klinikos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas nuotolinės spaudos konferencijos metu teigė, kad Kauno klinikos, tik pradėjus kalbėti apie vakcinas, pradėjo galvoti, kaip reikės vykdyti vakcinavimą. Darbas suaktyvėjo pastaruoju metu, kai pasklido konkrečios kalbos apie Lietuvą pasieksiančią „Pfizer“ vakciną.

Kauno klinikų nuotr./Šarūnas Mačinskas
Kauno klinikų nuotr./Šarūnas Mačinskas

„Kauno klinikos yra atsakingos už COVID-19 ligos gydymo paslaugų organizavimą Kauno regione. Kauno klinikos organizuoja, bendrauja su šiame regione veikiančiomis pagrindinėmis stacionarines asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančiomis įstaigomis. Vakar Sveikatos apsaugos ministerija pateikė sprendimą, kad 5 organizuojančios Lietuvos įstaigos bus atsakingos ne tik už savo specialistų skiepijimą, bet turės organizuoti ir visų regione esančių asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų vakcinaciją. Šiandien pilnu tempu pradėjome ruoštis šiam darbui, kurį numatoma pradėti gruodžio 27 dieną. Tikslaus laiko, kada darysime, dar nežinome“, – teigė Š.Mačinskas.

Anot jo, Kauno klinikos turi reikiamas sąlygas ir priemones šiam darbui. Pavyzdžiui, šaldikliai gali palaikyti daugiau nei -80 laipsnių temperatūrą.

Kitų regione esančių asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai bus skiepijami darbo vietose. Kauno klinikos vykdys vakcinos ir vakcinavimo priežiūrą, jos transportavimą.

„Mūsų darbuotojai prižiūrės, kaip vykdomos procedūros, surinks panaudotas pakuotes. Skiepijimą, duomenų suvedimą turės atliks tų įstaigų darbuotojai“, – paaiškino Kauno klinikų atstovas.

Darbą Kauno klinikos yra pasiruošusios pradėti bet kuriuo metu.

„Galėtume jau ir rytoj pradėti vakcinuoti“, – teigė Š.Mačinskas.

Sutinka skiepytis 70 proc. darbuotojų

Jis tikino nežinantis, kiek tiksliai vakcinų gaus Kauno regionas ir kuri iš penkių organizuojančių ligoninių Lietuvoje vakcinas gaus pirmiausiai.

Praėjusį penktadienį, gruodžio 18-ąją, Kauno klinikos apklausė kiek daugiau nei 7 tūkst. savo darbuotojų. Šiek tiek daugiau nei 70 proc. iškart pareiškė norą skiepytis nuo COVID-19. Valią jie išreiškė užsiregistruodami skiepijimosi procedūrai. Anot Š.Mačinsko, skaičius yra pakankamai didelis ir jis dar nėra galutinis. Pradėjus visuomenės skiepijimą, šis skaičius, tikėtina, išaugs. Pavyzdžiui, skiepijant nuo gripo būna paskiepijama tik 10–15 proc. darbuotojų.

Pirmiausiai bus skiepijami tie medikai, kurie neturi jokio imuniteto COVID-19 virusui. Tie, kurie persirgo COVID-19, taip pat bus skiepijami vėliau. Skiepyti pasveikusius rekomenduojama, nes susidaro tvirtesnis, ilgiau trunkantis imunitetas.

„Yra nustatyti prioritetai, kurie darbuotojai turėtų būti skiepijami pirmiausiai. Yra sudaryti prioritetų sąrašai. Kauno klinikose iš pradžių bus skiepijami darbuotojai, dirbantys COVID-19 skyriuje (30 lovų), tuomet intensyviosios terapijos sveikatos priežiūros specialistai, skubiosios pagalbos skyrių, tiek suaugusių, tiek vaikų, darbuotojai, gydytojai ir sveikatos priežiūros specialistai, kurie teikia paslaugas, kurių teikimo metu susidaro daug aerozolių, t. y. dirba padidintos rizikos erdvėje.

Skiepijami bus ne tik medikai, bet ir slaugytojos bei valytojos. Taip pat pagalbiniai darbuotojai. Visi, dirbantys konkrečiame skyriuje, nepriklausomai nuo užimamų pareigų“, – teigė jis.

Paklaustas, ar tokia masinė vakcinacija yra didžiulis iššūkis ir kokios to iššūkio dalys yra pačios sudėtingiausios, Š.Mačinskas patikino, kad tai, vis dėlto, įgyvendinamas iššūkis.

„Tokių apimčių skiepijimo, kad turi būti paskiepyta 70 proc. Lietuvos populiacijos, gal ir nebuvo. Panašus vakcinavimas buvo gal 2005 metais, kai buvo pavojinga gripo atmaina. To paties sezono metu buvo skiepijama net dviem gripo vakcinom. Iš praktikos atsimenu, kad tą sezoną reikėjo skiepyti ir standartine gripo vakcina, ir nuo naujai atsiradusio gripo. Aišku, 70 proc. skiepijimo apimčių mes niekada nesiekėme. Darbas bus šiek tiek intensyvesnis, tačiau nebus naujas. Iššūkis didesnis ne įstaigai, o užtikrinantiems logistiką dėl vadinamosios šalčio grandinės“, – teigė Kauno klinikų atstovas.

Vakcinos į Lietuvą atkeliaus gruodžio 26-ąją

Kaip gruodžio 21 dieną pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, pirmoji vakcinų nuo koronaviruso siunta Lietuvą pasieks gruodžio 26 dieną. Skiepijimas prasidės gruodžio 27-ąją. Vakcinos bus tiekiamos reguliariai, pagal sudarytą grafiką, visoms Europos Sąjungos šalims.

Pirmiausiai skiepijami bus sveikatos priežiūros įstaigose dirbantys medikai. Antruoju etapu vakcinos bus skiriamos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančių gydymo įstaigų darbuotojams ir pacientams. Minėtos grupės turėtų būti paskiepytos per pirmąjį metų ketvirtį. Vėliau, paskiepijus prioritetines grupes, vakcinuotis bus kviečiama visuomenė.

Štai Kauno miesto savivaldybė tam jau numatė vietą – Laisvės alėjoje esantį Kauno centrinio pašto pastatą. Kaip teigia Kauno valdžia, per dieną čia galėtų būti vakcinuojama iki 1400 žmonių. Visuotinės vakcinacijos vietoje dirbs Kauno poliklinikos suburta komanda, kuri užtikrins sklandų ir saugų vakcinavimo procesą.

Planuojama, kad startavus masinei vakcinacijai, pasiskiepyti norintys gyventojai turės užsiregistruoti specialiai tam skirtoje sistemoje ir paskirtu laiku atvykti į vietą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19

Specialūs šaldikliai ir patalpos COVID-19 vakcinoms laikyti paruošti, laukiama dalies kitų priemonių, – antradienį informavo Sveikatos apsaugos ministerija. Du ultra žemos (-75 laipsnių) temperatūros šaldikliai bus naudojami tik „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinoms, kurioms būtina labai žema temperatūra.

Europos Komisija pirmadienį suteikė oficialų leidimą platinti Europos Sąjungoje bendrovių „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurtą vakciną nuo pandeminio koronaviruso. Europos vaistų agentūra (EVA) rekomendavo atlikti šį žingsnį.

Į Lietuvą šeštadienį ketinama pristatyta 9750 vakcinos dozių, kurių užtektų vakcinuoti 5 tūkst. žmonių, nes reikia dviejų vakcinų dozių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius