Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 19 /13:41

Vilniuje ir Kaune veikia trys mobilieji viruso tyrimų punktai, kiti miestai ruošiasi

Ketvirtadienį vidurdienį Vilniuje ir Kaune oficialiai pradėjus veikti pirmiesiems mobiliems koronaviruso testavimo punktams, dauguma likusių aštuonių miestų teigia planuojantys būti pasirengę priimti pacientus penktadienį. Prabėgus valandai nuo punkto Kaune atidarymo, nusidriekė automobilių eilė. Pasak vietoje buvusio 15min fotografo, vieno asmens patikra užtrunka apie 5 minutes. Prie įvažiavimo budi policijos ir viešąją tvarką užtikrinantys pareigūnai.
Kaune veiklą pradėjo mobili koronaviruso laboratorija
Kaune veiklą pradėjo mobili koronaviruso laboratorija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip skelbta anksčiau, apie tai, kad dešimtyje savivaldybių pradės veikti vietos, kuriose asmenys galės neišlipę iš nuosavo automobilio pasitikrinti nuo plintančios infekcijos, Sveikatos apsaugos ministerija pranešė kovo 16-ąją. Apie atvykimą į punktą reikės pranešti iš anksto paskambinus karštosios linijos telefonu 1808.

Kaune – 40-50 testų per parą

Kauno punktas per dieną, pasak Kauno miesto poliklinikos vadovo Pauliaus Kibišos, galės priimti apie 60-70 galimai virusu infekuotų asmenų.

Jame, pradėjus darbą, dirbs 2 medikų komandos po 3 asmenis. Iš viso šiai funkcijai atlikti paskirta 18 Kauno miesto poliklinikos darbuotojų. Pirmąją punkto darbo dieną bus galima atlikti 40-50 koronaviruso testų.

Dalį funkcijų, pvz., paduoti sutikimo lapą atvykusiajam, planuojama, kad padės atlikti viešoji policija, kiti medicininės kvalifikacijos neturintys asmenys, savanoriai. Atvykusieji bus identifikuojami – kad tikrai atvyko būtent tas asmuo ir būtent jam paskirtu laiku. Po atlikto tyrimo pacientai galės vykti į namus – juose lauks tyrimo rezultatų.

Kaip anksčiau sakė Kauno miesto poliklinikos direktorius, mėnesiui darbo prireiks 9 tūkst. vienkartinių pirštinių bei 400 apsauginių komplektų: respiratorių, akinių arba skydų, kepuraičių bei kombinezono/chalato/prijuostės. Šiai dienai jų gauta pakankamai, kiek tiksliai – nenurodoma.

Pagal SAM patvirtintą tvarką punktai dirbs nuo 8 iki 20 val.

VIDEO: Mobiliame Kauno COVID-19 mėginių paėmimo punkte – pirmasis lankytojas

Kauno kempingą Kauno miesto savivaldybė pasirinko dėl itin patogaus susisiekimo – paprasta pasiekti automobiliu iš daugelio miesto vietovių, taip pat ir atvykstantiems iš kitur. Atoki teritorija saugiai aptverta, tinkama sklandžiam automobilių srautų judėjimui.

Jei bus poreikis, žadama atidaryti ir antrąją punktą Kaune. Kauno rajono savivaldybė iškėlė idėją tokį punktą atidaryti Karmėlavoje – Kauno oro uoste, į kurį būtų paranku atvykti rajono gyventojams.

Vilniuje galės surinkti šimtą mėginių

Ketvirtadienio vidurdienį Vilniuje atsidarius dviem mobiliems COVID-19 patikros punktams, paimti pirmieji ėminiai karštosios linijos nukreiptiems asmenims.

Ketvirtadienį šiuose punktuose bus galima surinkti apie šimtą ėminių koronaviruso tyrimams.

Sostinėje darbą pradėjusiame punkte prie „Siemens“ arenos „Statyk ir važiuok“ automobilių stovėjimo aikštelėje (Gerulaičio g. 1) ketvirtadienį buvo atvykę du automobiliai, vienas jų - vokiškais numeriais. Į mobilius punktus galima atvykti tik automobiliu. Draudžiama vykti taksi ar viešuoju transportu.

Atvykstantieji pasitikrinti turi būti surašę savo duomenis ant lapo ir pritvirtinę prie automobilio taip, kad informacija būtų matoma mobiliojo punkto darbuotojams.

Apsaugos kostiumu vilkinčiam darbuotojui davus ženklą ir pakėlus užtvarą, pirmoji mašina pajudėjo link specialaus autobusiuko. Prie jo specialistė pro pravertą automobilio langą vairuotojai paėmė ėminį iš nosiaryklės.

Po procedūros atvykusieji turi važiuoti į saviizoliacijos vietą ir karantinuotis. Teritorija aptverta atitvarais, saugoma budinčių Šaulių sąjungos savanorių. Jie, be kita ko, stebi ir saugaus atstumo laikymąsi.

Dar vienas mobilus punktas atidarytas ir „Statyk ir važiuok“ automobilių stovėjimo aikštelėje (Savanorių pr. 124) Vilniuje.

Anot sostinės savivaldybės administracijos vadovo Povilo Poderskio, ketvirtadienį šiuose dviejuose punktuose bus galima surinkti iki šimto ėminių koronaviruso tyrimams.

„Mes vakar padarėme testą, padarėme tris sėkmingus tyrimus, išsiuntėme juos į laboratoriją. Pagal tą praktiką pakoregavome procesą ir per naktį perdarėme algoritmą, kad jis būtų be popieriaus. Tad dabar galime testuoti ne kas 15 minučių, o kas 10 minučių. Mūsų toks optimistinis vertinimas. Šiandien per abu punktus turėtume padaryti beveik 100 tyrimų“, – žurnalistams sakė P.Poderskis.

Anot jo, tyrimai šiuo metu atliekami Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje.

Kiek laiko gali tekti laukti atsakymo pridavus ėminį, anot P.Poderskio, kol kas sunku prognozuoti, šiuo metu tai trunka apie parą.

„Dabar turime vėlavimą 24 val. nuo paėmimo iki rezultatų paskelbimo. Reikia suprasti, kad eilė tyrimams išsiplės. Laboratorija užkrauna aparatus tris kartus per dieną. Tad jei tyrimas atliekamas 16 val., po paros galima tikėtis atsakymo“, – kalbėjo P.Poderskis.

Atsakymą ėminius pridavusiems asmenis pateiks su jais susisiekę specialistai.

„Neigiamas atsakymas nėra išrišimas nuo karantino, karantinuotis toliau reikia“, - pabrėžė P.Poderskis.

Anot jo, savivaldybė jau kitą savaitę tikisi įsigyti ir apie 1 tūkst. vadinamųjų greitųjų testų medikams ar strateginių įmonių darbuotojams, „kurie eina į karantiną darbo vietoje“.

Klaipėdoje – problema su apmokymu

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas teigė, kad punktą savivaldybė buvo įsirengusi jau antradienį, tačiau daugiausia problemų kyla dėl darbuotojų apmokymų.

„Esu informuotas, kad išsiųstas vadinamasis checklist'as (kontrolinis sąrašas – BNS), iš esmės reikia tik startinio pistoleto šūvio iš kabineto vieno ar kelių, kad tą būtų leidžiama daryti Klaipėdoje“, – BNS sakė V.Grubliauskas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas

„Dėl apmokymo čia ir kyla pagrindinis klausimas. Ar apmokymas tas, kurį teikia Klaipėdos universitetinė ligoninė, yra pakankamas. Ministerija vis tik mato, kad tikrieji mokytojai gali būti, kur tik nori, bet ne Klaipėdoje“, – kalbėjo meras.

„Aš nežinau, kaip ministerija tą poziciją įvertins, mes užpildėme, kaip mes manome, kad apmokymų lygmuo atitinka reikalavimus, bet jei ministerija matys, kad mokyti galima tik Vilniuje ar Kaune, na, tada teks laukti, kol mokytojas priims, ar mokytojas koks nors atvažiuos“, – pridūrė jis.

Savivaldybės tikisi būti pasiruošusios penktadienį

Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Neringos Rinkevičiūtės teigimu, mieste punkto infrastruktūra jau įrengta, o ketvirtadienį popiet turėtų atvykti Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, kurie apmokys punkto darbuotojus.

„Ministerijai yra perduota informacija apie visas komandas, koordinatorius. Kur yra ministerijos vadinamasis checklist‘as, tai mes kaip ir išpildom jį. Ministerija žadėjo šiandien atsiųsti žmones, kurie apmokys mūsų komandas, ir lyg tai šiandien duoti visas reikalingas medžiagas“, – BNS teigė N.Rinkevičiūtė.

Pasak jos, SAM žada leisti punktui pradėti veikti jau ketvirtadienio vakarą.

Šiauliuose mobilusis koronaviruso testavimo punktas dar įrenginėjamas, tačiau miesto vicemeras Domas Griškevičius sakė, kad penktadienį jis bus galutinai paruoštas.

„Pati aikštelė įrenginėjama, ženklai sustatomi, gydytojai apsimoko, yra išspręstas techninio aprūpinimo klausimas, paskutinės detalės sudėliojamos. Kas savivaldybei priklauso, savivaldybė padarys“, – BNS sakė vicemeras.

Anot Panevėžio miesto mero pavaduotojo Deivido Labanavičiaus, mieste koronaviruso patikros punktas taip pat baigiamas įrengti, tačiau dar laukiama darbui būtinų priemonių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune veiklą pradėjo mobili koronaviruso laboratorija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune veiklą pradėjo mobili koronaviruso laboratorija

„Planuojame iki rytojaus. Nestartuosime, kol nebūsime 100 proc. pasirengę, bet planuojame, kad būsime pasirengę rytoj“, – ketvirtadienį BNS kalbėjo D.Labanavičius.

„Kreipėmės dėl priemonių tiems punktams iš rezervo suteikimo, šiandien ryte gavome atsakymą, kad priemonės mus pasieks ir tikimės, kad penktadienį galėsime startuoti. Pagal dabar turimus kiekius būtų galima tik dieną teikti paslaugą“, – pridūrė jis.

Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius Karolis Podolskis teigė, kad mieste koronaviruso patikros punkto infrastruktūra „yra pilnai įrengta, (...) vietoje vyksta komandos apmokymai, darbo imitavimas“.

„Nuo rytojaus laukiam (Sveikatos apsaugos ministerijos – BNS) komisijos, ji priimtų tą punktą ir leistų dirbti. Mes nežinome, kada atvažiuos“, – BNS kalbėjo jis.

Punktai veiks dešimtyje miestų. Adresai nurodyti straipsnio pabaigoje.

Pasak Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Zitos Ringelevičienės, ketvirtadienį popiet Utenos punkte turėtų prasidėti mokymai, o pacientus jis priimti galėtų jau savaitgalį.

„Reikia, kad terpes dar atvežtų. Mes galvojame apie savaitgalį, tačiau tiksliai dar pasakyti negaliu“, – BNS sakė Z.Ringelevičienė.

„Techniškai viską baigėme“, – pridūrė ji.

Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Imantas Motiejūnas tvirtino, kad mieste punktas dar įrenginėjamas, o jo darbuotojai dar neapmokyti, tačiau tą savivaldybė planuoja spėti padaryti iki penktadienio.

„Techniniai dalykai liko: dėl tų pačių terpių – ar jos bus atsiųstos, ar patys atsivežti turėsime, dėl darbuotojų apmokymo. (...) Kiek žinau, mums bus atsiųsta filmuota mokomoji medžiaga“, – BNS kalbėjo savivaldybės administracijos direktorius.

„Infrastruktūra turėtų būti baigta įrengti šiandien“, – sakė jis.

Tauragėje punktas jau įrengtas, tačiau dar laukiama, kada bus apmokyti jo darbuotojai.

„Viskas sutvarkyta, bet yra esmė, kad iš ministerijos gautas nurodymas, kad kol jie neatvažiuos patikrinti ir apmokyti, nieko neleis pradėti dirbti“, – BNS aiškino Tauragės ligoninės direktorius Liutauras Indriuška.

Jo teigimu, dar nėra aišku, kada tai bus padaryta.

Apie atvykimą reikės pranešti iš anksto

Numatyta, kad pacientas, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – ir, jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju, pirmiausia turės skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

Karštosios linijos konsultantas, įvertinęs paciento pateiktus duomenis, priims sprendimą, ar skambinantį pacientą tikslinga ištirti dėl koronaviruso infekcijos.

Tuo atveju, jei žmogų bus nuspręsta tirti, jis konsultantui turės pateikti vardą, pavardę, asmens kodą, mobilaus telefono numerį, taip pat nurodyti savivaldybę, iš kurios skambina. Be to, bus klausiama, ar pacientas gali asmenine transporto priemone (pats ar būti atvežtas kito žmogaus) atvykti į mobilų punktą. Jei žmogus galės atvykti pats, su juo susisieks mobilaus punkto koordinatorius ir nurodys laiką ir adresą, kada jam tai padaryti.

Atvykus į mobilų punktą, žmonėms nebus leidžiama išlipti iš automobilio ir atidaryti lango, kol nebus nurodyta kitaip, instruktuojama, kaip bus vykdoma tepinėlio paėmimo procedūra. Kartu su savimi žmogus turi turėti tapatybę patvirtinantį dokumentą bei A4 formato lapą su užrašytu mobilaus telefono numeriu, kurį, atvykus į mobilų punktą, reikės padėti koordinatoriaus nurodytoje vietoje automobilio salono viduje. Šiuo numeriu bus susisiekiama ir sutikrinami atvykusio žmogaus duomenys.

Langą žmogus turės pradaryti tada, kai mobilios komandos narys to paprašys, tad čia dirbančiųjų specialistų nurodymus būtina atidžiai sekti.

Atlikus tyrimą, žmogus turės važiuoti į namus, izoliuotis ir laukti tyrimo rezultato. Nustačius poreikį pacientą hospitalizuoti, kviečiama GMP ir pacientas transportuojamas į ligoninę.

Tiems žmonėms, kurie negalės į mobilius punktus atvykti patys, savivaldybės įpareigotos užtikrinti pacientų transportavimo paslaugas

Svarbu, kad į Mobilų punktą negalima vykti taksi automobiliu ar viešuoju transportu.

Punktai veiks dešimtyje miestų

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, punktas savivaldybėje gali būti atidarytas, tik gavus ministerijos leidimą.

Apie kiekvieno punkto atidarymą bus informuojama atskirai.

Šiuo metu punktai jau veikia Vilniuje ir Kaune.

SAM pabrėžia, kad jokiu būdu negalima vykti į punktus nusprendus savarankiškai – prieš tai būtina skambinti 1808.

Ministerija taip pat atkreipia dėmesį, kad pacientai tyrimui bus registruojami tik tai dienai, kai kreipsis – išankstinė registracija kitai dienai nebus vykdoma.

Vilniuje vienas punktas veikia „Statyk ir važiuok“ automobilių stovėjimo aikštelėje Savanorių pr. 124, antrasis – „Statyk ir važiuok“ automobilių stovėjimo aikštelėje V. Gerulaičio 1 g. priešais verslo centrą „Technopolis“.

Kaune punktas veikia Kauno kempinge, Jonavos g. 51A.

Dar aštuoniuose miestuose tokius punktus savivaldybės įpareigotos įsteigti iki šio penktadienio.

Klaipėdoje mobilus punktas veiks aikštelėje prie „Švyturio“ arenos, Dubysos g. 10.

Šiauliuose – prie Šiaulių arenos, Jablonskio g. 16.

Panevėžyje – aikštelėje prie „Cido“ arenos, Parko g. 12.

Alytuje – Kultūros centro aikštelėje, Pramonės g. 1B.

Marijampolėje – šalia futbolo maniežo, Kauno g. 125.

Utenoje – „Utenio“ stadiono aikštelėje, Užpalių g. 100.

Tauragėje – aikštelėje šalia Raudono kryžiaus draugijos pastato, V.Kudirkos g. 2.

Telšiuose – aikštelėje tarp Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir viaduko, šalia buvusio karinio miestelio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius