Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 12

Kauno politikai pagaliau apsisprendė dėl prieštaringai vertinamos mokyklų tinklo pertvarkos

Kauno miesto savivaldybės taryba patvirtino priešmokyklinio ugdymo grupių ir klasių komplektų skaičių mokyklose ir viešosiose įstaigose 2011-2012 metams.
Kauno miesto savivaldybės taryba
Kauno miesto savivaldybės taryba / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieštaringų nuomonių sulaukęs klausimas ankstesniame tarybos posėdyje buvo atidėtas – politikai davė sau laiko išsiaiškinti opius niuansus, kuriuos nulemtų vienoks ar kitoks jų sprendimas. Kai kurie apie tai diskutavo su mokyklų bendruomenėmis, kiti dalyvavo Švietimo ir sporto komiteto posėdyje. Jo nariai antradienį su pastabomis pritarė šio klausimo sprendimo projektui.

Posėdžio metu politikams ir mokyklų bendruomenėms įsiaudrinus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai siūlė klausimą vėl atidėti. Tačiau kitų partijų atstovai priminė, kad jau ir taip vėluojama priimti šį sprendimą.

„Apie tai reikėjo kalbėtis vasarį, bet tada ruošėmės rinkimams. Galutinis terminas, iki kada turėjome apsispręsti dėl klasių komplektavimo, buvo gegužės 1-oji. Daugiau delsti negalime“, – pabrėžė Lietuvos socialdemokratų partijos atstovė, Švietimo ir sporto komiteto primininkė Antanina Medviedevienė.

Galiausiai palaiminę pateiktą sprendimo projektą Kauno politikai nustatė priešmokyklinio ugdymo grupių ir klasių komplektų skaičių savivaldybės biudžetinėse bendrojo lavinimo mokyklose 2011–2012 mokslo metams. Prieš tai jie patvirtino ir bendrojo lavinimo mokyklų steigimo, reorganizavimo, vidaus struktūros pertvarkymo ir pertvarkos 2008-2012 m. priemonių plano pakeitimus.

Anot Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo Antano Bagdono, šie pakeitimai buvo būtini, nes šiemet kovą Seimas patvirtino naujos redakcijos Švietimo įstatymą. Jame numatyta naujovių, dėl kurių ir teko koreguoti savivaldos mokyklų tinklo pertvarką apsprendžiantį dokumentą.

Nebeužtenka moksleivių

Nuo 2002 metų iki 2011-ųjų Kauno miesto mokyklose sumažėjo daugiau nei 17 tūkst. moksleivių. T.y. mokyklose nebeliko 609 klasių. Atsižvelgiant į vaikų skaičiaus mažėjimo tendencijas, dar 2005 metais Kaune pradėta mokyklų tinklo reforma – apsispręsta jų skaičių optimizuoti.

„Primenu, kad mokyklose vienuoliktos klasės komplektuojamos, jeigu iš esamų ir naujų moksleivių susidaro ne mažiau kaip dvi vienuoliktosios klasės (50 mokinių) miesto ar savivaldybės centro vidurinėje, suaugusiųjų mokykloje, gimnazijoje, menų gimnazijoje, nacionalinėje menų mokykloje ir konservatorijoje, jeigu mokyklos steigėjas nenumato kitaip“, – nurodė A.Bagdonas.

Rugsėjo-spalio mėnesiais Kauno miesto savivaldybės tarybai teiksime naują, koreguotą mokyklų pertvarkymo bendrąjį planą, kuriame atsispindės visi nauji Vyriausybės priimti nutarimai, Švietimo įstatymo pataisos. Tada bus aišku, kokioms mokykloms ateityje bus leidžiama komplektuoti 11 klases, kurios turės keisti savo profilį

Pritarusi sprendimo projektui, miesto taryba 2011-2012 mokslo metais 11 klasių neleido komplektuoti Aleksandro Stulginskio katalikiškoje vidurinėje, Pilėnų vidurinėje, Martyno Mažvydo vidurinėje, Petrašiūnų vidurinėje, Vaižganto vidurinėje, Jono ir Petro Vileišių katalikiškoje vidurinėje, Vilijampolės vidurinėje ir Kazio Griniaus vidurinėje mokyklose. Pastarosios atstovai posėdžio metu teigė, kad tik neseniai sužinojo apie tokius ketinimus. Pasak jų, toks sprendimas nelogiškas, kadangi šioje mokykloje moksleivių užtenka.

Švietimo ir sporto komitetui pasiūlius, buvo pritarta leisti 5 klases komplektuoti „Varpo“, „Santaros“, Jono Basanavičiaus gimnazijose.

„Rugsėjo-spalio mėnesiais Kauno miesto savivaldybės tarybai teiksime naują, koreguotą mokyklų pertvarkymo bendrąjį planą, kuriame atsispindės visi nauji Vyriausybės priimti nutarimai, Švietimo įstatymo pataisos. Tada bus aišku, kokioms mokykloms ateityje bus leidžiama komplektuoti 11 klases, kurios turės keisti savo profilį, o ateityje galbūt kai kurias mokyklas net ir uždaryti dėl mažėjančio vaikų skaičiaus Kauno mieste“, – apie esamą situaciją kalbėjo Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas.

Tinklo pertvarka tęsiama

Tarybos nariams buvo pristatyta ir daugiau informacijos apie lavinimo mokyklų reorganizavimo plano pakeitimus.

V.Kudirkos vidurinė mokykla jau pradėjo pertvarką ir nuo 2011 m. rugsėjo 1 d. taps pagrindine mokykla, vykdančia pradinio ir pagrindinio ugdymo I dalies programas.

Vaižganto vidurinės mokyklos ir Kauno technologijos universiteto (KTU) administracijoms susitarus, ši mokykla bus pertvarkoma į KTU Vaižganto pagrindinę mokyklą arba progimnaziją.

M.Valančiaus pradinės mokyklos prijungimas prie Šančių vidurinės mokyklos numatomas tik 2012 m., kadangi Šančių vidurinės mokyklos pertvarka numatyta tik kitais metais.

Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinė mokykla turėtų būti pertvarkoma į gimnaziją, nes šioje mokykloje mokosi aukšto sportinio meistriškumo mokiniai. Jiems sudarytos sąlygos treniruotis, derinant mokymosi tvarkaraščius. Sporto ir olimpinio švietimo klausimai integruojami į visų mokomųjų dalykų programas.

Taryba taip pat patvirtino ir šešių Kauno miesto savivaldybės viešųjų švietimo įstaigų 2011-2012 m. klasių komplektus. Jame numatyta, kad VšĮ Kauno „Ąžuolo“ katalikiškoje vidurinėje mokykloje, VšĮ Kauno Julijanavos katalikiškoje vidurinėje mokykloje, VšĮ Kauno J.Urbšio katalikiškoje vidurinėje mokyklos ir VšĮ Kauno „Vyturo“ katalikiškoje vidurinėje mokykloje bus formuojamos 1-12 klasės.

VšĮ Kauno Vytauto Didžiojo universiteto „Rasos“ gimnazijoje bus formuojamos 9-12 klasės, o VšĮ Kauno Šv. Mato vidurinėje mokykloje – 5-12 klasės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius