-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 08 16

Kėdainių J.Janonio gatvės gyventojai girdi tik pažadus: „Ar mūsų gatvė užkeikta?“

Tai, kad Kėdainių mieste yra neasfaltuotų gatvių, garbės miestui tikrai nedaro. J.Janonio gatvės gyventojai kapitalinio žvyrkelio sutvarkymo laukia ne vieną dešimtmetį, bet išsvajotas asfaltas gatvės gyventojams tapo grynų gryniausia Tantalo kančia. Pažadai girdimi kasmet, asfaltas, rodos, jau ranka pasiekiamas, bet darbai kaip nevyksta, taip nevyksta.
J.Janonio gatvė Kėdainiuose
J.Janonio gatvė Kėdainiuose / Algimanto Barzdžiaus/„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Laukia pusę amžiaus

Į „Rinkos aikštę“ J.Janonio gatvės gyventojai kreipiasi ne pirmą kartą. Kaskart maitinami pažadais išasfaltuoti gatvę, kasmet jie vis nusivilia.

Šį kartą į mus kreipėsi Veronika Laima, kuri J.Janonio gatvėje gyvena jau pusę amžiaus. Ir visus tuos metus ji, kaip ir kiti gatvės gyventojai, laukia asfalto.

„Mes Janonio gatvėje gyvename beveik 50 metų. Žadėjo vieni, žadėjo kiti sutvarkyti gatvę. Rengė projektą, pinigus gavo, kiek žinome, jau jau jau, rodos, asfaltuos, o be pažadų daugiau nieko nematome.

Gyventojai net parašus rinko, pristatė savivaldybei. Visi pasirašinėjome, bet tai niekam įspūdžio nepadarė. Kas čia yra? Lyg užkeikta ta gatvė. Nėra nei šaligatvio čia“, – sakė moteris.

Ji pasakoja, kad gatvėje gyvena visokių žmonių – ir jaunų šeimų su mažais vaikais, ir senjorų, kuriems reikia ir pas medikus nukulniuoti, ir anūkus aplankyti.

Laimos teigimu, tokia gatve eiti senjorams ypač sunku žiemą – ji pati ten ne kartą kritusi, yra susilaužiusi ir ranką, ir koją. Šaligatvių nėra, įsitverti nėra kur – bandydami išvengti traumų žmonės stveriasi už kaimynų tvorų.

Tokios sąlygos XXI a. miesto viduryje – tikras nesusipratimas.

Priežiūros mažai

Veronika Laima sako, kad ir žvyrkelio priežiūra nėra pati geriausia. Jos teigimu, gatvė greideriuojama vos kartą metuose, žiemą ji nebarstoma, nevaloma. Vasarą nuo jos kylančios dulkės nukloja žmonių kiemus, langus, vaikų žaislus...

„Negalima ignoruoti žmonių. Aplink viskas sutvarkyta, visos gatvės išasfaltuotos, o mes gyvename duobėtame žvyro kelyje miesto vidury, na, taip negalima... Nuolat prašome padėti, bet niekas nieko...

Žiemą ledas ištisinis, vasarą dulkės eina. Žentas namą nudažė neseniai, po dienos dulkėmis aplipęs. Sūpynės kieme yra, batutas vaikučiams, kaip tik vėjas – duoda į langus dulkes, smėlį. Langų nespėjam valyti.

Esu sena moteris, matau juk kas ką daro. Niekas nieko čia nedaro. Greideris pravažiuoja kartą metuose ir viskas tuo baigiasi“, – guodėsi senjorė.

Nėra pinigų

Kaip informavo Kėdainių miesto seniūno pavaduotojas Juozapas Kanišauskas, gatvė greideriuojama, kai matomas poreikis, o dulkių išvengti vargu ar pavyks. Galima būtų laistyti – žvyrkelį specialiu dulkes surišančiu kalcio chlorido tirpalu, tačiau tam seniūnija tiesiog neturi pinigų.

„J.Janonio gatvė, kaip ir visos kitos neasfaltuotos gatvės Kėdainių mieste, greideriuojamos atsižvelgiant į gatvės būklę.

Kai sausa, gatvę greideriuoti nerekomenduojama, nes tik padaugėja dulkių. Šią savaitę žada palyti, tada ir bandysim pagreideriuoti.

Nors aš pats važiavau J.Janonio gatve, ji tikrai nėra blogos būklės. Žvyruotą kelio dangą išlaikyti idealią neįmanoma. O laistyti gatves kalcio chloridu ar druskos tirpalu, kaip ir visų kitų neasfaltuotų gatvių, Kėdainių miesto seniūnija neturi lėšų. 25 kg kalcio chlorido kainuoja apie 19 Eur ir galima nupurkšti tik apie 7–8 kvadratinius metrus“, – sakė seniūno pavaduotojas.

Jis taip pat pridūrė, kad žiemos metu gatvė yra barstoma ir valoma, o miestą prižiūrinti įmonė šiuos darbus atlieka suderinusi su miesto seniūnija.

Pakentėti dar metus

Tuo tarpu rajono savivaldybės Statybos skyriaus vedėja Audronė Naujalienė informavo, kad poreikis išasfaltuoti gatvę yra gerai žinomas, tačiau to padaryti nebuvo galima dėl finansų trūkumo.

Vis dėlto jau kitų metų pradžioje, tvirtinant 2021 metų savivaldybės biudžetą, bus svarstomas ir J.Janonio gatvės asfaltavimo klausimas. Maža to, techninis projektas jau yra parengtas, tad į darbus kibti būtų galima kone iškart.

„2020–2022 m. Strateginiame veiklos plane 2020 m. buvo numatyta parengti Kėdainių miesto Janonio gatvės techninį projektą. Techninis projektas parengtas už 3,3 tūkst. Eur.

Minėtame plane lėšos Janonio ir kitų miesto gatvių rekonstrukcijai numatytos 2021–2022 m. Klausimas dėl Janonio gatvės rekonstrukcijos finansavimo bus svarstomas formuojant ir tvirtinant 2021 m. savivaldybės biudžetą kitų metų pradžioje.

Savivaldybei poreikis dėl minėtos gatvės rekonstrukcijos jau eilę metų žinomas, tačiau dėl ribotų finansinių galimybių tai nebuvo įgyvendinta. Gyventojų prašymai taip pat buvo teikti savivaldybei. Atsižvelgiant į juos bei siekiant užtikrinti gyventojams tinkamas susisiekimo sąlygas, priemonė dėl gatvės rekonstrukcijos pradėta įgyvendinti“, – informavo skyriaus vedėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius