-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 15

Keturiose Vilniaus gydymo įstaigose nemokama gripo vakcina jau baigėsi, o papildymas – tik lapkritį

Siaučiant koronavirusui medikai ragina šiais metais būtinai pasiskiepyti nuo gripo. Tačiau panašu, kad bent jau sostinėje jautrioms visuomenės grupėms skirtos nemokamos gripo vakcinos ima trūkti. Vilniaus miesto savivaldybė neslepia, kad keturiose gydymo įstaigose atsargos išseko, o papildymas – tik kitą mėnesį.
Gripo vakcinos injekcija
Gripo vakcinos injekcija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kasmet nuo gripo nemokamai skiepijami 65 metų ir vyresni asmenys, nėščiosios, asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, sergantys kai kuriomis lėtinėmis ligomis sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, odontologai.

Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Viktorija Turauskytė 15min atsiųstame komentare teigia, kad kiekvienais metais Vilniaus miesto savivaldybės gydymo įstaigos teikia vakcinų nuo gripo poreikį Valstybinei ligonių kasai (VLK).

123rf.com/Liga
123rf.com/Liga

Prieš tai įvertinama, kiek žmonių planuoja paskiepyti, o VLK, įvertinusi visų gydymo įstaigų poreikius, ją perka.

„Kadangi vakcinos nuo gripo poliklinikoms išduodamos etapais, Antakalnio poliklinika, Grigiškių sveikatos priežiūros centras, Naujininkų poliklinika bei Naujosios Vilnios poliklinika pirmo etapo nemokamas vakcinas, skirtas rizikos grupėms priskiriamiems asmenims, jau yra išnaudojusios ir laukia antro vakcinų pristatymo“, – neslėpė ji.

Anot savivaldybės atstovės, pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro poliklinikoms pateiktą informaciją antro etapo vakcinos poliklinikas turėtų pasiekti lapkričio mėnesį.

V.Turauskytės teigimu, kitos poliklinikos – Šeškinės, Lazdynų, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės, Centro poliklinika ir Karoliniškių – informavo, kad nemokamų vakcinų nuo gripo dar turi, tačiau taip pat yra kreipusios dėl jų papildymo.

Sauliaus Žiūros nuotr./Centro poliklinika
Sauliaus Žiūros nuotr./Centro poliklinika

Bene didžiausios Vilniuje Centro poliklinikos atstovė Aistė Raulušaitienė 15min teigė, kad įstaiga 2020-2021 m. gripo sezonui teikė 11 000 gripo vakcinos dozių paraišką rizikos grupių pacientams skiepyti.

Anot jos, nuo spalio 9 dienos gavus 5000 vakcinų pradėtas pacientų skiepijimas.

„Gautos vakcinos paskirstytos apylinkėms atsižvelgiant į prisirašiusiųjų pacientų skaičių bei turimą pacientų skaičių, kurie priklauso rizikos grupėms. Informacijos apie kitą vakcinų pristatymo laiką bei kiekį žinių neturime, šiuos procesus koordinuoja VLK“, – teigė ji.

Šeškinės poliklinika užsakė daugiau nei pernai

Šeškinės poliklinikos Rinkodaros ir plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Loreta Kliučininkienė 15min nurodė, kad sprendžiant iš to, kaip vyksta vakcinacija, užsisakytos gripo vakcinos kiekio poliklinikai turėtų pakakti, o dabar su problemomis nesusiduriama.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas

„Šiemet toliaregiškai užsisakėme 4000 nemokamos vakcinos dozių. Tai yra dvigubai daugiau nei pernai (1700 dozių). Šiuo metu jau esame gavę pusę užsakytos vakcinos, kitos dalies dar laukiame“, – teigė ji.

Anot L.Kliučininkienės, skiepijimas vyksta sklandžiai, nes visi norintieji nemokamai skiepytis nuo šios infekcijos jau rugsėjo pradžioje buvo pradėti rašyti į sąrašą.

„Su užsiregistravusiais pacientais susisiekiame ir pagal eilę kviečiame juos atvykti į polikliniką. Taip galime suvaldyti pacientų srautus, optimaliai išnaudoti darbuotojų darbo laiką“, – pabrėžė ji.

Iš viso planuoja skiepyti apie 240 tūkst. žmonių

Sveikatos apsaugos ministerija anksčiau yra pranešusi, kad rizikos grupėms priklausantys žmonės neturėtų nerimauti, kad jiems skiepyti nepakaks nemokamos gripo vakcinos.

Ministerija tuomet teigė, kad jei gydymo įstaigoje, kurioje pacientai prisirašę, baigtųsi VLK nupirkta vakcina, ji būtų kompensuota papildomai. Rugsėjo antroje pusėje pranešta apie tai, kad į gydymo įstaigas bus pristatyta paskirstyta apie trečdalis visų šiam sezonui nupirktų vakcinų dozių – maždaug 80 tūkstančių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius