-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 05 /19:34

Socialdemokratai atrinko du kandidatus į teisingumo ministrus, bet jų pavardžių neskelbia

Pirmadienį Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto mažojoje salėje, rinkosi socialdemokratų lyderiai. Manyta, jog po šio susitikimo bus paviešinta naujojo kandidato į teisingumo ministrus pavardė, tačiau kadenciją baigiantis premjeras Algirdas Butkevičius tik patikino, jog renkamasi iš dviejų.
Socialdemokratų lyderių susitikimas
Socialdemokratų lyderių susitikimas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį Seime paskirtajam premjerui Sauliui Skverneliui buvo pristatytas vienas iš numatytų kandidatų. Penktadienį aptartos ir kitos kandidatūros. A.Butkevičius tuomet užsiminė, jog naujasis kandidatas nebus jaunas, kaip to norėtų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Socialdemokratų lyderio teigimu, ministrui reikalinga patirtis.

„Šiandien kandidato pavardės dar negaliu įvardyti. Yra du kandidatai. Tai turi nuspręsti partijos prezidiumas posėdyje, kuris turėtų vykti trečiadienį. Tad vėliausiai trečiadienį ir bus aišku. Kad nebūtų taip, jog vienas ėmiau ir pateikiau“, – atskubėjęs į pasitarimą teigė A.Butkevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

Pasak jo, viskas užtruko ilgiau dėl to, kad kandidatų patikrinimo procedūros – sudėtingos.

„Nenorime, kad atsitiktų taip, kaip atsitiko iki šiol. Šįkart aš asmeniškai paprašiau, kad man būtų pateikta informacija apie kandidatų reputaciją. Anksčiau nebuvau to prašęs. Teisėsaugai visko patikrinti reikia dviejų trijų dienų. Jei užtektų tik STT pažymos, truktų patikrinimas parą“, – paaiškino premjeras.

Prieš žengiant į pasitarimų salę paklaustas, ar žino premjero įvardytus du kandidatus, vieno iš buvusių pretendentų į šį postą D.Petrošiaus tėvas, Tauragės socialdemokratų lyderis Pranas Petrošius patikino, pavardžių dar negirdėjęs. O ar nuoskaudos dėl nutrūkusio atžalos kelio į teisingumo ministrus jau išblėso?

„Gaila dėl to, kas įvyko. Įsivaizduokit, kaip turi jaustis jaunas žmogus, kai su juo taip pasielgiama. Prie ko čia Darius ir Arūnas Pukelis?“, – retorinį klausimą uždavė P.Petrošius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pranas Petrošius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pranas Petrošius

Tai jau – ketvirtas bandymas paskirti naująjį teisingumo ministrą.

Buvęs teisingumo viceministras, socialdemokratas J.Pagojus praėjusią savaitę buvo paskirtas teisingumo ministru naujojoje Vyriausybėje, tačiau savo kandidatūrą atsiėmė paaiškėjus informacijai, jog pernai gegužę jis buvo sustabdytas prie vairo neblaivus ir apie tai nepranešė viešai. J.Pagojui buvo nustatytas 0,67 promilės girtumas. Atsiimti kandidatūrą jį paskatino S.Skvernelis.

Netrukus J.Pagojus atsistatydino ir iš Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktoriaus pareigų, paskelbė stabdantis narystę socialdemokratų partijoje.

Anksčiau Socialdemokratų partija į teisingumo ministrus teikė eksparlamentaro Dariaus Petrošiaus kandidatūrą, bet šis ją atsiėmė, sulaukęs priekaištų dėl sąsajų su prieštaringos reputacijos Tauragės verslininku Arūnu Pukeliu, pravarde Švinius. Pats D.Petrošius įvardijo posto nebesiekiantis dėl to, jog nori apsaugoti savo šeimą.

Kitas socialdemokratų kandidatas, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas „valstiečiams“ taip pat neįtiko, kaip teigta, dėl amžiaus ir politikavimo.

Pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Socialdemokratų partijos susitarimą, kandidatą į teisingumo ministrus teikia socialdemokratai.

19.29 val. Po daugiau nei tris valandas trukusio socialdemokratų pasitarimo būsimų kandidatų į teisingumo ministrus pavardžių žurnalistai iš premjero lūpų taip ir neišgirdo.

Jis neatskleidė, ar tarp kandidatų bus nepartinių, tačiau teigė, kad visi jie turi teisinį išsilavinimą.

„Jeigu nebūtų keliamas reikalavimas būti teisininku, kandidatų mes daug daugiau surastume. Ir ne bet kas nori eiti už tokį nedidelį ministro atlyginimą“, – pridūrė jis.

„Susitikimo metu suteikėme teisę partijos skyrių pirmininkams išsisakyti, kodėl, jų nuomone, buvo pralaimėta rinkimuose. Norėjom, kad ne tik vadovai kalbėtų, bet ir esantys žemesniuose sluoksniuose. Taip pat nutarėme, kad reikia rengti konferenciją. Ir tai, kad partijos pirmininkas bus renkamas visuotinai – visi partijos bičiuliai balsuos už kandidatus“, – tai, kas pirmadienį buvo nuspręsta VDU salėje, išvardijo A.Butkevičius.​

Paklaustas, ar žada kandidatuoti į Seimo vicepirmininko postą, laikinai premjero pareigas einantis A.Butkevičius patikino, jog apsispręs iki trečiadienio.

VIDEO: Algirdas Butkevičius apie kandidatą į teisingumo ministrus: „Paaiškės vėliausai trečiadienį“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius