Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 05

Kiek kartų Mindaugas Kubilius ir Rimantas Dagys lankėsi prezidentūroje? Versijos skiriasi

Gitano Nausėdos rinkimų kampanijos strategas Mindaugas Kubilius kratosi neoficialaus prezidento patarėjo, padedančio kurti krikdeminės pakraipos partiją, vardo. Tačiau klausimų, kokį vaidmenį jis vaidina telkiant patriotinės ir krikščioniškos pakraipos jėgą, nemažėja. Iškalbingas vien faktas, kad skiriasi M.Kubiliaus, vieno partijos kūrėjų Rimanto Dagio bei prezidentūros versijos, kiek kartų M.Kubilius ir R.Dagys po G.Nausėdos inauguracijos lankėsi prezidentūroje.
Kiek kartų Mindaugas Kubilius ir Rimantas Dagys lankėsi prezidentūroje? Versijos skiriasi
Mindaugas Kubilius (kairėje) ir Rimantas Dagys / 15min nuotr.

15min jau rašė, kad atvirai meilę patriotams demonstruojantį G.Nausėdą ir šių kuriamą nauja politinę jėgą jungianti gija gali būti prezidentą rinkimų kampanijos metu rinkimų strategijos klausimais konsultavęs filosofas M.Kubilius.

Po 15min straipsnio, kuriame nagrinėta, kieno rankos minko, R.Dagio žodžiais, „iš apačios“ besikuriančios partijos tešlą, prezidentūra kurį laiką 15min delsė atsakyti, kiek kartų valstybės vadovo rūmuose lankėsi parlamentaras R.Dagys bei filosofas M.Kubilius. Nors tai prezidento atstovams patikrinti lengva – tereikia peržvelgti, kiek šiems asmenims buvo išrašyta leidimų apsilankymams.

Netylant kalboms apie tai, jog G.Nausėda ieško, kas galėtų būti jo atrama Seime, šią versiją dar labiau pakurstė pats M.Kubilius.

Prezidentūros atsakymų 15min sulaukė praėjusį trečiadienį prieš pat darbo dienos pabaigą, o ketvirtadienio rytą, sutapimas, portalas delfi.lt publikavo interviu su M.Kubiliumi, kuriame jis daug ir išsamiai papasakojo, kodėl Lietuvai reikia naujos krikdeminės pakraipos partijos.

Ž.Gedvilos nuotr. /Gitanas Nausėda ir Mindaugas Kubilius (dešinėje)
Ž.Gedvilos nuotr. /Gitanas Nausėda ir Mindaugas Kubilius (dešinėje)

Versiją, kad jis padeda tokią kurti, M.Kubilius pavadino nesąmone, tačiau kartu pasvarstė, kokia ta nauja jėga galėtų būti: nišinė klerikalinė partijėlė su tautiniu prieskoniu būtų neperspektyvi, tuo metu perspektyvus, anot jo, būtų bendras piliečių, profesionalų minties judesys ir bendras piliečių savivertės atkūrimas ant kilnumo pamatų.

„Prezidentinė kampanija sukūrė tam tikrą kilnumo orą, ir žmonės pradeda norėti juo kvėpuoti. Ar iš to gims politinė jėga? Mano požiūriu, pirmiausia turi gimti tam tikra – visiškai neformali – piliečių santalka“, – delfi.lt sakė jis.

„Jei idėjos, apie kurias kalbu ir kurias mes su Gitanu išdiskutavome, bus priimtinos tai naujai begimstančiai santalkai kurti, tai sinergija bus akivaizdi. Bet pirmiausia – idėjų lygis. Tai būtų diskusija tarp prezidento matymo ir begimstančios jėgos valstybės matymo“, – minėtame interviu kalbėjo M.Kubilius.

Prezidentūra: R.Dagys ir M.Kubilius lankėsi po du kartus

Prezidentūros 15min pateiktais duomenimis, po liepos 12 dieną įvykusios valstybės vadovo inauguracijos R.Dagys ir M.Kubilius S.Daukanto aikštės rūmuose lankėsi po du kartus.

Tikslios apsilankymo datos bei detalus susitikimų turinys dėl saugumo ir privatumo nėra viešintini.

Anot prezidento atstovo spaudai Antano Bubnelio – abu skirtingomis dienomis.

Jis patikino, kad tiek politikas, tiek filosofas buvo susitikę ne su G.Nausėda, o su prezidento patarėjais.

„Tikslios apsilankymo datos bei detalus susitikimų turinys dėl saugumo ir privatumo nėra viešintini“, – pareiškė prezidentūros, kuri žadėjo būti atvira visuomenei, atstovas.

Anot A.Bubnelio, R.Dagys apsilankymų prezidentūroje metu buvo susitikęs su patarėjais aptarti aktualijų bei savo koordinuojamų sričių Seime.

„Tai yra kasdienė praktika, kai prezidentūroje patarėjai susitinka su politikais, ministerijų ar kitų institucijų atstovais. Jokiose darbo grupėse ar kituose tęstiniuose prezidentūros inicijuojamuose projektuose šie asmenys nedalyvauja“, – komentavo prezidento atstovas.

Tačiau R.Dagys, 15min paklaustas apie apsilankymus Daukanto gatvėje, tegalėjo prisiminti vieną.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys

„Taip, vieną kartą“, – 15min tikino politikas, prisiminęs, kad tąsyk su prezidento patarėjais aptarinėjo užsienio politikos klausimus.

Išgirdęs, jog prezidentūros teigimu, jis rūmuose lankėsi du kartus, R.Dagys laikėsi savo – jis lankėsi pas užsienio reikalų patarėją.

„Na taip, turbūt“, – paklaustas, ar prezidentūra suklydo, svarstė Seimo narys.

Prezidentūra teigia, kad R.Dagys su patarėjais aptarė jo koordinuojamas sritis Seime.

„Koordinuojamų sričių klausimais mes esame kontaktavę telefonu su patarėjais. Čia turimas omeny socialinės srities klausimas. Taip, telefonu“, – prisiminė jis.

„Tikrai neaptarinėjom ko nors tokio su prezidentu, kitų dalykų“, – kad nebuvo progos pabendrauti su valstybės vadovu akis į akį, patikino politikas.

Filharmonijos/Dmitrijaus Matvejevo nuotr./M.Kubilius, G.Nausėda, D.Nausėdienė
Filharmonijos/Dmitrijaus Matvejevo nuotr./M.Kubilius, G.Nausėda, D.Nausėdienė

Anot prezidento atstovo spaudai A.Bubnelio, M.Kubilius prezidentūroje taip pat lankėsi dukart. Esą susitikimuose su patarėjais jis aptarė praėjusią rinkimų kampaniją. Tiesa, 15min jau skelbė, kad ryšys tarp prezidento ir M.Kubiliaus po rinkimų nedingo – būtent M.Kubilius talkino G.Nausėdai ruošiantis inauguracijos dienos kalbai, pasakytai tautai S.Daukanto aikštėje.

„Kadangi M.Kubilius buvo prisidėjęs prie rinkimų kampanijos ir dirbo su tuomet išrinktojo prezidento komanda dar iki inauguracijos, šių susitikimų tikslas buvo aptarti to laikotarpio savo darbo rezultatus ir kampanijos metu sukauptų žinių perdavimą po liepos 12 dienos suformuotai prezidento komandai“, – teigiama prezidentūros atsakyme.

Ir man dirbtinai priskiriamos politinės sąsajos su prezidentu tėra spekuliacijos.

M.Kubilius, 15min paklaustas, ką veikė prezidentūroje, taip pat nurodė, jog su patarėjais pasidalijo įžvalgomis iš prezidento rinkimų kampanijos.

Tačiau filosofas patikino po inauguracijos prezidentūroje buvęs kelis kartus. Keli kartai – abstraktus pasakymas, tačiau jis paprastai reiškia daugiau nei du.

Klausimus, kiek kartų lankėsi pas prezidentą namuose ir ar kur nors kitur su valstybės vadovu matėsi akis į akį, M.Kubilius ignoravo.

„Matau besiformuojančią klaidingą nuomonę, kad esu neoficialus G.Nausėdos patarėjas. Tai netiesa. Tai jau esu pabrėžęs. Ir man dirbtinai priskiriamos politinės sąsajos su prezidentu tėra spekuliacijos“, – į tiesų klausimą, ar galima būtų jį įvardinti neoficialiu prezidento patarėju, atsakė M.Kubilius.

Kuo užsiima M.Kubilius?

Kiek anksčiau M.Kubilius 15min tikino, jog išėjo iš politikos ir susikoncentravo į verslą.

15min nusprendė pasigilinti, kokiu verslu jis užsiima. Feisbuke M.Kubilius nurodęs, jog dirba kompanijoje „Cezaris“, o kompanijos puslapyje teigiama, kad ją M.Kubilius įkūrė 2008 metais.

Puslapyje rašoma kad M.Kubilius, kaip strateginės plėtros ekspertas, konsultuoja verslo įmones ir kitas organizacijas strateginio vizionavimo, vertybių diegimo, organizacijos kultūros kūrimo, vidinės komunikacijos srityse, o vadovus – strategijos ir lyderystės vystymo klausimais.

Tačiau 15min Registrų centro duomenų bazėje aptikta įmonė „Cezaris“ nieko bendro su M.Kubiliumi neturi.

„Cezario“ puslapyje prie kontaktų yra minima viešoji įstaiga „Patricius“

„Cezario“ puslapyje prie kontaktų yra minima viešoji įstaiga „Patricius“, tačiau ją, Registrų centro duomenimis, 2006 metais įsteigė ne M.Kubilius, o Donatas Jonas Kubilius, kuris, kaip rodo įstaigos finansų ataskaita, yra taip pat ir VšĮ buhalteris.

Apie tai paklaustas M.Kubilius patikino, kad D.J.Kubilius yra jo tėvas.

„Všį „Patricius“ vadovas ir buhalteris yra mano tėvas. Esame taip pat ir veiklos partneriai jau daugiau nei dešimtmetį“, – 15min raštu atsakė M.Kubilius, tačiau neatskleidė, ar jis yra minėtos VšĮ darbuotojas.

VšĮ informacijos apie darbuotojų skaičių neskelbia, jų nėra ir portale Rekvizitai.vz.lt .

Laimėjo tris KPD viešuosius pirkimus

Viešai prieinamais duomenimis, „Patricius“ yra laimėjęs tris viešuosius pirkimus – visus juos 2018 metais paskelbė Kultūros paveldo departamentas (KPD), bendra jų suma nėra didelė – 9,6 tūkst. eurų.

Apie šiuos pirkimus paklausta KPD atstovė spaudai Rytė Šerėnaitė teigė, kad konkursai vyko neskelbiamos apklausos būdu.

„Dalyvis buvo vienas – VšĮ „Patricius“. Į juos tiesiai buvo kreiptasi“, – paaiškino ji.

Minėtais pirkimais KPD pirko rekomendacijas dėl būsimo pastatų pritaikymo – Moluvėnų kenesos pastato, Biržuvėnų dvaro sodybos, Vilniaus vienuolyno statinių ansamblio Švč. Trejybės bažnyčios.

R.Šerėnaitės pateiktais duomenimis, rekomendacijas rengęs ekspertas buvo M.Kubilius.

Finansų ataskaitoje – nuliai

15min patikrino, kaip viešajai įstaigai sekėsi praėjusiais metais. Registrų centrui pateiktoje finansų ataskaitoje pajamų grafoje buhalteris nenurodė nieko. Taip pat nenurodyta, kiek įstaiga išleido darbuotojų algoms, o grynojo pelno (nuostolių) grafoje įrašytas nulis.

Kadangi VšĮ sėkmingai sudalyvavo trijuose viešuosiuose pirkimuose, ji akivaizdžiai gavo pajamų, kodėl tai neatsispindi ataskaitoje? 15min apie tai pasiteiravo M.Kubiliaus, tačiau jis į klausimą neatsakė.

VšĮ „Patricius“ yra pateikęs ir 2017 metų finansų ataskaitą. Joje nurodoma, kad tais metais įstaiga gavo 29,627 eurų pajamų, tačiau „kitos sąnaudos“ sudarė 29 626 eurus, pelno mokesčio nemokėta.

Išmokėtų algų arba kitaip – su darbo santykiais susijusių sąnaudų grafoje įrašytas vienas euras.

Kompanijos „Cezaris“ puslapyje prie nurodoma daugybė projektų, su kuriais dirbo M.Kubilius.

Asmeninio albumo nuotr./Mindaugas Kubilius
Asmeninio albumo nuotr./Mindaugas Kubilius

Kai kurie klientai – valstybės įmonės arba įstaigos, tad paslaugos galėjo būti teikiamos tik per viešuosius pirkimus. Tačiau viešųjų pirkimų duomenų bazėje daugiau „Patricius“ laimėtų pirkimų ir sudarytų sutarčių nėra.

Pavyzdžiui, „Cezario“ puslapyje skelbiama, kad kompanija vysto valstybės įmonės ESO hakatoną – inovacijų ir startuolių laboratoriją. ESO atstovas spaudai Tomas Kavaliauskas patikino, kad ši paslauga pirkta iš kitos įmonės – „Energingos investicijos“.

15min M.Kubiliaus teiravosi, kodėl tai nurodoma kaip „Cezario“ veikla.

M.Kubilius paaiškino, jog ESO projektai buvo vykdomi su veiklos partneriais, jie yra užbaigti.

Kalbėdamas apie VšĮ „Patricius“ M.Kubilius pabrėžė, kad įmonė vysto kelis prekės ženklus, taip pat – ir 15min klausimuose minėtus „Cezaris“ ir GLADE.

GLADE, kaip nurodoma „Cezario“ puslapyje, yra kompanija, kurią M.Kubilius su partneriu kuria pagal pačių sukurtą inovatyvią strateginės analizės ir strategijos kūrimo metodiką.

Įmonė GLADE Registrų centre nėra registruota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius