Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2022 02 27

Kijevo gynėjams – pagyros dėl Molotovo kokteilių, bet jie skraidė 2014 m. Maidane

Melagienų, susijusių su Rusijos karu Ukrainoje, srautą papildė ir šios šalies vidaus tarnybos kariai. Nacionalinės gvardijos paskyroje „Twitter“ buvo paskelbtas įrašas, kaip į pravažiuojančius šarvuočius mėtomi Molotovo kokteiliai, su paaiškinimu, kad taip paprasti žmonės pasitinka Rusijos karius. Tai nėra tiesa – įrašas yra iš 2014-ųjų įvykių Maidane.
Kijeve ruošiami Molotovo kokteiliai
Kijeve ruošiami Molotovo kokteiliai / „Scanpix“/AP nuotr.

Neramumų vaizdo įrašas Ukrainos nacionalinės gvardijos (Національна гвардія України, NGU – tai yra Vidaus reikalų ministerijai pavaldūs kariniai daliniai, atliekantys ir teisėsaugos funkcijas) paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodė šeštadienio rytą.

Minutės trukmės įraše matyti tamsiu paros metu didmiestyje vykstantys susirėmimai. Panašu, kad jie tęsiasi jau kurį laiką, nes matyti nemažai sugriautų stendų, įvairių nuolaužų, girdėti šūksniai, tai šen, tai ten rusena ugnis ir rūksta dūmai.

Į gatve pravažiuojantį šarvuotį pasipila Molotovo kokteiliai (buteliai su padegamuoju mišiniu), jis paskęsta ugnyje. Tas pats nutinka kita kryptimi pasukančiam šarvuočiui.

„Štai jums pavyzdys, kaip veikia „Molotovo kokteiliai“ ir kaip eiliniai žmonės surengė Rusijos armijai karštą priėmimą!“ – pakomentuota prie įrašo.

NGU teigimu, „sostinės priemiesčiuose Kijevo žmonės suorganizavo žiaurų priėmimą okupantams“. Komentaras baigtas pagyra:„Ukrainiečiai, esate nepralenkiami.“

4,5 tūkst. žmonių po įrašu paspaudė „patinka“, 1,5 tūkst. juo pasidalijo.

Viename Ukrainos tinklalapyje net pasirodė straipsnis apie šį įrašą pavadinimu „NGU parodė, kaip kijeviečiai degina rusus Molotovo kokteiliais ant kovinių mašinų“.

Žinant pastarųjų dienų aktualijas, galima suprasti, kad taip kijeviečiai sutiko ketvirtadienį Ukrainą atakuoti ėmusios Rusijos karius. Naktį iš penktadienio į šeštadienį Rusija iš tiesų suintensyvino atakas aplink Kijevą.

Bet šis įrašas buvo padarytas ne pastarosiomis dienomis, o prieš aštuonerius metus. Jau komentaruose galima rasti ne vieną patikslinimą, kad šarvuotis buvo atakuojamas ne dabar, o 2014-aisiais, kai kurie patikslino, kad tai vyko tų metų vasarį.

Tuomečio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus sprendimas nepasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos su Europos Sąjunga sutarties 2013 m. pabaigoje įplieskė didžiulius protestus Kijeve. Jie netrukus buvo pavadinti Euromaidanu ir tęsėsi kelis mėnesius.

Kulminaciją protestai pasiekė vasario antroje pusėje – per kelias dienas, pavadintas Orumo revoliucija, žuvo daugiau nei šimtas protestuotojų.

„YouTube“ galima rasti ne vieną panašų įrašą (pavyzdžiui, čia, čia, čia), jie buvo publikuoti kaip tik 2014 m. vasarį.

Ten pat yra ir kiek ilgesnis nei minutės trukmės geresnės kokybės įrašas, kuriame, panašu, įamžinta ta pati šarvuočių sudeginimo scena. Prie jo nurodyta ir įvykio data – 2014 m. vasario 18 d.

Kad NGU publikuotas įrašas yra senas, nurodė ir Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ analitikai.

Taip pat skaitykite: Karybos ekspertai: rusų puolimas stringa dėl prastos logistikos ir taktikos, bet resursų jie dar turi

Anot jų, tiksliai prognozuoti tolesnę karinio konflikto eigą sudėtinga ir dėl to, kad nors informacijos yra daug, ji yra chaotiška, epizodinė, beveik nėra duomenų apie ukrainiečių gynybos taktikas. Abi šalys naudoja informaciją ir siekdamos savo tikslų, taip kariaudamos ir atskirą karą – informacinį.

VIDEO: Maidano protestuotojai atakuoja šarvuočius. 2014 m. vasaris

„Netgi Ukrainos Nacionalinės gvardijos oficialus puslapis parodė, kad žmonės Molotovo kokteiliais apmėtė šarvuotį, nors ten yra iš Maidano įrašas – aštuonerių metų senumo, – pažymėjo jie. – Nebūtinai taip yra, kaip jie skelbia, nes jie irgi nori įvaizdį sukurti, nori parodyti, kad sėkmingai ginasi. Tai yra gerai, bet tai yra informacinis karas, kurį ukrainiečiai supranta ir irgi kariauja jį.“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius