Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 07 19

Kinija gali dar labiau įpykti: į Lietuvą atvyks Taivano parlamento vadovas

Šią savaitę į Lietuvą turėtų atvykti Taivano parlamento pirmininkas You Si-kun. Ar tai nešliūkštels žibalo į ir taip „degančius“ dvišalius santykius su Kinija? Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) narys konservatorius Žygimantas Pavilionis sakė nematantis, kaip to žibalo galima įlieti daugiau, nei tai esą jau padaryta iš Pekino pusės.
Taivano parlamento vadovas You Si-kun
Taivano parlamento vadovas You Si-kun / „Scanpix“/AFP

Pirmadienį You Si-kun atvyko į Čekiją, kur viešės keturias dienas. Po to atvyks į Vilnių.

Į Prahą atskridusį Taivano parlamento vadovą oro uoste pasitiko Čekijos Senato pirmininkas Milošas Vystrčilas.

Kaip skelbė Taivano žiniasklaida, You Si-kun vadovaujamoje delegacijoje yra valdančiosios Demokratinės pažangos partijos, opozicinės Taivano Liaudies partijos ir opozicinio Kuomintango (Kinijos nacionalistų partija) parlamentarai Huang Shih-chieh, Jang Chyi-lu, Kung Wen-chi ir Wan Mei-Ling.

Ž.Pavilionio žiniomis, Taivano parlamento vadovas į Lietuvą iš Čekijos atvyks savaitės pabaigoje.

Susitikimai – ne tik su politikais

Seimo URK narys pasakojo, kad liepos pradžioje į Seime vykusią Šimtmečio konferenciją, skirtą Lietuvos ir JAV diplomatinių santykių 100 metų jubiliejui, buvo atvykęs ilgametis buvusio Čekijos prezidento Vaclavo Havelo bendražygis, šios šalies Senato Tarptautinių santykių, gynybos ir saugumo komiteto pirmininkas Pavelas Fischeris.

Anot Seimo URK nario, čekų politikas priminė, kad Taivano parlamento vadovas, kaip ir visi parlamentarai, yra pagal visus universalius vakarietiškus demokratijos standartus rinkti atstovai.

„Tai yra tauta, kuri gyvena Taivane, išsirinko savo atstovus demokratiškuose rinkimuose. Taigi yra labai normalu, kai mes lygiai tokiuose pat rinkimuose išrinkti parlamentarai susitinkame su tokiais rinktais pareigūnais.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žygimantas Pavilionis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žygimantas Pavilionis

Bus politiniai kontaktai, parlamentiniai kontaktai. Pas mus, kaip žinia, yra ir aktyvi Mato Maldeikio vadovaujama Taivano grupė (Parlamentinių ryšių su Kinijos Respublika (Taivanu) grupė – 15min), bus kiti parlamentarai. Kiek žinau, ir Seimo URK nariai gali būti pakviesti, kiti Seimo nariai – žinoma, jau bus posesijinis laikotarpis, kurie bus suinteresuoti susitikti“, – aiškino Ž.Pavilionis.

Tačiau, jo teigimu, Taivano įstatymų leidžiamosios institucijos vadovo vizitas neapsiribos tik politiniais kontaktais. Bus ir kultūriniai, akademiniai susitikimai.

Pavyzdžiui, kaip minėjo Seimo URK narys, planuojamas You Si-kun apsilankymas Vilniaus universitete, Sausio 13-osios memoriale.

„Tai bus toks pirmas susipažinimas su šalimi, kuri Taivane yra tikrai labai mylima, ir su kuria dar teks labai daug padaryti. Ne tik politikoje, bet ir ekonomikoje, kultūroje.

Nes labai norėtųsi, kad už tą ateities laisvą pasaulį kovotų ne tik keli politikai, bet ir mūsų akademinė bendruomenė – ir suprastų, aiškintų tiems, kurie dar nesupranta, kad vis tiek teks pasirinkti, ar mes autokratijų, ar demokratijų pusėje. Tą nacionalinį konsensusą, aš manau, mes anksčiau ar vėliau tikrai pasieksime“, – komentavo Seimo URK narys.

Taivaniečių atstovybės Lietuvoje nuotr./Lietuviški produktai pristatomi Taivane
Taivaniečių atstovybės Lietuvoje nuotr./Lietuviški produktai pristatomi Taivane

Kinija supyko

Paklaustas, ar šis vizitas nebus it žibalas į ugnį ir taip įtemptuose dvišaliuose santykiuose su Kinija, Ž.Pavilionis sakė, kad nematantis, kaip to žibalo galima įlieti daugiau, nei tai jau padaryta iš Pekino pusės.

Jis aiškino, kad Seimo politikai yra laisvai rinkti parlamentarai ir gali bei turi bendrauti su kitais laisvai rinktais parlamentarais.

„Tokią teisę turi kiekvienas Seimo narys, kiekvienas laisvos šalies pilietis. O kultūriniai ir panašūs tiesioginiai kontaktai nėra draudžiami. Mes gi diplomatinių santykių su kažkuo neatkuriame ar nenutraukiame. Diplomatinis statusas lieka toks, koks jis buvęs, bet mes tiesiog plėtojame politinius, kultūrinius, ekonominius mainus, kuriuos, manau, turime plėtoti.

Tuo labiau kad mūsų prekybos apyvarta su tomis šalimis – ne tik Amerika, bet ir kartu Taivanu iš tikrųjų auga labai žymiai. Galima sakyti, nuo žemos startinės pozicijos, bet tikrai stengiamės visiems įrodyti, kad tai yra labai perspektyvi ir labai stabili rinka, kuri neatima tavo laisvės, tavo nepriklausomybės. Kaip tik ją sustiprina. Ypač – jeigu mums pavyktų įgauti bendradarbiavimą tam tikrose aukščiausios technologijos srityse, dėl kurio konkuruoja visas pasaulis. Ką ir stengiamės padaryti ir todėl tie tokie vizitai yra labai svarbūs“, – teigė Seimo URK narys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Taivaniečių atstovybė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Taivaniečių atstovybė

Pernai Užsienio reikalų ministerijai Vilniuje leidus atidaryti Taivaniečių atstovybę, prasidėjo rimtas diplomatinis konfliktas su Kinija.

Pekinas ne tik pažemino diplomatinio atstovavimo Lietuvoje lygį – nuo ambasadoriaus iki laikinojo reikalų patikėtinio, bet ir pradėjo rimtą ekonominį spaudimą.

Užmegzdama diplomatinius santykius su Kinijos Liaudies Respublika, Lietuvos Vyriausybė įsipareigojo neužmegzti ir nepalaikyti oficialių santykių su Taivanu.

Tačiau, kaip skelbta nesyk, ji yra suinteresuota ekonominių, finansinių, prekybinių, kultūrinių santykių su Taivanu plėtra ir skatinimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius