Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 07 18

Markas Feiginas „uždarė“ Taivaniečių atstovybę, bet ji veikia ir net ieško darbuotojų

Pastaruoju metu kiek primirštą Taivaniečių atstovybės Vilniuje temą priminė buvęs advokatas, Rusijos opozicijos politikas, iš interneto transliacijų žinomas Markas Feiginas. Tik sykiu paskelbė klaidingą informaciją – kad ji dėl Kinijos spaudimo buvo uždaryta. Atstovybė mūsų šalies sostinėje veikia, tik ne tuo pavadinimu, kurį jis paminėjo.
Taivaniečių atstovybė Lietuvoje neuždaryta
Taivaniečių atstovybė Lietuvoje neuždaryta / Ekrano nuotr. iš roc-taiwan.org

„Kinija paspaudė per Europą“

Apie atstovybę M.Feiginas užsiminė prieš mėnesį „YouTube“ transliuoto interviu žinomai Rusijos žurnalistei Julijai Latyninai metu. Jį jau spėta peržiūrėti daugiau nei 350 tūkst. kartų.

Interviu buvo kalbama ne vien apie šių savaičių aktualijas – karą Ukrainoje, užsienio šalių pagalbą jai, bet ir Rusijos taikomą spaudimą Vakarams, pavyzdžiui, dujų sektoriuje, Kinijos geopolitinę įtaką.

Pokalbis Kinijos link pasisuko praėjus maždaug 21 minutėms. Netrukus pereita prie Lietuvos, visų pirma – mūsų šalies santykių su šia valstybe.

„Jei pamenate, ne taip seniai buvo konfrontacija su Kinija del Taipėjaus atstovybės atidarymo Vilniuje, tai yra Taivano, – priminė M.Feiginas (ties 23 min. 15 sek. žyma). – Ir jie uždarė šią atstovybę. Kinija paspaudė per Europą ir jie uždarė Taipėjaus atstovybę Vilniuje.“

J.Latynina iškart sureagavo – šią informaciją įvertino kaip šokiruojančią ir prisipažino to negirdėjusi.

„Taip taip taip, jie buvo priversti uždaryti, nes spaudimas vyko ir tiesiogiai. Kinija atšaukė ambasadorių, jie taip įžūliai elgėsi“, – patikino žurnalistės pašnekovas.

Santykiai pašlijo

M.Feigino paskelbta žinia, kad Taivaniečių atstovybė buvo uždaryta, yra klaidinga. Ją išgirdusi J.Latynina pagrįstai nustebo – to nebuvo.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Julija Latynina nustebo iš Marko Feigino išgirdusi, kad Lietuva uždarė Taivaniečių atstovybę
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Julija Latynina nustebo iš Marko Feigino išgirdusi, kad Lietuva uždarė Taivaniečių atstovybę

Kaip žinoma, po 2020 m. Seimo rinkimų suformuota valdančioji koalicija sutarė didinti paramą Taivanui. Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis netrukus paskelbė, kad svarstoma atidaryti Lietuvos verslo atstovybę šioje saloje, vėliau užsiminė ir apie planus įsteigti analogišką Taivano atstovybę Lietuvoje.

Nuotr. iš Taivano Užsienio reikalų ministerijos Pasaulinio informacinio tinklo / commons.wikimedia.org/Taivaniečių atstovybės Vilniuje komanda, trečias iš dešinės – jos vadovas Ericas Jiun-Yaw Huangas
Nuotr. iš Taivano Užsienio reikalų ministerijos Pasaulinio informacinio tinklo / commons.wikimedia.org/Taivaniečių atstovybės Vilniuje komanda, trečias iš dešinės – jos vadovas Ericas Jiun-Yaw Huangas

Ji buvo atidaryta pernai lapkričio viduryje. Pirmuoju jos vadovu paskirtas Ericas Jiun-Yaw Huangas su keliais kolegomis ta proga nusifotografavo prie įėjimo į savo patalpas neslėpdami džiaugsmo.

Dėl šio žingsnio Lietuvos ir Kinijos santykiai netrukus gerokai pašlijo. Pekinas ėmėsi rimto ekonominio spaudimo, prasidėjo lietuviškų prekių boikotas.

Nesantaikos žiežirbą įskėlė ne tik pats Taivano, kurį Kinija laiko savo teritorija, atstovybės atidarymas. Diplomatinį konfliktą tarp valstybių dar labiau pakurstė pavadinimas.

Taip pat skaitykite: Įtampų su Kinija sūkury: toliau nesutariama dėl ambasadų – Pekinas reikalauja vieno, Vilnius nenusileidžia

Angliškai jis skamba Taiwanese Representative Office in Lithuania, o pirmąjį žodį galima versti ir kaip „Taivano“, ir kaip „taivaniečių“. Formaliam pavadinimui lietuvių kalba buvo pasirinktas pastarasis variantas, tačiau pavadinime, užrašytame kinų hieroglifais, minimas „Taivanas“ (台灣). Žodžis „taivaniečių“ rašomas kiek kitaip (台灣人).

Pekinas tame įžvelgė salos bandymus veikti kaip nepriklausomai šaliai ir paragino pakeisti atstovybės pavadinimą.

Reaguodama į atstovybės atidarymą, Kinija ne tik pažemino diplomatinio atstovavimo mūsų šalyje lygį – nuo ambasadoriaus iki laikinojo reikalų patikėtinio, bet ir paskelbė vienašališkai pakeičianti savo ambasados Vilniuje bei Lietuvos ambasados Pekine pavadinimus, pervadindama į „patikėtinio biurus“.

Lietuva savo ruožtu pareiškė nepripažįstanti šių sprendimų ir neketinanti keisti savo ambasados pavadinimo. Lygiai taip pat nepripažintas Kinijos ambasados Vilniuje pavadinimo pakeitimas, todėl iki šiol ji vadinasi taip, kaip nurodyta akreditacijos byloje.

Rusiškame pavadinime – irgi Taivanas

Taivaniečių atstovybė taip pat neuždaryta – M.Feiginas transliacijos metu suklydo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Taivaniečių atstovybė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Taivaniečių atstovybė

Milijonų peržiūrų sulaukiančių transliacijų „YouTube“ rengėjas nepaaiškino, iš kur gavo tokią informaciją. Gali būti, kad jis ar jo šaltinis ieškojo pagal klaidingą pavadinimą – Taivano ar net Taipėjaus atstovybė, kaip sakė interviu metu.

Lietuvoje veikiančių užsienio šalių ir tarptautinių organizacijų ambasadų, konsulatų ar kitokių atstovybių sąrašas bei kontaktinė informacija pateikiama Užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje. Nei Taivano, nei Taipėjaus atstovybės jame nėra.

Bet galima rasti Taivaniečių atstovybę Lietuvoje (ir svetainės versijose kitomis kalbomis – angliškoje, prancūziškoje, lenkiškoje) ir per paiešką, ir bendrame diplomatinių atstovybių sąraše. Ji įsikūrusi sostinėje adresu J.Jasinskio 16B.

Ekrano nuotr. iš urm.lt/urm.lt Taivaniečių atstovybės kontaktai skelbiami Užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje
Ekrano nuotr. iš urm.lt/urm.lt Taivaniečių atstovybės kontaktai skelbiami Užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje

Beje, ministerijos tinklalapio rusiškoje versijoje minima Taivano atstovybė (Представительство Тайваня в Литве)

Internete nesunkiai randamas ir atstovybės tinklalapis, užtenka paieškos langelyje įvesti anglišką jos pavadinimą (Taiwanese Representative Office in Lithuania). Kad ji nėra uždaryta, patvirtina ir šiame puslapyje nuolat atnaujinama informacija.

Ekrano nuotr. iš urm.lt/Taivaniečių atstovybė minima Užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje
Ekrano nuotr. iš urm.lt/Taivaniečių atstovybė minima Užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje

Vien liepą buvo paskelbta bemaž trys dešimtys pranešimų spaudai apie Taivane pradedamą naudoti naują COVID-19 elektroninį pažymėjimą, valdžios atstovų išreikštą užuojautą dėl buvusio Japonijos premjero Shinzo Abe nužudymo, užsienio reikalų ministro Jaushieh Josepho Wu interviu Lietuvos žiniasklaidai ir pan.

Tinklalapyje galima rasti ir darbo skelbimą – atstovybė ieško darbuotojo administraciniams darbams atlikti.

PATIKSLINIMAS 2023.05.09: patikslintas žodžio „taivaniečių“ parašymas kinų rašmenimis 14-oje pastraipoje

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius