-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 31

Kitąmet – didysis rinkimų maratonas: balsą gali tekti atiduoti ir referendume

2019 metais Lietuvos gyventojų laukia greičiausiai ketveri rinkimai. Prie jų gali būti prišlietas ir referendumas.
Klaipėdiečiai balsuoja Seimo rinkimuose
Rinkimai / Tomo Pikturnos nuotr.

Kaip teigia Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė, pirmiausia balso teisę turintys žmonės prie balsadėžių bus kviečiami vasario pabaigoje ar kovo pradžioje, kai vyks merų ir savivaldybių tarybų rinkimai. Vos už dviejų savaičių jų laukia antrasis merų rinkimų turas.

Vos už poros mėnesių, gegužę, įvyks Lietuvos prezidento rinkimai, o dar po dviejų savaičių, jei to prireiks, bus rengiamas antrasis šių rinkimų turas. Pastarasis, beje, vyks kartu su Europos Parlamento rinkimais.

Dar be viso to, savo balsą gali tekti atiduoti ir referendume dėl dvigubos pilietybės, kuris būtų prijungtas prie Lietuvos prezidento rinkimų.

Anot VRK pirmininkės, darbų, kad būtų tinkamai pasiruošta rinkimams, yra daug.

„Darbus reikia atlikti kokybiškai, kad nereikėtų prakaituoti kitų metų pradžioje. (...) Mano nuomone, rinkėjams turėtų būti pateikiama daugiau informacijos apie rinkimus. Ji turėtų būti pateikiama jiems suprantama kalba. Reikia paaiškinti, kaip vyksta balsavimas, kaip skaičiuojami balsai ir t.t.“, – teigia L.Matjošaitytė.

Kalbant apie balsų skaičiavimą, ji paminėjo ir galimybes, kaip būtų galima paspartinti kartais ir iki kitos dienos paryčių užsitęsiantį rinkėjus masinantį procesą. Vienas tokių – užsienio valstybėse naudojama praktika, kai biuleteniai yra iškart nuskanuojami. Kitas variantas – didinti balsus skaičiuojančių žmonių skaičių arba mažinti rinkimų apylinkes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius