Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 25

R.Karbauskis: vaiko pinigai nebus akmuo, ant kurio virstų visa koalicija

Reiškęs viltį, kad „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) koalicinę sutartį pasirašys antradienį, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad terminas keliasi į ketvirtadienį. Anot jo, partijų lyderiai dėl postų derasi nuolat, dėl programinių nuostatų „iš principo“ susiderėta.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Žurnalistų antradienį kalbintas R.Karbauskis reiškė viltį, kad dėl postų pavyks susitarti šią savaitę. Galbūt pavyks pasirašyti ir koalicinę sutartį: „Galbūt pavyks ketvirtadienį susitarti.“

Praėjusią savaitę politikas leido tikėtis, kad sutartis bus pasirašoma šią savaitę. „Yra tikimybė, kad kitą antradienį koalicinė sutartis bus pasirašyta. Ją pasirašys ne tik partijų vadovai, bet jos tam tikrą priedą pasirašys visi koalicijoje esantys Seimo nariai“, – trečiadienį kalbėjo jis.

Nesutarimai dėl vaiko pinigų

R.Karbauskis teigė, kad šiuo metu dėl programinių dalykų, išskyrus vaiko pinigus, sutarta.

„Lieka tik sprendimai partijų dėl to, kokios atsakomybės sferos, ir bendras susitarimas dėl koalicinės sutarties“, – dėstė Seimo narys ir pridūrė, kad partijų lyderiai susitikinėja pastoviai.

R.Karbauskis tikino, kad klausimas dėl vaiko pinigų „nebus tas akmuo, ant kurio virstų visa koalicija“. Esą vis dar neapsisprendžiama dėl sumos, iki kurios numatomas vaiko pinigų augimas.

Daugiau kelti, negu tiek, kiek paminėjau, tikrai tokių galimybių, atrodo, nėra.

„Dėl vaiko pinigų yra kompromisas, kuris rastas derybose, yra turbūt vienintelis įmanomas finansine prasme valstybei, tai yra, 70 eurų visoms šeimoms, plius 30 eurų – 100 eurų – būtų šeimoms, kurios turi tris ir daugiau vaikų bei socialiai remtinoms, – komentavo R.Karbauskis. – Daugiau kelti, negu tiek, kiek paminėjau, tikrai tokių galimybių, atrodo, nėra.“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) duomenimis, siekis vaiko pinigus didinti iki 70 eurų, o nepasiturintiems ir vaikams iš gausių šeimų – iki 100 eurų, valstybei metams iš viso atsieitų 492,5 mln. eurų.

Premjerui pabodo klausimas dėl tolimesnio darbo

Tikslą didinti vaiko pinigus iškėlė galimai į koaliciją besijungianti Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS). Iš pradžių išmoką partija prašė didinti iki 100 eurų visų šeimų vaikams.

Tai, SADM paskaičiavimais, metams iš biudžeto pareikalautų 635 mln. eurų.

LLRA-KŠS 2021-aisiais taip pat prašo vaiko pinigus nepasiturintiems

ir vaikams iš gausių šeimų didinti iki 120 eurų, visiem kitiems – iki 80 eurų.

Teiraujantis apie Seimo pirmininko pareigybę, R.Karbauskis teigė, kad ji kaip ir anksčiau yra numatyta „socialdarbiečiams“. Dabar Seimo pirmininko pareigas eina „valstietis“ Viktoras Pranckietis ir savo vietos užleisti neketina.

LVŽS pirmininkas tikino dar neturintis premjero Sauliaus Skvernelio atsakymo, ar po liepos 12-osios jis tęs savo darbą, ar atsistatydins. „Neturiu“, – atsakė jis.

Premjeras, eilinį kartą klausiamas, ar tęs darbą, teigė, kad į klausimą atsakinėti nebeįdomu: „Kai bus koalicinė sutartis, tada galėsim kalbėti toliau. Dabar nėra prasmės tokių klausimų kelti.“

Derybų procesas, anot S.Skvernelio, nestovi.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Yra pageidavimai išsakyti, bet kol kas nėra apie ką konkrečiai kalbėti“, – sakė jis.

Ne visi siūlymai „adekvatūs“

Klausiamas, ar galimų partnerių prašymai racionalūs, ministras pirmininkas teigė, kad „kai kurie galbūt ne visai adekvačiai vertina situaciją susiklosčiusią, kai kurie racionalūs.“

„Kiekvienas derybose nori pradinę poziciją išsakyti didesnę, po to jau derėtis“, – dėstė premjeras, o prašomas patikslinti, ar siūlymai neadekvatūs dėl postų, ar dėl programinių nuostatų, atsakė, kad ir dėl tų, ir dėl tų.

Jis nereiškė vilties, kad ketvirtadienį bus pasirašyta koalicinė sutartis: „Gali būti šią savaitę, gali būti kitą savaitę.“

„Derybos nėra paprastas dalykas, procesas. Reikia susitarti. Juo labiau, kad laiko yra pakankamai“, – nurodė S.Skvernelis.

Teiraujantis, ar kompromisinį variantą dėl vaiko pinigų įgyvendinti įmanoma, premjeras patikino, kad viską įmanoma įgyvendinti, tik klausimas – kokie prioritetai.

Visgi vaiko pinigai ir vaikai yra vienas iš prioritetų.

„Visgi vaiko pinigai ir vaikai yra vienas iš prioritetų, dėl kurio mes turim pasistengti, kad būtų įgyvendinta“, – nurodė premjeras.

R.Žemaitaitis sprendžia situaciją frakcijoje

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis teigė, kad derybos dėl postų dar neprasidėjo. Kol kas esą kalbėta tik apie Vyriausybės programos plano pakeitimus.

„Dėl ministrų postų gal nebent kalbos vyksta atskirai. Panašu, dėl ministrų bus diskutuojama ketvirtadienį arba kitą savaitę“, – spėjo politikas.

Šiuo metu dėl koalicijos besiderantys „tvarkiečiai“ Seime turi minimalaus dydžio frakciją – iš septynių narių. Darbo partija nutarė iš frakcijos atšaukti Valentiną Bukauską, dėl to „tvarkiečių“ frakcija gali sugriūti.

Antradienį V.Bukauskas įteikė prašymą išeiti iš „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos Seime, rašo BNS.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

R.Žemaitaitis nurodė, kad ieškant naujo frakcijos nario vedamos derybos su kitais Seimo nariais. Taip pat esą tikimasi, kad Darbo partijos sprendimas dėl V.Bukausko pasikeis.

„Šeštadienį bus darbo partijos tarybos posėdis. Gal priims sprendimą visai kitokį. Gal Valentinas Bukauskas pasitrauks šiandien arba rytoj iš mūsų frakcijos, o šeštadienį gali būti priimtas“, – kalbėjo R.Žemaitaitis ir darė prielaidą, kad Darbo partija ministerijose nori matyti „savo žmonių“.

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas BNS sakė, kad partijos sprendimas gali pasikeisti, jeigu „darbiečiai“ būtų įtraukti į koalicijos derybas. V.Uspaskichas tvirtino, kad siūlys partiečiams sprendimo nekeisti.

„Jeigu kažkas keltų šitą klausimą, tai galima kalbėti, bet tarybos nuomonė yra griežta – trauktis ir apskritai nedalyvauti valdančiojoje daugumoje“, – teigė Darbo partijos pirmininkas.

Pasak jo, nė viena iš koaliciją formuojančių partijų Darbo partijai nepateikė jokių pasiūlymų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas

R.Žemaitaitis, komentudoamas derybų eigą, sakė, kad kompromisas dėl vaiko pinigų partiją tenkina. „Kaip ir tenkina – mūsų vienas iš reikalavimų buvo, kad atsitraukti nuo kitų reikalavimų – vien todėl, kad nebūtų teikiama rajoninių ligoninių pertvarka ir nebūtų uždaromos rajoninės ligoninės. Derybinėj grupėj toks susitarimas buvo pasiektas“, – pridūrė R.Žemaitaitis ir tikino, jei „valstiečiai“ teiks pertvarkos klausimą Seimui, „tvarkiečiai“ to nepalaikys.

Apie norą perkurti koaliciją paskelbė po rinkimų

Po rinkimų „valstiečiai“ paskelbė apie norą formuoti naują valdančiąją koaliciją į ją kviesdami buvusius partnerius „socialdarbiečius“, partnerius „dėl bendro darbo“ „tvarkiečius“ ir dažnai valdančiųjų sprendimus palaikiusią LLRA-KŠS.

Tokia koalicija Seime turėtų 77 balsus.

„Valstiečiai“, „socialdarbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ pasirašė koalicijos memorandumą, pagal kurį premjero pareigos ir toliau paliekamos eiti LVŽS deleguotam S.Skverneliui, Seimo pirmininko postas atiduodamas „socialdarbiečiaims“. Vėliausiai prie derybų prisijungusi LLRA-KŠS memorandumo nepasirašė.

Sutarus dėl daugumos, pagal mandatų proporcijas ir bendrą sutarimą pertvarkomas ministrų kabinetas, Seimo vadovybės, komitetų ir nuolatinių komisijų sudėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius