Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 11 28

Konservatoriai tampo nervus: koalicijos mažiesiems nepatinka bandymai „statyti į vietą“ ir įtraukimas į vidines dramas

Didžiausia valdančioji partija – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) – nemenkai suerzino koalicijos partnerius: ne tik ne pagal konservatorių pageidavimą Seime balsavusią bei dėl to už akių „nuteistą“ Laisvės partiją, bet ir liberalus. Ore kybo Mykolo Majausko klausimas, kurį gali prisireikti spręsti visam Seimui – nors konservatoriai veja iš parlamento Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko kabineto, jis pats išeiti nesirengia. Dėl to valdančiųjų gretose irgi gali rastis dilemų. Apžvalgininko Mato Baltrukevičiaus nuomone, įdomiausias klausimas, kokios bus to pasekmės.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Vytautas Juozapaitis, Paulius Saudargas
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Vytautas Juozapaitis, Paulius Saudargas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Politiniame gyvenime pastaruoju metu pakankamai karšta.

Nors ramybės tikėtasi sulig kitų metų valstybės biudžeto priėmimu, temperatūra tik dar labiau pakilo.

Savaitės viduryje skubiai sukviestas TS-LKD prezidiumas pirma konstatavo, kad Laisvės partija, balsavusi už pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maitinimo įstaigoms visiems kitiems metams – pusmečiu ilgesniam laikotarpiui nei siūlė Vyriausybė, pažeidė valdančiosios koalicijos sutartį.

Antra, TS-LKD prezidiumas nusprendė, kad partijos reikalavimui palaikyti tik su Vyriausybe suderintus biudžeto siūlymus nepaklusęs M.Majauskas praras Seimo BFK vadovo postą.

Vertindamas laisviečių palaikymą Seimo Laisvės frakcijos seniūno Vytauto Mitalo pasiūlytai PVM lengvatai restoranams, G.Landsbergis sakė, kad manoma, jog buvo pažeistas koalicinės sutarties punktas, numatantis partnerių įsipareigojimą remti Vyriausybės politiką.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Mes manome, kad biudžetinis įstatymas ir jo labai svarbios nuostatos yra, ko gero, viena iš svarbiausių Vyriausybės politikos ašių. Mes tai traktuojame kaip pasitikėjimo tarp koalicijos partnerių pažeidimą“, – trečiadienį po TS-LKD prezidiumo posėdžio aiškino konservatorių pirmininkas.

G.Landsbergis pabrėžė, kad prieš mažuosius koalicijos partnerius nebus imtasi sankcijų ar kitokių veiksmų – esą tik konstatuotas pasitikėjimo pažeidimas.

Kartu jis leido suprasti, kad daugiau tokie veiksmai nebus toleruojami.

„Koalicijos partneriai yra laisvi maištauti, bet tai nereiškia, kad tokioje situacijoje koalicija galėtų toliau funkcionuoti“, – nurodė TS-LKD vadovas.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė mano, kad koalicijos sutartis pažeista nebuvo, o laisviečiai nuosekliai laikėsi savo pozicijos, kuri buvo žinoma.

„Pokalbis turi įvykti. Laukiame kvietimo, nes ne teismais už akių yra kalbamasi, jeigu yra lygiavertis požiūris į koalicijos partnerius ir partnerystę“, – komentavo ji.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė

Neoficialiai teigiama, kad dar iki galutinių balsavimų Seime koalicijoje aptariant šį klausimą premjerė Ingrida Šimonytė buvo sakiusi, jog sprendimu, apie 60 mln. eurų sumažinsiančiu įplaukas į biudžetą, nėra labai patenkinta, bet tai ne tragedija.

Tai kodėl dabar konservatoriai taip drumstelėjo koalicijos vandenį?

Kai kurie koalicijos atstovai turi minčių, kad taip siekiama nukreipti dėmesį nuo vidinių perturbacijų TS-LKD viduje. Pirmiausia – dėl M.Majausko.

Jis pats trauktis iš Seimo BFK pirmininko pareigų nesirengia.

Partijos nemalonę užsitraukęs politikas aiškino, kad sąžiningai vykdo Konstitucijoje numatytas pareigas, komitetas gerai dirba.

Priekaištų dėl darbo jam iki šiol neturėjo ir patys konservatoriai.

Šeši Seimo BFK nariai iš opozicijos kreipėsi į TS-LKD vadovus, prašydami neatleisti M.Majausko iš komiteto vadovo pareigų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Parlamento komitetų vadovus renka jų nariai.

Jeigu M.Majausko nepavyktų „nuimti“ Seimo BFK, klausimas, matyt, persikeltų į parlamento posėdžių salę.

Parlamento pirmininkės pirmojo pavaduotojo konservatoriaus Jurgio Razmos nuomone, konservatorių frakcija Seimo sprendimu galėtų atšaukti jį iš komiteto narių.

Viskas atrodo labai komplikuota

A.Armonaitė ketvirtadienį sakė, kad Seimo Laisvės frakcija dar nespėjo pasitarti, ar palaikys M.Majauską.

Seimo BFK dirbantis V.Mitalas teigė, kad Laisvės frakcija nėra kalbėjusi su konservatoriais, kaip, jų nuomone, viskas turėtų toliau vystytis.

Kartu jis sakė, kad M.Majauską vertina kaip stropų komiteto pirmininką, nors jų nuomonės kartais išsiskiria.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius