-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 24

Trauktis neketinantis M.Majauskas: sąžiningai vykdau Konstitucijoje numatytas pareigas

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas trauktis neketina. Prieš Seimo posėdį jis teigė, kad sąžiningai vykdo Konstitucijoje numatytas pareigas, komitetas gerai dirba, tad jis nematąs pagrindo trauktis. Vis dėlto Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys neatmetė, kad Seimo dauguma gali jį atstatydinti.

Nesitrauks, nes komitetas dirba gerai

„Komiteto pirmininko pareigas, kurias einu, tą atlieku sąžiningai, komitetas dirba, mano supratimu, tikrai neblogai“, – kalbėjo parlamentaras.

M.Majauskas su Laisvės partijos nariais balsavo už siūlymą, jog 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas maitinimo sektoriui būtų taikomas visus 2023 metus, o ne iki liepos, kaip siūlė Ministrų kabinetas.

Paklaustas, ar nesitrauks iš partijos, jis atsakė atėjęs į Seimą su TS-LKD ir tikisi toliau būti šios partijos nariu. Jei priims partija kitokį sprendimą, tada jis tą sprendimą ir pakomentuosiąs, sakė M.Majauskas.

„Nesinorėtų čia dabar leisti į hipotetinius svarstymus, kas būtų, jeigu būtų. Šiandien dirbu komitete, vadovauju Biudžeto ir finansų komitetui, manau, kad savo pareigas atlieku sąžiningai, komitetas dirba sklandžiai ir darbingai, svarsto įstatymus ir, tikiuosi, tai galėsime daryti ir toliau“, – kalbėjo M.Majauskas.

Jis teigė jau ne kartą sakęs, kad mokesčių sprendimai, biudžeto tvirtinimas yra „svarbiau nei bet kokio politiko karjera“: „Pažiūrėkime – šiandien mes turime didžiulį kultūros sektoriaus laimėjimą, priimtas sprendimas numatyti neterminuotą lengvatą renginiams. Tai mes turime kelias lengvatas, įtvirtintas įstatymais, – šildymui, vaistams, knygoms ir dabar kultūros ir meno renginiams. Tai yra didžiulis kultūros sektoriaus laimėjimas.

Prieš kelis mėnesius apie tai niekas net nesvajojo, pirminė Vyriausybės pozicija buvo, kad visi sumažinti tarifai baigia galioti nuo sausio 1 d. ir PVM visiems kyla, ir maitinimui, ir kultūros, ir sporto renginiams. Vėliau Vyriausybė sutiko pusei metų pratęsti ir su Biudžeto ir finansų komiteto pozicija, kad kultūrai turėtų būti neterminuota (lengvata, – red. past.).“

Kaip laimėjimą jis apibūdina ir sprendimą dėl mokesčių maitinimo sektoriui nedidinimo. Tai esą buvęs nelengvas sprendimas: „Bet noriu atkreipti dėmesį, kad pagal Konstituciją mokesčius nustato Seimas, ne Vyriausybė. Būtent tai Seimas ir padarė.“

M.Majauskas nenorėjo spėti, kodėl sulaukęs tokių partijos kirčių, teigė norįs dalykinės diskusijos, o daromas darbas esąs nelengvas. Jis vardijo pakeistą finansavimą olimpiniam komitetui, Lietuvos futbolo federacijos reikalus, padidintus mokesčius loterijoms, lošimo namams, bankams.

Partija nusprendė, kad turi trauktis

Trečiadienio vakarą TS-LKD prezidiumas nusprendė, kad partijos valiai palaikyti tik su Vyriausybe suderintus biudžeto siūlymus nepaklusęs Mykolas Majauskas praras Biudžeto ir finansų komiteto vadovo postą.

„Buvo nuspręsta kreiptis į frakciją, kad frakcija deleguotų naują Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką. Kiti sprendimai bus priimti Priežiūros komitete“, – žurnalistams po TS-LKD prezidiumo posėdžio teigė G.Landsbergis.

Anot jo, sprendimų dėl narystės partijoje Prezidiumas nepriims, tai gali daryti tik partijos Priežiūros komitetas. Šis komitetas spręs ir kito konservatoriaus, Mindaugo Skritulsko, taip pat balsavusio prieš Vyriausybės valią, likimą.

M.Majauskas sakė sąmoningai nedalyvavęs prezidiumo posėdyje, kad diskusija ten galėtų būti tinkama.

Ketvirtadienį konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad TS-LKD frakcija naują Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininką išrinks per savaitę ar dvi.

A.Armonaitė apie koalicijos sutartį: nepažeidėme

TS-LKD prezidiumas taip pat konstatavo kad PVM lengvatą restoranams palaikiusi Laisvės partija pažeidė valdančiosios koalicijos sutartį.

Šios partijos vadovė Aušrinė Armonaitė prieš Seimo posėdį kalbėjo, kad „koalicijos sutartis turi būti aiškinama koalicijoje, ji nebuvo aiškinama koalicijoje, todėl negaliu komentuoti“.

„Mano nuomone, kad ne“, – tiek pasakė ji apie konservatorių nuomonę, jog Laisvės partija pažeidė koalicijos sutartį.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė

Ji teigė pati balsavusi „nuosekliai“, kai esą Laisvės partija visą laiką ir skelbėsi, kad PVM lengvatą maitinimo įstaigoms reikia pratęsti metams.

„Kaip ekonomikos ir investicijų ministrė balsavau taip, kad sektoriui, kuris nukentėjo nuo pandemijos ir vis dar neatsigauna nuo energijos kainų šuolio, būtų geriau. Ekonomikos ir inovacijų ministerija apie būtinybę pratęsti PVM lengvatą kalbėjo nuo birželio, ne kartą ir pasitarimuose tai kėlė, teikė komentarus ir išvadas. Manau, kad elgiausi nuosekliai.

Apskritai, manau, kad reikia susitelkti į darbus, jų yra labai daug, įveikėme ne vieną kartu. Siūlau koncertuotis į ateitį, o ne į priešų paieškas“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Paklausta, ar tai neturės įtakos sprendžiant dėl partnerystės įteisinimo, ministrė teigė, kad šio įstatymo reikia ne jos vadovaujamai partijai ar frakcijai, o Lietuvos žmonėms: „Tai nėra prekė ant prekystalio.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius