Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 20 /19:24

Koronavirusas Lietuvoje: mirė 37-asis žmogus, 51 medikas pasveiko

Koronavirusas Lietuvoje diagnozuotas dar 28 žmonėms, iš viso šalyje patvirtinti 1326 ligos atvejai, pirmadienio rytą pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Per parą ištirta 2310 ėminių.
Nemenčinė, diena prieš uždarymą
Nemenčinė, diena prieš uždarymą / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Iki šiol iš viso ištirti 66 352 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso.

Lietuvoje jau mirė 36 koronavirusu infekuoti asmenys.

242 žmonės pasveiko. Iš jų – 51 medikas.

*Laboratorijos teikia bendrą iš gautų ėminių nustatytą koronaviruso infekcijų skaičių. Į šį skaičių įeina tiek naujai nustatytieji atvejai, tiek pakartotiniai. Žmogus bus laikomas pasveikusiu, kai du iš eilės atlikti pakartotiniai testai dėl koronaviruso infekcijos, esant ne mažesniam nei paros intervalui, bus neigiami. Arba praėjus 37 dienoms nuo diagnozuoto užsikrėtimo, jei dėl tam tikrų priežasčių vėlesni tepinėliai dėl viruso nebus ištirti. Jei atlikus pakartotinį tyrimą bus gautas teigiamas atsakymas, šeimos gydytojas tęs paciento stebėseną bei gydymą ir siųs pakartoti tyrimą ne anksčiau kaip po 14 dienų.

Savaitgalį paaiškėjo naujas koronaviruso židinys Lietuvoje. Nustatyta itin daug užsikrėtusių asmenų, kurie dirbo arba buvo globojami „Klaipėdos hospise“.

Sekmadienį pranešta apie tris mirtis nuo koronaviruso. Visi trys asmenys mirė Klaipėdos mieste, vienas iš jų – buvęs „Klaipėdos hospiso“ globotinis.

Sekmadienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešė, kad balandžio 15 d. sušvelninus karantino sąlygas daliai prekybininkų, užfiksuota pažeidimų.

Sekmadienio naujienos apie koronavirusą Lietuvoje – čia.

Visas pirmadienio naujienas apie koronaviruso plitimą Lietuvoje, sekite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Pasveiko 9 alytiškiai

21:07

Alytaus meras Nerijus Cesiulis feisbuke pranešė, kad iš viso koronavirusu užsikrėtė 26 alytiškiai, o 9 iš jų jau pasveiko.

„Pasitikrinti dėl COVID-19 į mūsų mobilų patikros punktą kasdien atvažiuoja vis mažiau žmonių. Apie 15. Karščiavimo klinikoje taip pat buvo stabiliai ramu – per visą laiką čia užregistruoti 4 žmonės. Šiandien atvyko dar 4. Laukiame jų rezultatų.

Vietoj 150, dabar gauname 250 terpių tyrimams. Todėl šiandien pradėjome tikrinti visų socialinių darbuotojų sveikatą. Socialinės globos įstaigas dėl COVID-19 testuosime jau antrą kartą. Na, o mūsų priešakinėse linijose dirbantys medikai tikrinami jau antrą, trečią kartą. Visi SVEIKI!“, – rašė Alytaus meras.

 

Marijampolės slaugos skyriuje – nauji atvejai

19:24

Marijampolės rajono meras Povilas Isoda pirmadienį savo paskyroje feisbuke pranešė, kad pastarąją parą Marijampolėje užfiksuota naujų koronaviruso atvejų slaugos skyriuje.

„Ligoninėje per vakar ištestuotų naujų patvirtintų atvejų neturime, Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje atlikti 7 tyrimai taip pat neigiami. Iš saviizoliacijos grįžta 18 darbuotojų. PSPC Slaugos skyriuje nuo vakar nustatyti nauji 5 atvejai (1 darbuotojui ir 4 pacientams). Mobiliame punkte tikrintų asmenų visi neigiamai. Vakar testuoti socialiniai darbuotojai (51) visi sveiki.

„Šiai akimirkai Marijampolėje patvirtintas 81 atvejis. Pagal NVSC duomenis, turime 2 pasveikusius marijampoliečius.

Didžiausias iššūkis užtikrinti PSPC Slaugos skyriaus reikalingo personalo darbą, nes atskyrus pacientus aukštuose ir įgyvendinus kitas NVSC rekomendacijas, darbuotojų poreikis padvigubėjo. Aktyviai bendraujant su ligoninės gydytojais, profsąjungos atstovais, ieškome sprendimų situacijai ligoninėje suvaldyti ir ten kylančioms problemoms spręsti“, – rašo P.Isoda.

Koronavirusas nustatytas 220 medikų, 51 iš jų yra pasveikęs

16:53

Lietuvoje koronavirusas, šio pirmadienio duomenimis, yra nustatytas 220 medikų, 51 iš jų yra pasveikęs, pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė.

„Medikų tarpe yra 220, kuriems diagnozuotas yra COVID-19 teigiamas, apie 1,2 tūkst. yra saviizoliacijoje“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė ji.

„Pasveikusių medikų yra 51“, – kalbėjo D.Razmuvienė.

Pasak D.Razmuvienės, Lietuvoje fiksuojama 30 koronaviruso židinių, apie 10 iš jų yra gydymo įstaigose.

Iš viso koronavirusas nustatytas 1326 žmonėms, 37 iš jų mirė, 242 – pasveiko.

Ministrė R.Tamašunienė: Medicinos centras jau tiria pareigūnus dėl COVID-19

14:08

Karantino metu, siekiant užtikrinti nepertraukiamą policijos ir kitų tarnybų pareigūnams pavestų uždavinių vykdymą, šie pareigūnai dėl koronaviruso tiriami ne tik mobiliuose punktuose, bet ir Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centre, praneša VRM.

Nuo balandžio 14 dienos Medicinos centre vykdomas pareigūnų tepinėlių paėmimas COVID-19 ligos laboratoriniams tyrimams atlikti ir jų pristatymas į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją.  Tyrimaiimami darbo dienomis, kas 15 minučių, pareigūnui neišlipus iš automobilio. Pagal poreikį Medicinos centro mobilaus punkto darbuotojai vyks į statutines įstaigas ir padalinius visoje Lietuvoje, kad paimtų tyrimus dėl COVID-19 ligos. Iki šiol bendrai buvo ištirta 30 pareigūnų.

Vidaus reikalų ministerija yra numačiusi, kad prireikus pareigūnai galės izoliuotis Medicinos centro Trakų filiale.

„Pareigūnai susiduria su padidinta rizika, nes reaguoja į įvykius, susijusius koronavirusu, todėl mes skiriame tam ypač daug dėmesio. Visiems vidaus reikalų sistemos pareigūnams jau yra sudarytos sąlygos tirtis Medicinos centre, taip pat prireikus jie gali izoliuotis Medicinos centro Trakų filialo patalpose, kad jų šeimos nariai būtų apsaugoti", – teigia vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Praėjusią savaitę buvo skirta 1,7 mln. eurų pareigūnų asmeninėms apsaugos priemonėms ir įrangai įsigyti. Šios lėšos buvo skirtos Valstybės sienos apsaugos tarnybai, Policijos departamentui, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui, Viešojo saugumo tarnybai ir Vadovybės apsaugos departamentui.

Vilniaus rajono valdžia: Nemenčinėje ištirta per tūkstantį gyventojų

13:09

Koronaviruso židiniu tapusiame Nemenčinės miestelyje Vilniaus rajone ištirta jau per tūkstantis gyventojų, testavimas tęsiasi, ir jo rezultatai parodys, ar situaciją pavyko suvaldyti, sako savivaldybės valdžia.

Administracijos direktorė Liucina Kotlovska BNS sakė, kad iki pirmadienio vakarą paimtų mėginių skaičius „sieks turbūt pusantro tūkstančio“. Miestelyje gyvena per 4 tūkst. žmonių. 

Dėl koronaviruso plitimo grėsmės ketvirtadienį savaitei apribotas atvykimas ir išvykimas iš Nemenčinės, šios priemonės įvestos iki vidurnakčio iš ketvirtadienio į penktadienį. 

L.Kotlovska sakė tikinti, kad pratęsti miestelio uždarymo nereikės. 

„Manau, kad žmonės patys puikiai viską supranta ir nenori rizikuoti nei savo, nei artimųjų sveikata. Manau, kad ta drausmė po savaitės yra ir bus. Jei klaustų grynai manęs, aš sakyčiau, kad savaitės jau užtektų, nes žmonės drausmingi“, – BNS pirmadienį sakė L.Kotlovska.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinė

Anot jos, penktadienį patvirtinus koronavirusą Nemenčinės palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės slaugytojai, naujų židinių miestelio slaugos ir globos, medicinos, kitose įstaigose ar įmonėse nėra.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė BNS teigė, kad visų slaugos ligoninės globotinių tyrimai buvo neigiami – 16 jų pacientų perduota artimiesiems, likę 19 išskirstyti į palatas po vieną. Izoliavusis didžiajai daliai personalo, ligoninei talkinti ėmėsi Santaros klinikų medikai.

L.Kotlovska sako, kad jau baigtas tikrinti „Senevitos“ personalas, o artimiausiu metu pačioje įstaigoje bus ištirti ir visi globotiniai – kol kas žinių apie užsikrėtusius nėra. Iš viso įstaiga turi apie 150 darbuotojų, jie prižiūri per 250 asmenų.

Iki šiol COVID-19 nustatytas dviems įstaigos darbuotojams: vairuotojui ir dar vienai ne medicinos darbuotojai, kuri tiesiogiai nedirba su pacientais.

R.Lingienė teigia, kad kol kas „Senevitos“ pacientai dar nėra patikrinti. Anot jos, sprendimai gydymo įstaigose imti mėginius net iš lovos nesikeliantiems pacientams yra „didžiausia klaida“, nes procedūra pavojinga. Todėl NVSC specialistai dar sprendžia, kuriems globotiniams tyrimai reikalingi.

„Kai atsirado testų, daugiau galimybių, gydymo įstaigos masiškai bet kuriems pacientams pradeda tyrimus. Bet su gulinčiais pacientais tai yra labai pavojinga, reikia tirti tik tada, kai reikia, laikytis griežtų protokolų, nes procedūra rizikinga ir pacientams, jei jų yra daugiau palatoje, tiek patiems imantiems, nes išsiskiria aerozolis“ – tvirtino ji.

Taip pat ištirti visi siuvimo įmonės „Vilnika“ darbuotojai – anot R.Lingienės, įmonėje užfiksavus kelis naujus koronaviruso atvejus, pirmadienį užsikrėtusiųjų šios įmonės darbuotojų skaičius pasiekė 84.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dėl COVID-19 židiniu tapusios Nemenčinės prabilo ir Valdemaras Tomaševskis: pareiškė, kad priverstinio testavimo nebus

Patvirtinti koronaviruso atvejai: Lietuva – 1326, Latvija – 739, Estija – 1535

12:22

Baltijos šalyse iki pirmadienio vidurdienio iš viso patvirtinta 3600 naujojo koronaviruso atvejų, 37 mirtys užfiksuotos Lietuvoje, 40 – Estijoje, 5 – Latvijoje, rodo BNS iš oficialių institucijų surinkti duomenys.

Lietuva: patvirtinti 1326 atvejai, atlikti 66 tūkst. 352 tyrimai, mirė 37 žmonės.

Latvija: patvirtinti 739 atvejai, atlikti 36 tūkst. 668 tyrimai, mirė 5 žmonės.

Estija: patvirtinti 1535 atvejai, atlikta 40 tūkst. 930 tyrimų, mirė 40 žmonių.

Iš Kinijos atskraidinta beveik 19 tonų apsauginės aprangos medikams

10:06

Pirmadienio rytą Kauno oro uoste nusileido lėktuvas, atgabenęs beveik 19 tonų asmens apsaugos priemonių šalies medikams, kovojantiems su koronaviruso infekcija (COVID-19). Krovinyje, kurį sudaro daugiau nei pusantro tūkstančio dėžių, – vienkartinė medicininė apranga, batų apsaugos ir apsauginiai skafandrai, praneša SAM.

Tai dar viena dalis įvykdyto asmens apsaugos priemonių užsakymo iš Kinijos. Vyriausybės užsakytų apsaugos priemonių logistiką į Lietuvą padeda organizuoti Susisiekimo ministerija. Gautas asmens apsaugos priemones išvežioja valstybės įmonė Lietuvos paštas.

SAM primena, kad gautos apsaugos priemonės paskirstomos 5 šalies organizuojančios ligoninėms (Santaros klinikoms, Kauno klinikoms, Klaipėdos universitetinei ligoninei, Respublikinei Panevėžio ligoninei ir Respublikinei Šiaulių ligoninei), kurios pagal poreikį išdalina gautas asmens apsaugos priemones veikimo teritorijoje esančioms gydymo įstaigoms, 5 didžiųjų miestų greitosios medicinos pagalbos stotims, taip pat medikams, dirbantiems savivaldybių įsteigtose karščiavimo klinikose ir mobiliuose punktuose.

Klaipėdos hospise koronavirusas nustatytas dar trims globotiniams

09:44

Klaipėdos hospise koronavirusas nustatytas dar trims globotiniams.

„Labai gaila, bet atsirado trys teigiami. Iš tų neigiamų, kurie buvo aštuoni, dabar liko tiktai penki“, – BNS pirmadienio rytą sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas.

Hospise yra 38 pacientai iš jų 30-iai koronavirusas jau buvo nustatytas anksčiau. Taip pat jis nustatytas 10-iai įstaigos darbuotojų.

Pasak R.Grigaliūno, užsikrėtusieji hospiso globotiniai dauguma yra sunkios būklės dėl kitų sveikatos problemų, tačiau temperatūros ar kitų koronaviruso požymių jiems nustatyta nebuvo.

NVSC atstovo teigimu, didžiausiu iššūkiu lieka pacientų slaugos klausimas.

„Čia yra labai svarbus dalykas“, – pabrėžė R.Grigaliūnas.

Šis klausimas turėtų būti sprendžiamas vėliau pirmadienį vyksiančiame pasitarime su Klaipėdos miesto savivaldybės ir kitų institucijų atstovais.

Nuo koronaviruso infekcijos mirė 37-asis žmogus

09:16

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad vėlų sekmadienio vakarą Lietuvoje patvirtintas 37-as mirties nuo koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejis. Žmogus mirė Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, priklausė rizikos grupei. 

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga reiškia užuojautą šeimai, artimiesiems.

Dėl karantino pažeidimų savaitgalį nubausti 169 žmonės

07:57

Savaitgalį Lietuvoje fiksuoti 169 karantino pažeidimai, BNS pirmadienį pranešė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

„Šeštadienį surašyta 116 protokolų, sekmadienį – 53 protokolai“, – BNS teigė R.Matonis.

Administracinių nusižengimų kodeksas asmenims už tokius pažeidimus numato baudą nuo 500 iki 1 tūkst. eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų. Pirmą kartą skiriama pusė minimalios baudos. 

Iš viso nuo tada, kai įgijo teisę surašyti administracinio nusižengimo protokolus už karantino taisyklių pažeidimus, policija nubaudė apie 1,4 tūkst. žmonių.

Daugiau nei 200 protokolų buvo surašyta per šventinį trijų dienų Velykų savaitgalį.

Darbą atnaujina Šeškinės poliklinika Vilniuje

07:51

Pirmadienio darbą atnaujiną dėl koronaviruso plitimo grėsmės anksčiau uždaryta Šeškinės poliklinika Vilniuje.

„Nuo pirmadienio, balandžio 20-osios, mūsų poliklinikoje atnaujinamos karantino metu numatytos teikti sveikatos priežiūros paslaugos“, – teigia Šeškinės poliklinikos direktorės Daiva Kanopienė.

Bus teikiama būtinoji medicinos pagalba, įskaitant odontologijos būtinosios pagalbos paslaugas, nėščiųjų priežiūros paslaugos, atliekami planiniai skiepijimai.

Šeškinės poliklinikos veikla atnaujinama atsižvelgus į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro rekomendacijas, atlikus kartotinę baigiamąją patalpų dezinfekciją.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė penktadienį BNS sakė, kad poliklinikos administracijos iniciatyva patikrinti visi darbuotojai ir nustatyta sergančių COVID-19 ir neturinčių ligos simptomų atvejų.

„Tai geras pavyzdys, kaip reikia tvarkytis šitoje situacijoje, ką reiškia asmeninė iniciatyva. Įsivaizduokite, kiek būtų išplitę po polikliniką ir jos pacientus, jeigu nebūtų surasti šitie besimptomiai asmenys“, – BNS sakė R.Lingienė.

Vilniuje esanti Šeškinės poliklinika savivaldybės sprendimu neveikė nuo balandžio 1 dienos, Odontologijos skyriuje nustačius naujų koronaviruso atvejų. Šios poliklinikos pacientams būtinoji pagalba teikta Centro poliklinikoje.

Iš viso skelbta apie keturis Šeškinės poliklinikoje nustatytus viruso atvejus – pirmajai gydytojai virusas nustatytas  kovo 17 dieną, kitam medikui – kovo 23-iąją.

Paskutinis atnaujinimas 2020-04-20 07:51

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius