Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 09 22 /10:55

Koronaviruso vakcinos gali kainuoti per 100 mln. eurų: S.Skvernelis įvardija tris rizikas

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad sprendžiant klausimą dėl kuriamų koronaviruso vakcinų įsigijimo būtina pasirinkti ilgalaikę taktiką, kaip Lietuva elgsis. Anot jo, kyla įvairių rizikų. Gali atsitikti taip, kad dėl vakcinos pataikysime ir būsime apsirūpinę. Tačiau gali nutikti ir taip, kad liksime visai be vakcinos, galime turėti nepakankamai veiksmingą vakciną ar nusipirkti per daug.
Vakcina nuo COVID-19
Vakcina nuo COVID-19 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sprendžiant klausimą dėl vakcinos nuo koronaviruso pirkimo antradienį S.Skvernelis sušaukė Vyriausybės Nacionalinio saugumo komisijos posėdį, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis – valdančiųjų partijų koalicijos tarybą.

Antradienio rytą S.Skvernelis sakė, kad sprendimų reikia laukti trečiadienį, jie bus priimti Vyriausybės posėdyje.

„Šiandien koalicijos tarybai tik pristatysime pačią strategiją ir problematiką. Nacionalinio saugumo komisijoje taip pat bus nariams pristatyta, bus balsuojama, kokią alternatyvą pasirinkti“, – aiškino premjeras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

S.Skvernelis žadėjo, kad trečiadienį visuomenei pristatys tiek esančią riziką, tiek sumas, kiek gali kainuoti vakcinos, tiek galimas pasekmes. Jis teigė, kad renkamasi iš keturių alternatyvų, bet jų neįvardijo.

Anot jo, kalbama apie daugiau kaip 100 mln. eurų sumą vakcinoms nuo COVID-19 įsigyti.

„Visuomenė turi tikrai žinoti: ir kokios yra sumos, ir kokios yra sąlygos. Mes tikrai nekalbame apie konkrečius pirkimus – tai visiškai skirtingi dalykai. Bet mes turime pasirinkti strategiją, ką mes darome. O tai yra rizika. Šiandien kol kas nė vienos vakcinos nėra. Tai kokį kelią mes pasirinksime. Mes galime pasirinkti tokį kelią, kad gali atsitikti taip, kad liksime visai be vakcinos tiesiog, gali būti taip, kad mes pataikysime ir priimsime teisingus sprendimus ir būsime apsirūpinę, ir gali būti taip, kad dalies tų vakcinų nereikės“, – komentavo S.Skvernelis.

Lietuva jau dalyvauja bendrame Europos Komisijos (EK) planuojamame vakcinų įsigijime. Anksčiau skelbta, kad mūsų šalis pagal europinę sutartį iš įmonės „AstraZeneca“ pirks 1,8 mln. vienetų COVID-19 vakcinos. Dėl kuriamų vakcinų įsigijimo EK iš viso derasi su 7 kompanijomis.

S.Skvernelis teigė, kad svarstomų įsigyti vakcinų vienetų skaičius yra gerokai didesnis nei 1,8 mln. vienetų.

„Dabar tik klausimas yra dėl apimčių ir pačios taktikos – ilgalaikės taktikos pasirinkimo. Taktikos ir strategijos pasirinkimo“, – pridūrė premjeras.

Kartu S.Skvernelis kartojo manantis, kad klausimas dėl koronaviruso vakcinų – spręstinas Valstybės gynimo taryboje, kurią prezidentas Gitanas Nausėda šaukti atsisakė.

Kalba apie didelius pinigus

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga aiškino, kad kiekviena valstybė, dalyvaujanti bendrame EK vakcinų pirkime, turės susimokėti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Ministras tikino negalintis pasakyti, dėl kokio kiekio vakcinų įsigijimo yra deramasi. Jis sakė, kad kiekvienas gamintojas siūlo ir gali pagaminti skirtingus vakcinų kiekius.

„Kiekvienos vakcinos gali skirtingo skiepų skaičiaus reikėti: vieno, dviejų arba trijų. Tai tas skaičius dar nebūtinai ką nors pasako“, – antradienį Seime žurnalistams sakė A.Veryga.

Jis pridūrė, kad vakcinų pirkimo mechanizmas yra sudėtingas, kalbama apie didelius pinigus. Be to, kuriama ne viena vakcina nuo koronaviruso.

„Dabar šnekame mažiausiai apie 7. Ir jų kainos tikrai yra labai skirtingos“, – nurodė sveikatos apsaugos ministras.

Jis pridūrė, kad nė vienos vakcinos klinikinis tyrimas dar nėra pasibaigęs, nė viena jų nėra registruota.

„O mes dabar jau kalbame apie sutartis, apie kiekius, apie įsigijimo mechanizmus. Jeigu tai būtų įprastas reikalas, kai mes jau turėtumėme visus įrodymus, viskas būtų aišku, tai mes tiesiog paklaustumėme specialistų, jie pateiktų nuomonę ir viskas būtų tvarkoje. Dabar nėra ko paklausti“, – minėjo A.Veryga.

Pasak jo, kai kuriose valstybėse svarstymai dėl koronaviruso vakcinos pirkimo persikelia ir į parlamentą, pasirenkamas skirtingas procentas gyventojų, kuriuos planuojama paskiepyti.

„Yra tokių šalių, kurios nusprendžia skiepyti visą 100 procentų populiacijos. Tai mes net ir fantazuoti negalime, nes mes prievarta dabar visų gi nesuskiepysime, pas mus ir teisinės sistemos tokios nėra“, – kalbėjo A.Veryga.

Jis akcentavo, kad labai svarbu priimti principinį sprendimą, kaip Lietuva elgsis dėl COVID-19 vakcinų įsigijimo.

Suma kelia klausimų

Opozicinės Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teigimu, kyla klausimas dėl sumos, kuri įvardijama vakcinoms įsigyti, iš kur ji atsiranda.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Viena vertus, tikrai Lietuva turi būti eilėje tų šalių, kurios vakcinos laukia ir dalyvauja šiame procese, nes, akivaizdu, tik vakcina gali padėti galutinai išspręsti pandemijos problemą. Tačiau ši Vyriausybė yra praradusi pasitikėjimą, kai kalbame apie greitus pirkimus, apie tokius greitus sprendimus. Mes turime vis dar neišspręstą greitųjų testų pirkimo istoriją ir aš kalbėčiau apie tai, kad reikia labai gerai įvertinti tuos skaičius, kurie yra pasiekę viešumą“, – pažymėjo ji.

S.Skverneliui žadant, kad esminiai sprendimai dėl COVID-19 vakcinos bus priimti trečiadienį ir tik po to paviešinti visuomenei, V.Čmilytės-Nielsen sakė, jog toks veiklos stilius yra kritikuotinas.

Ji aiškino, kad šiuo klausimu būtinas maksimalus viešumas. Ypač kai kalbama apie tokias dideles pinigų sumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius