-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 27

Kriminalinis podkastų serialas „Šventieji vekseliai“ – greta populiariausių audioknygų platformoje Audioteka.lt

Portalo 15min sukurtas pirmasis Lietuvoje kriminalinis podkastų serialas „Šventieji vekseliai“ jau prieinamas ne tik 15min mokamo turinio 15MAX prenumeratoriams, o ir audioknygų platformoje Audioteka.lt.
Podkastas serialas „Šventieji vekseliai“
Podkastas serialas „Šventieji vekseliai“ / Donato Gvildžio iliustracija

Visi, norintys klausytis naujausio bestselerio „Kabinetas 339“ kūrėjų darbo, įsigydami „Šventųjų vekselių“ podkastą, prisidės prie 15min komandos darbų tęstinumo – Audioteka.lt mokesčio už knygą atsisako.

„Palaikydami šią iniciatyvą ir nepriklausomą žiniasklaidą, mes atsisakome savo kaip platintojo dalies, taigi visos pajamos keliaus 15min ir taip, tikimės, palengvins nepriklausomos žiniasklaidos situaciją Lietuvoje. Man labai džiugu matyti, kad 15min į sunkmetį reaguoja ne reikšdami nepasitenkinimą susidariusia padėtimi, o priešingai – išradingai ieškodami naujų būdų sudominti ir dar labiau įtraukti savo skaitytojus, klausytojus ir žiūrovus. „Šventieji vekseliai“ – puikus pavyzdys, kaip pasitelkiant šiuolaikines priemones auditoriją galima įtraukti į intriguojančių įvykių sūkurį, net jei jie tuo metu sėdi prie vairo, bėgioja, tvarkosi ar ruošia visai šeimai maistą”, – sako Aurimas Mikalauskas, platformos Audioteka.lt generalinis direktorius.

„Šventieji vekseliai“ – didžiulio visuomenės rezonanso sulaukusi istorija apie įtariamo nužudymo ir plataus masto sukčiavimo schemą, kuri šiuo metu laukia teismo verdikto. Kol visuomenė laukia, 15min tyrimų komanda pristato išsamų dokumentinį pasakojimą, paremtą autentiškais pokalbių įrašais, aukų prisiminimais ir liudijimais, laiškais iš kalėjimo, šimtais puslapių dokumentų. Podkastą įgarsina patys šio tyrimo autoriai. Pirmojo epizodo ištrauką galite išgirsti čia:

Viskas prasidėjo nuo to, kad 15min žurnalistė Birutė Davidonytė vieną gražią praėjusio rudens dieną gavo laišką iš kalėjimo. Laiško autorius – jau trejus metus Kauno tardymo izoliatoriuje laikomas Andrius Raziūnas. Šiuo metu jis laukia teismo sprendimo byloje, apie kurią ir pasakoja „Šventieji vekseliai“.

Joje dešimtys nukentėjusių. Tai – ne tik patiklūs senukai ar naivios moterys. Tarp jų – ir visuomenėje gerbiami senjorai inteligentai, įtariamas nužudymas. Visi – bandantys atgauti skolas ir kreipęsi į plačiai savo paslaugas reklamuojančią skolų išieškojimo įmonę simbolišku pavadinimu „Turtuvos grupė“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamieji teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamieji teisme

Jos advokatu Eimantu prisistatinėjęs Andrius Raziūnas aukas viliojo pasitelkdamas ne vieną savo talentą – įtaigą, manipuliavimą, teisės ir finansų žinias. Bet neįtikėtina ne tai. Šokiruoja faktas, kad jis ne tik rezgė, bet ir realiai vykdė nusikaltimus būdamas už grotų. Viena iš aukų – kalėjimo, kuriame jis atliko bausmę, prižiūrėtojas.

Byloje tiriamų nusikaltimų peripetijas 15min tyrimų komanda – politinio bestselerio „Kabinetas 339” autoriai Dovydas Pancerovas ir Birutė Davidonytė bei žurnalistas Ernestas Naprys – suguldė į pirmąjį Lietuvoje podcastų serialą „Šventieji vekseliai“. Visus septynis jo epizodus jau galima rasti platformoje Audioteka.lt.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutė Davidonytė ir Dovydas Pancerovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutė Davidonytė ir Dovydas Pancerovas

A.Raziūnas 15min redakcijai rašė:

„Taip, aš atlikdamas bausmę įkūriau „Turtuvos grupę“ ir organizavau veiklą. Realiai skolų išieškojimo verslas yra daug labiau susietas su nusikalstamu pasauliu, korupcija.

Man vadovaujant su sutuoktine Agne Raziūne „Turtuvos grupei“ buvo suklastota tūkstančiai įvairiausių dokumentų, šimtai žmonių tapo skolininkais, nes apgaulės būdu teismai priteisdavo skolas, kurios realiai net neegzistavo.

Aš galiu jums atskleisti didžiulio masto sukčiavimo mechanizmus, pateikti didelį kiekį medžiagos, šokiruojančių faktų bei atskleisti šokiruojančias aplinkybes apie fiktyvias skolas.“

Šeštojo epizodo ištrauką galite išgirsti čia:

Kodėl Raziūnas kreipėsi į 15min žurnalistę? „Kodėl – klausytojai galės nuspręsti patys, tačiau mums, kaip žurnalistams, svarbiausia yra tai, kad per šią nusikaltimų schemą išryškėja sisteminės visos valstybės bėdos, – sako Birutė Davidonytė. – Viena vertus, teismas dar nėra priėmęs sprendimo dėl Raziūno, ir mes negalime tvirtai teigti, kad būtent jis padarė nusikaltimus, apie kuriuos pasakojo aukos. Antra vertus, esame tikri, kad visuomenė apie visą šią bylą ir sukčiavimo schemas žinojo per mažai. Todėl ir nusprendėme išsamiai papasakot šią istoriją. Jau vien tam, kad žinotumėte, ką daryti, kai kitąkart jums paskambins Eimantas.”

Klausykitės „Šventųjų vekselių“ platformoje Audioteka.lt arba 15min mokamų naujienų turinyje, pažymėtame 15MAX ženkleliu, ir prisidėkite prie 15min komandos darbų tęstinumo!

Pokalbį su „Šventųjų vekselių“ kūrėjais Birute Davidonyte ir Ernestu Napriu galite matyti čia:

VIDEO: „Šventieji vekseliai“: pokalbis su pirmojo Lietuvoje kriminalinio podcasto kūrėjais B.Davidonyte ir E.Napriu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius