-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 31

Krito dar viena nepriklausoma Vengrijos žiniasklaidos priemonė: ką tai reiškia?

Atleidus vieno iš nedaugelio Vengrijos nepriklausomų žiniasklaidos priemonių Index.hu vyriausiąjį redaktorių, iš darbo paskelbė išeinantys ir didžioji dalis žurnalistų bei redaktorių – tikina, kad iškilo grėsmė redakcinei nepriklausomybei. Savo ruožtu kolegos iš kitų žiniasklaidos priemonių sako, kad pokyčiai Index.hu – didžiulis Vengrijos praradimas.
Protestas prieš žiniasklaidos laisvės ribojimus Vengrijoje
Protestas prieš žiniasklaidos laisvės ribojimus Vengrijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiausio ir vieno iš nedaugelio nepriklausomų Vengrijos naujienų portalų Index.hu vyriausiasis redaktorius Szabolcsas Dullas atleistas vadovybei pareiškus, kad jis nutekino vidaus dokumentų kitiems leidiniams. S.Dullas tokius kaltinimus neigia.

S.Dullas atleistas netrukus po to, kai premjero Viktoro Orbano vyriausybei artimas verslininkas Miklosas Vaszily tapo pagrindiniu kompanijos „Indamedia“, kuriai priklauso Index.hu, akcininku.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Szabolcsas Dullas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Szabolcsas Dullas

Vadovybei nesutikus pakeisti sprendimo dėl S.Dullo, iš pradžių iš darbo išeinantys paskelbė trys vyresnieji redaktoriai, vėliau – per 70 žurnalistų. Kitaip tariant, didžioji dalis redakcijos. Socialiniuose tinkluose paplito vaizdo įrašas, kaip dešimtys darbuotojų vienas po kito neša prašymus atleisti iš darbo.

VIDEO: Index.hu redakcijos darbuotojai masiškai išeina iš darbo

Iš darbo išėję žurnalistai ir redaktoriai tikina, kad atleidus S.Dullą iškilo pavojus redakcinei nepriklausomybei.

„Prieš kelis metus nubrėžėme liniją ir nustatėme dvi sąlygas: kad niekas mums neaiškins, ką ir kaip rašyti, taip pat su kuo mums dirbti ar nedirbti. Iki šio konflikto pradžios šių sąlygų buvo laikomasi“, – rašoma 15min atsiųstame redakcijos pareiškime.

Pasak redakcijos, S.Dullo atleidimas – nepriimtinas žingsnis, kuris esą yra „rimtas mūsų redakcinės nepriklausomybės pažeidimas“.

Pasak redakcijos darbuotojų, S.Dullo atleidimo priežastys yra kur kas kompleksiškesnės, nei kalbama viešai, tačiau dėl konfidencialumo punktų darbo sutartyse jie negali papasakoti plačiau.

„Nuoširdžiai tikimės, kad sugebėsime išlikti drauge, drauge dirbti, daryti tai, ką darėme pastaruosius 20 metų. Ateinančiomis savaitėmis Index.hu turinį kurs išeiti besiruošiantys darbuotojai dėl vienos paprastos priežasties: esame tam teisiškai įsipareigoję“, – rašoma 15min atsiųstame redakcijos pareiškime.

Pastaraisiais metais daugumą žiniasklaidos priemonių supirko V.Orbanui artimi oligarchai – egzistuoja tik keli nepriklausomi naujienų portalai, Index.hu – didžiausias iš jų. 15min jau rašė, kaip 2018 metais vyriausybei artimas oligarchas nusipirko paskutinį valdančiųjų atvžilgiu kritišką televizijos kanalą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas

Valdant V.Orbano partijai „Fidesz“, žodžio laivės situacija šalyje blogėjo. Organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) 2020 metų žiniasklaidos laisvės indekse Vengrijai skiriama 89 vieta iš 180. 2019 metais buvo skirta 87 vieta, 2018 – 73 vieta, 2017 – 71 vieta, 2016 – 67 vieta.

„Provyriausybinis žiniasklaidos fondas – Centrinės Europos spaudos ir žiniasklaidos fondas – dominuoja žiniasklaidos srityje, ir toliau rinka iškreipiama valstybei perkant reklamą“, – rašoma RSF šių metų žiniasklaidos laisvės indekse.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vengrų oligarchams perkant žiniasklaidos priemones, institucijos tyčiojasi iš nepriklausomų žurnalistų

2017 metais Index.hu gavo 4,5 proc. visų valstybinių reklamos užsakymų, o provyriausybinis konkurentas „Origo“ – 44,5 proc.

Pranašauja Index.hu laisvės pabaigą

Tyrimų žurnalistas Szabolcsas Panyi, anksčiau dirbęs Index.hu, rašo, kad pastaraisiais metais net kitų žiniasklaidos priemonių atrastos istorijos nebūtų galėjusios padaryti tokio efekto, jei Index.hu nebūtų jų citavęs. Šalyje, kurioje gyvena 10 mln. žmonių, portalas turi apie milijoną unikalių vartotojų per mėnesį.

„Vengrams prarasti Index.hu yra tarsi globaliai auditorijai prasti CNN, amerikiečiams prarasti „The New York Times“ ir „The Washington Post“, Jungtinei Karalystei prarasti BBC ir „The Guardian“, – rašo S.Panyi.

Mitingas už laisvą žiniasklaidą Vengrijoje
Mitingas už laisvą žiniasklaidą Vengrijoje

Vengrų naujienų portalo 24.hu savininkas Zoltanas Varga portalui „Politico“ sakė, kad Budapeštas, pasitelkdamas vyriausybės kontroliuojamą žiniasklaidą, pradėjo kampaniją, skirtą diskredituoti jo žiniasklaidos bendrovę „Central Médiacsoport“. Jai priklausančios žiniasklaidos priemonės kas mėnesį pasiekia apie 7,5 mln. žmonių.

Jo teigimu, vyriausybei palanki žiniasklaida skelbia, kad „aš nemoku mokesčių, esu blogas žmogus, prastai moku savo darbuotojams“.

„Jie kišasi į mano privatų gyvenimą, kasdien esu televizoriaus ekrane. Jie bano mane įsprausti į kompą, demotyvuoti mano darbuotojus ir įtikinti juos išeiti iš darbo“, – „Politico“ teigė Z.Varga.

Pasak jo „nepriklausomą žiniasklaidą, tokią kaip Index.hu, valdžia mato kaip kliūtį“.

„Manau, kad pokyčiai Index.hu iš pradžių bus labai švelnūs, net matysime kažkiek kritiškų straipsnių apie vyriausybę. Tačiau galiausiai, kai ateis kiti rinkimai, Index.hu jau vadovaus ir kaip rašyti instrukcijas duos vyriausybė“, – tikino Z.Varga.

Paklaustas, ar tai reiškia galutinę Index.hu laisvės pabaigą, Z.Varga atsakė: „Taip, esu 100 proc. tuo tikras.“

BBC korespondentas Budapešte Nickas Thorpe'as rašo, kad tik iš pirmo žvilgsnio įvykiai Index.hu gali atrodyti dar viena V.Orbano pergalė.

„Žmogus, kuris iškilo priešindamasis vienos partijos (Komunistų – red.) valdymui, dabar pats sukūrė vienos partijos valdymą. Užimdamas valstybę – ekonomiką, parlamentą, konstitucinį teismą, žiniasklaidą – jis rizikuoja atrodyti juokingai.

Tie, kurie kritiškai vertina valdymą, gali būti priversti permąstyti savo opozicijos formas. Kai kurie pasisako už naujas ar susijungusias partijas. Tačiau taip pat vis labiau galvojama boikotuoti 2022-ųjų parlamento rinkimus, kad iš Orbano būtų atimtas jo paskutinis demokratinio legitimumo argumentas“, – rašo N.Thorpe'as.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Index.hu darbuotojai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Index.hu darbuotojai

Įžvelgiama ir kitų teigiamų ženklų.

„Kad ir kaip keistai tai beskambėtų, mes, išeidami iš darbo, iš tiesų išgelbėjome Index.hu“, – rašė vienas iš politikos reporterių Tamasas Fabianas.

Ir RSF rašo apie viltį: esą paskelbus apie pokyčius Index.hu, tūkstančiai žmonių susirinko Budapešte skanduodami „Laisva šalis, laisva žiniasklaida“. Išeinančiai Index.hu redakcijai sukūrus naują „Facebook“ puslapį, jį pasekė per 264 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius