-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 21 /11:22

Kultūros bendruomenė reikalauja P.Gražulį šalinti iš Seimo Kultūros komiteto: savo noru nesitrauks

Daugiau kaip 700 kultūros srities atstovų pranešė kreipęsi į Seimą dėl parlamentaro Petro Gražulio – reikalauja jį šalinti iš Seimo Kultūros komiteto. 15min kalbinti Seimo nariai stumia atsakomybę nuo savęs ir nesutaria, kas apskritai turėtų spręsti šį klausimą. Pats P.Gražulis sako, jog spardomas kaip kamuolys nebus ir iš komiteto savanoriškai nesitrauks.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Laišką Seimui kūrėjai dėl P.Gražulio tikino išsiuntę gruodžio pradžioje, bet taip esą ir nesulaukė atsakymo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo rūmai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo rūmai

„Kreipėmės tiesiai į Seimą be žiniasklaidos ir viešų socialinių tinklų, tikėdami, kad menininkų balsas bus išgirstas.

Beveik du mėnesius nesulaukėme jokio atsakymo.

Todėl dabar kreipiamės į visuomenę, darkart norėdami išreikšti savo poziciją dėl kultūros srities, kurią puoselėjame kasdieniu savo darbu teatre, kine, šokyje, muzikoje, dailėje ir daugybėje kitų meno sričių. Mielai kviečiame visus, palaikančius kultūrą, dalintis šia žinia“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Netenkina kompetencija

Lietuvos aktoriai, režisieriai, šokėjai, dainininkai, muzikantai, dailininkai, prodiuseriai ir kitų kultūros sričių atstovai teigė norintys kreiptis į Seimą, nes juos skaudina sprendimas P.Gražulį deleguoti dirbti į Seimo Kultūros komitetą.

„Nepaisant sudėtingų aplinkybių, atiduodame visas jėgas Lietuvos kultūros puoselėjimui, tačiau matome valdžios žmonių abejingumą kultūros, kaip valstybės prioritetinės srities, atžvilgiu.

Labiausiai skaudina nekompetentingų ir kultūros žmonių prieštaringai vertinamų asmenų įtraukimas į kultūros politikos formavimą. Vieningai prieštaraujame prieš Seimo nario Petro Gražulio įtraukimą į Seimo Kultūros komiteto narių gretas“, – rašoma kūrėjų laiške Seimui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Gražulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Gražulis

Pasak jų, P.Gražulio „veikla, pasisakymai, vieši konfliktai su policijos pareigūnais, nepagarba prigimtiniam kiekvieno asmens orumui ir saviraiškai, deklaruojamos vertybės ne tik neturi nieko bendro su kultūros sąvoka“.

„Bet priešingai – skaldo visuomenę, didina atskirtį ir užkerta kelią bet kokiai tolimesnei kultūros plėtotei“, – nurodė meno sričių atstovai.

Jie taip pat tikino, jog P.Gražulio idėjos neatitinka jų idėjų bei vizijos apie kultūrą. Pasak kūrėjų, Seimo narys nėra tinkamas darbui Kultūros komitete.

Tikisi atsakingo atstovavimo

„P.Gražulis netinkamas būti Kultūros komiteto nariu dėl kompetencijos, išprusimo, išsilavinimo, asmeninės kultūros stokos ir įvaizdžio, kurį daugelį metų kuria viešojoje erdvėje.

Mes, kultūros atstovai, esame ne tik kūrėjai, bet ir piliečiai. Atsakingai renkame valdžią, todėl norime būti atstovaujami tokių pat atsakingų asmenų Seime.

P.Gražulis netinkamas būti Kultūros komiteto nariu dėl kompetencijos, išprusimo, išsilavinimo, asmeninės kultūros stokos ir įvaizdžio.

Kultūros žmonės yra stiprūs ne tik savo kūriniais, bet ir vienybe, esant reikalui vienytis bendro tikslo labui. Kultūros srities tobulėjimą ir plėtrą lemia ne tik asmeninės kūrėjų idėjos, bet ir aplinkos faktoriai. Tai yra, sprendimus darančių asmenų kolektyvas Seime. Petro Gražulio skyrimas į Seimo Kultūros komiteto narius neatitinka kultūros bendruomenės poreikių“, – laiške toliau dėstė kūrėjai.

Jie išreiškė viltį, jog į kreipimąsi bus reaguojama.

„Mes, kuriantys žmonės, tikimės atsakomosios reakcijos iš valdančių Lietuvą žmonių. Mūsų manymu, Kultūros komitetas nėra ta vieta, kur būtų skiriami asmenys, kurie nebuvo pageidaujami kituose komitetuose.

Priešingai – Kultūros komitete norime matyti idėjų, pasiūlymų, geranoriškumo kiekvienam visuomenės nariui, kompetencijos vedamus narius.

Mes reikalaujame, kad Petras Gražulis nebūtų įtrauktas į Lietuvos Respublikos Seimo Kultūros komiteto narių sudėtį. Kultūra yra ne tik žmogaus veikimas. Kultūra yra veikimas visų žmonių labui. Tikimės, kad Seimas tam pritars“, – vylėsi kūrėjai.

Su jų laišku ir pasirašiusiųjų sąrašu galite susipažinti žemiau:

Svarsto, kad galėtų deleguoti kitą Mišrios grupės narį

Seimas visų komitetų, o taip pat ir Kultūros komiteto, sudėtį patvirtino lapkričio 19-ąją. Diskusijų dėl to, jog į Kultūros komitetą deleguojamas Mišrios Seimo narių grupės atstovas P.Gražulis, tuomet nekilo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgis Razma
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgis Razma

Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma 15min teigė el. pašte neradęs kultūros bendruomenės laiško dėl P.Gražulio.

Pasak politiko, dėl šio Seimo nario vietos komitete turėtų spręsti Mišri Seimo narių grupė, kuriai jis ir priklauso.

„Klausimą galėtų pasvarstyti Mišri Seimo narių grupė. Ji tokiu būdu delegavo savo narius, kad Petras Gražulis tame komitete atsirado. Galbūt gali sukeisti su kitu nariu, o P.Gražuliui pasiūlyti tapti nariu kitame komitete, kur nėra tokios jautrios bendruomenės“, – svarstė J.Razma.

Iniciatyvos lauktų iš Seimo valdybos

Savo ruožtu Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Rita Tamašunienė kalbėjo priešingai – dėl P.Gražulio vietos pirmiausia turi apsispręsti Seimo valdyba.

Ji teigė gavusi minėtą kultūros bendruomenės kreipimąsi ir akcentavo, kad dėl P.Gražulio vietos Kultūros komitete apsisprendė visas Seimas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

„Nelabai veiksmų mes galime imtis. Mišrios Seimo narių grupės nejungia partija, yra atskiri Seimo nariai. <...> Ir kiekvienas Seimo narys privalo dirbti komitete.

Mūsų Mišri grupė buvo gavusi kvotas, surinkusi Seimo narių pageidavimus, kur jie norėtų dirbti. P.Gražulis buvo nurodęs ir kitokį komitetą, bet tikriausiai negavome visuose komitetuose tiek kvotų, kiek buvo norinčių. Balsavimo būdu pasiskirstėme komitetus ir Seimas komitetų sudėčiai pritarė“, – pasakojo R.Tamašunienė.

Norint kažką keisti, jos teigimu, iniciatyvos turėtų imtis Seimo valdyba.

„Aš neturiu įrankio jo (P.Gražulio – 15min) pakeisti, nebent Seimo valdyba mums pasiūlytų kitokių kvotų, tuomet Petrui būtų galima pasiūlyti pereiti į kitą komitetą“, – komentavo politikė.

Kultūros komitetas paprašė sureaguoti

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis taip pat aiškino, jog P.Gražulį iš jo vadovaujamo komiteto gali atšaukti nebent Mišri Seimo narių grupė.

„Per jėgą P.Gražulio išgrūsti negalime“, – sakė jis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kultūros komiteto pirmininkas V.Juozapaitis: „Per jėgą P.Gražulio mes išgrūsti negalime“

Dėl kultūros bendruomenės rašto ir prašymo įvertinimo Kultūros komitetas ketvirtadienį pranešė kreipęsis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją ir Mišrią Seimo narių grupę.

P.Gražulis: tegul meta iš komiteto

Pats P.Gražulis kultūros bendruomenės kreipimąsi įvertino kaip konservatorių ir jiems prijaučiančių akciją.

„Kultūrininkai atkleidė savo homoseksualias pažiūras. Ne paslaptis, kad meno pasauly tikrai nemažai homoseksualų, o ypač prijaučiančių, o mano pažiūros yra kitos. Puola konservatoriai homoseksualai“, – 15min komentavo politikas.

Puola konservatoriai homoseksualai.

Iš Kultūros komiteto jis tikino pats nesitrauksiantis.

„Jeigu jie nori, turi daugumą Seime, tegul ruošia nutarimus, tegul meta iš komiteto. Aš pats niekur nesitraukiu.

Aš spaudimui nepasiduosiu <...>. Pats nebūsiu kaip kamuolys spardomas, jeigu nori, tegul paima nutarimo projektu išmeta, įrašo į kitą komitetą“, – dėstė P.Gražulis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Petras Gražulis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Petras Gražulis

Su teiginiais, kad stokoja kompetencijos kultūros srityje, kad negali tinkamai atstovauti šiai bendruomenei, politikas teigė nesutinkantis.

„Esu daugiau kaip 20 ar 30 įvairiausių knygų išleidęs per šitas kadencijas. Ar kitą Seimo narį su tiek surasit? Nuo pat jaunystės buvau įsteigęs pogrindinę spaustuvę, ne tik religinę, bet ir antitarybinę literatūrą spausdinau tada gūdžiu sovietmečiu“, – apie savo patirtį kalbėjo P.Gražulis.

Pašalino iš Žmogaus teisių komiteto

Praėjusią Seimo kadenciją P.Gražulis kurį laiką dirbo Žmogaus teisių komitete, tačiau žmogaus teisių gynėjai homofobiniais pareiškimais pagarsėjusį Seimo narį iš šio komiteto pareikalavo pašalinti.

Tuomet Mišri Seimo narių grupė svarstė jį deleguoti į Kultūros komitetą, bet kultūros bendruomenė tam esą pasipriešino.

Galiausiai parlamentarą nuspręsta skirti į Seimo Audito komitetą. Čia jis ir tęsė darbą.

Pagal Seimo statutą, Seniūnų sueiga patvirtina visuose komitetuose frakcijų ir mišrios Seimo narių grupės atstovavimo normas laikydamasi proporcinio jų atstovavimo principo.

Vėliau Seimo frakcijos bei mišri Seimo narių grupė pasiskirsto vietas komitetuose.

Frakcijos, atsižvelgdamos į savo narių pageidavimus ir jų kompetenciją, rekomenduoja skirti komitetų nariais tiek savo frakcijos narių, kiek joms yra skirta vietų.

Komitetų sudėtį tvirtina Seimas, balsuodamas už visą komiteto narių ir jų pavaduotojų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius