Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 25

Kultūros paveldo departamentas: Lukiškių aikštė – ne vien Vilniaus savivaldybės nuosavybė

Įsiplieskus diskusijomis dėl dirbtinio paplūdimio Vilniaus centre esančioje Lukiškių aikštėje, Kultūros paveldo departamentas (KPD) išplatintame pranešime teigia, kad renginiai Lukiškių aikštėje turėtų būti suderinti su valstybinėmis institucijomis, nes ši vieta nėra vien Vilniaus savivaldybės nuosavybė.
Paplūdimio atidarymas Lukiškių aikštėje
Paplūdimio atidarymas Lukiškių aikštėje / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

„Nors dirbtinio paplūdimio įrenginiai nepažeidžia vertingųjų aikštės savybių, tačiau reikėtų atsižvelgti į tai, kad Seimas yra priėmęs nutarimą, jog ši aikštė formuojama kaip pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė su laisvės kovų memorialiniais akcentais, todėl aikštės pritaikymo sprendiniai, įrenginiai turėtų atsižvelgti į šią paskirtį. Kultūros paveldo departamento nuomone, renginiai šioje reprezentacinėje aikštėje turėtų būti suderinti su valstybinėmis institucijomis, tai nėra vien Vilniaus savivaldybės nuosavybė“, – rašoma pranešime.

KPD nurodo, kad Lukiškių aikštė – valstybės saugomas, nacionalinio reikšmingumo lygmens kultūros paveldo objektas, turintis jautrią sąsają su okupacinių režimų represijomis ir laisvės kovų istorija.

„Tai yra istoriškai susiformavusi vientisa, urbanistinė erdvė, turinti valstybinę reprezentacinę, Lietuvos laisvės kovotojų memorialinę ir visuomeninę funkcijas, į kurias būtina atsižvelgti priimant aikštės tvarkymo ir pritaikymo sprendimus. Aikštėje įrengta atminimo lenta, įamžinanti 1863–1864 m. sukilimo dalyvių mirties vietą, akmuo Lietuvos ginkluotojo pasipriešinimo (nežinomo kario) būsimam paminklui“, – dėstoma pranešime.

Reaguodami į sostinės valdžios iniciatyvą Lukiškių aikštėje sukurti laikiną pliažą, Seimo valdantieji ketvirtadienį registravo Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo projektą, kuriuo siūloma šią erdvę pripažinti pagrindine reprezentacine valstybės aikšte, „formuojama su laisvės kovų memorialiniais akcentais“. Šis projektas skubos tvarka nagrinėjamas parlamente.

Vilniaus miesto savivaldybės projektas Lukiškių aikštėje, prieš buvusius KGB rūmus, įkurdinti smėlio pliažą papiktino ir konservatorius – jie prašė sostinės mero Remigijaus Šimašiaus paaiškinti, kodėl dėl iniciatyvos nesitarta ir nebalsuota savivaldybės taryboje.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis sukritikavo pliaže matomus angliškus užrašus – jie esą rodo, jog „R.Šimašius sąmoningai spjovė į lietuvių kalbą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius