Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 03 18

Kuršių nerija – aklavietėje: artėja vasara, o lėšų nusiaubtiems paplūdimiams tvarkyti nėra

Pavasariška šiluma Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojams pranašauja ne tik gerą nuotaiką, o ir nerimą. Kartu su šiluma ateina ir gaisrų pavojus. Be to, ne už kalnų vasaros sezonas, o gamtininkai iš Aplinkos ministerijos vis dar nesulaukia žadėtų pinigų „Felikso“ audros nuniokotam pajūriui sutvarkyti.
Uraganinis vėjas „Feliksas“ nusiaubė  gelbėtojų stotį Smiltynėje
Uraganinis vėjas "Felikas" nusiaubė skęstančųjų gelbėtojų stotį Smiltynėje / Gelbėtojų nuotr.

Kuršių nerijos miškus – į urėdijos rankas

Nuo balandžio 1-osios Kuršių nerijos nacionalinio parko miškų priežiūra perleidžiama Kretingos miškų urėdijos žinion. Taip, tikimasi, bus geriau pasirūpinta ir pačių miškų priežiūra, ir priešgaisrine jų apsauga.

Toks sprendimas priimtas po pernai balandžio 25-osios Neringoje kilusio gaisro. Bendras tuomet išdegusio miško plotas sudaro 117,6 hektaro. Kas galėjo įplieksti milžinišką, kelias dienas malšintą gaisrą, lieka neaišku. Tačiau, kad tokia nelaimė nepasikartotų, miško teritoriją pavesta prižiūrėti girininkams.

„Visoje saugomoje teritorijoje dirbs 10 žmonių. 4 iš jų bus atsakingi už priešgaisrinę kontrolę. Kretingos miškų urėdija jau įsigijo du plaukiojančius vandens siurblius ir didelio pravažumo sunkųjį gaisrinį automobilį. Šių pirkinių kaina maždaug 0,3 mln. eurų”, – apie naujoves Kuršių nerijoje pasakojo Kretingos miškų urėdijos inžinierius Linas Žarnauskas.

L. Sėlenienės nuotr. /Kretingos miškų urėdijos inžinierius Linas Žarnauskas ir Kuršių nerijos nacionalinio prko direktrė Aušra Feser
L. Sėlenienės nuotr. /Kretingos miškų urėdijos inžinierius Linas Žarnauskas ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser

Artėjant vasaros sezonui miškų pavaldumo perdavimas ir tolimesnė priežiūra aptarta Klaipėdos savivaldybėje.

Nusiaubtų paplūdimių iki vasaros nesutvarkys

Perleidus atsakomybę už miškų priežiūrą, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijai ramiau nepasidarė. Gamtininkai vis dar nesulaukia Aplinkos ministerijos žadėtos paramos. Vien Smiltynės paplūdimiuose „Felikso“ audros sulaužytų laiptų atnaujinimui, gelbėtojų skaičiavimu, reikia 55 tūkst. eurų.

Žadėtos paramos – 38 tūkst. eurų Melnragės ir Girulių paplūdimių sutvarkymui – nesulaukia ir Klaipėda. Vienintelė Palanga jau gali tvarkyti savo pajūrio juostą ir ruoštis sezonui.

„Ministerija atsako, kad viskas yra svarstymo stadijoje. Žabai, takų paklotės yra paruoštos. Trūksta tik pinigų, už kuriuos viską galėtumėm išvežioti po paplūdimius ir sudėti“, – tikino Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovė Aušra Feser.

Klaipėdiečiai netrukus turės susimokėti už uostamiesčiui priklausančios Smiltynės lankymą.

Gamtosaugininkės apskaičiavimu, pusiasalyje vien Klaipėdai priklausančioje Smiltynės teritorijoje audra suniokojo 3 ha žabų klojinių. Sunaikinta 650 kv. m. takų. Visų jų atkurti iki vasaros sezono pradžios tikrai nepavyks.

Gelbėtojai siūlo nuorodomis reguliuoti lankytojų srautą, kad prie jūros traukiantys poilsiautojai žinotų, kur galės iki jūros nusileisti taku, o ne  dar labiau ardyti kopagūbrį.

Laukia naujas mokestis

Atšilus orams į Kuršių nerijos pajūrį traukiančių poilsiautojų laukia ne tik nebaigti tiesti takai, o ir papildomos išlaidos. Nuo gegužės 1-osios aplinkos ministro sprendimu ruošiamasi apmokestinti apsipankymą saugomose  teritorijose. 

Mokestis už apsilankymą Kuršių nerijoje vienam asmeniui kainuos 1 eurą. Jis bus įskaičiuotas į kelto bilieto kainą. Pats bilietas kainuoja 0,80 euro. Rinkliava nebus taikoma tik Neringoje gyvenamąją vietą deklaravusiems asmenims.

„Nors tai ir ministro sprendimas, drįstu jį kritikuoti. Smiltynė yra Kuršių nerijos dalis, priklausanti Klaipėdai, ir dabar klaipėdiečiai, vykdami į savo pačių teritoriją, kaskart dar turės susimokėti“, – piktinosi Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Aplinkos ministerija klaipėdiečiams siūlo kitą variantą. Pirkti ne vienkartinį bilietą, o mėnesinį, kainuojantį 5 eurus.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius