Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 07

Kurstomos aistros – platinamas melagingas Kaliningrado puolimo žemėlapis

Rusijos politikams sukant galvas, kaip atkeršyti Lietuvai už tranzito į Kaliningrado sritį apribojimus, nesnaudžia ir melagienų skleidėjai. Internete pasirodė įspėjimas, neva mūsų šalis perkelia karius arčiau sienos ir rengiasi aneksuoti šį regioną. Tai nėra tiesa – Lietuvos kariuomenė paneigė, kad pasienyje šiuo metu yra karių.
Lietuvos kariuomenės kariai budi šalia kelio vedančio į Druskininkus
Lietuvos kariai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Įrodymas – savadarbis žemėlapis

Kad mūsų šalis tariamai ruošiasi pulti kaimynystėje esantį Rusijos eksklavą, pranešė vienas „Twitter“ vartotojas. Jis antradienį popiet paskelbė turintis žinių iš „Lietuvos fronto“.

„Buvo pranešta, kad Lietuva perkelia karius prie sienos su Rusija ir ketina aneksuoti Kaliningrado regioną. Neatrodo, jog Lietuva jau žinotų, kad tai nėra visa Rusija“, – ironizavo savo vardą slepiantis asmuo.

Internete pasirodė žemėlapis, tariamai rodantis, kaip Lietuva ruošiasi atakuoti Kaliningrado sritį
Internete pasirodė žemėlapis, tariamai rodantis, kaip Lietuva ruošiasi atakuoti Kaliningrado sritį

Prie įrašo pridėtas Lietuvos ir Kaliningrado srities žemėlapis, kuris vargiai yra nutekintas iš slaptos kariuomenės duomenų bazės. Jame nėra jokių schemų ar kitokių paaiškinimų, patvirtinančių karių judėjimą sienos link, tik trys raudonos rodyklės, nukreiptos į eksklavą.

Tokias rodykles nesunku nupiešti nuotraukų redagavimo programa. Juoba kad panašų žemėlapį galima susirasti internete. Pavyzdžiui, kone identiškas, tik be rodyklių, iliustruoja tekstą šiame tinklalapyje.

Ant žemėlapio yra apskritas ženklas, kuriame rusiškai ir angliškai parašyta „sėkmės karys“. Ši frazė reiškia avantiūristą arba samdinį.

Be to, prie žemėlapio pateiktas tik trumpas cituotas komentaras, nėra jokių nuorodų į minėtą pranešimą apie karių perkėlimą ar kitą informacijos šaltinį.

Šioje „Twitter“ paskyroje, kuri buvo sukurta mažiau nei prie mėnesį, bet jau turi daugiau nei 300 sekėjų, dominuoja prorusiški įrašai apie karą Ukrainoje.

Žinių apie karių perkėlimą nėra

Mūsų šalies kariuomenės atstovai paneigė, kad vyksta kas nors panašaus.

„Lietuvos kariuomenė šiuo metu karinių pratybų pažymėtose žemėlapyje vietose ar tame regione nevykdo“, – teigiama Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyriaus atsakyme portalui 15min.

Ir kariuomenės, ir Krašto apsaugos ministerijos tinklalapiuose nuolat skelbiama įvairios informacijos apie kariuomenės veiklą, gynybos ir kitais panašiais klausimais. Tačiau nei viename, nei kitame nebuvo jokių pranešimų, kad kurie nors mūsų šalies kariuomenės vienetai būtų perkeliami arčiau Kaliningrado srities.

Nieko panašaus nepranešė ir Vyriausybė ar kitos valdžios institucijos, nors pastaruoju metu nuolat pateikiama įvairios informacijos bei komentarų dėl tranzito į šią teritoriją.

Suformavus viešąją nuomonę, neva Lietuva perdislokuoja karius, bei įtikinus, kad ruošiamasi pulti eksklavą, Rusijai galėtų būti purenama dirva imtis tariamų „atsakomųjų veiksmų“, kitaip tariant, tiesiog pulti vienu ar kitu būdu.

Internautai kelia abejones, ar konflikto dėl Kaliningrado atveju galiotų NATO sutarties 5-asis straipsnis
Internautai kelia abejones, ar konflikto dėl Kaliningrado atveju galiotų NATO sutarties 5-asis straipsnis

Kaip tik apie tai po įrašu įspėjo vienas komentatorius.

Tikisi provokacijų

Kaliningrado sritis pastarosiomis savaitėmis tapo itin karšta tema Lietuvos ir Rusijos santykių kontekste.

Kaip žinoma, birželio 17-ąją įsigaliojus Europos Sąjungos (ES) sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą ir nurodė tai padariusi remdamasi Europos Komisijos (EK) išaiškinimu.

Autorius Ignas Krakys/Tranzitas į Kaliningradą
Autorius Ignas Krakys/Tranzitas į Kaliningradą

Reaguodama į tai Maskva pareiškė, kad tranzito ribojimais pažeidžiami tarptautiniai susitarimai ir pagrasino atsaku.

Netrukus Rusijos laikinajam reikalų patikėtiniui Sergejui Riabokoniui buvo įteikta nota, kurioje paaiškinta, kad ribojamas tik tam tikros kategorijos prekių tranzitas.

Susitikimo metu taip pat buvo paneigta Rusijos atstovų skleidžiama informacija, esą Vilnius uždraudė tranzitą į Kaliningrado sritį. Per Lietuvos teritoriją toliau gali vykti keleiviai, gabenamos prekės, kurioms netaikomas ES sankcijų režimas.

Neseniai įtakingas Rusijos politikas Konstantinas Kosačiovas pareiškė, esą ėmusi taikyti sankcijas Lietuva pradėjo regiono blokadą. Bet tai nėra tiesa, nes Rusijos ir ES dar 1994 m. pasirašyta sutartis leidžia apriboti kitos pusės tranzitą.

Taip pat skaitykite: A.Pranckevičius: svarbu paneigti Rusijos dezinformaciją dėl „Kaliningrado blokados“

Rusijai užpuolus Ukrainą, tranzitas per Lietuvą tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Karaliaučiaus krašto greitai tapo vienu iš kertinių diskusijų klausimų Vilniuje. Mūsų šalies institucijos žinojo, kad tranzito ribojimų scenarijų rimtai analizuoja ir Maskva.

Valdžios koridoriuose buvo suformuota principinė pozicija – neveikti vienašališkai ir įsiklausyti į amerikiečių bei Vakarų europiečių pozicijas.

Kaip numatyta kovą priimtame 4-ajame ES sankcijų pakete, birželio 17 d. galutinai įsigaliojo ES ribojamosios priemonės rusiško plieno ir kitų juodųjų metalų produktų importui į ES ir pervežimui per ES teritoriją. Informacijos apie ES priimtas ribojamas priemones galima rasti čia.

15min iliustracija/Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa
15min iliustracija/Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa

EK iš pradžių užstojo lietuvius, sakydama, kad jie taikė bendras ES sankcijas. Tačiau, 15min žiniomis, buvo parengtas naujas išaiškinimas, pagal kurį sankcionuotos prekės galėtų būti gabenamos, jei jos keliautų tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Karaliaučiaus srities. Lietuvai pareiškus savo pastabas diskusijos dar nėra baigtos. Liepos 10 d. įsigalioja ES sankcijos naujoms prekių grupėms, tarp jų cementui ir alkoholiui.

Lietuvos karinė žvalgyba įžvelgia riziką, kad Kremlius gali imtis provokacijų, siekdamas eskaluoti įtampą dėl tranzito ribojimo, tačiau konvencinės atakos grėsmės nėra.

Taip interviu 15min neseniai sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys. Anot jo, tokios provokacijos pavyzdžiu galėtų būti oro erdvės pažeidimas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius