-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 07 10

Kvietimus į G.Nausėdos inauguraciją signatarai gavo likus mažiau nei 2 paroms iki renginio

Kritika prezidento Gitano Nausėdos sprendimui į inauguracijos priėmimą nekviesti Kovo 11-osios Akto signatarų privertė prezidento komandą trečiadienį dirbti po darbo valandų. Signatarus kvietimai pasiekė iki šventės likus mažiau nei dviem paroms. Ir ne tokie, kaip kitus pobūvio dalyvius. Nors kai kurie signatarai garbaus amžiaus, į šventę jie kviečiami be antrų pusių ar kitų lydinčių asmenų.
LR Aukščiausiosios Tarybos pirmoji sesija
LR Aukščiausiosios Tarybos pirmoji sesija / Seimo archyvo/ Algirdo Sabaliausko, Pauliaus Lileikio, Jono Juknevičiaus nuotr.

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė trečiadienį dieną kalbėdama su 15min apgailestavo, kad išrinktasis prezidentas nesupranta valstybinio etiketo.

„Manau, kad nepakviesti signatarų yra jo jaunos komandos nepatirties klausimas. Beje, kiek žinau, ir Seimo nariai nepakviesti, o juk prezidentas prisiekia ne šiaip iš gatvės susirinkusiai žmonių miniai, bet tautos išrinktiesiems“, – pažymėjo B.Valionytė.

Jos įsivaizdavimu, į oficialų inauguracijos priėmimą turėtų būti kviečiami ne draugai, pažįstami ar tie, kurie padėjo organizuoti rinkiminę kampaniją, o pagarbos nusipelnę piliečiai.

„Gal esu istorinė relikvija su savo mąstysena, bet aš suprantu viena: kaip ir kiekvienoje šeimoje, jei yra šventė, tai pirmiausia garbingiausioje vietoje sodiname senelius, tuos, kas yra mūsų šaknys, nuo ko prasidėjome, o ne penkiametį“, – sakė B.Valionytė.

Trečiadienį vakare ši kritika, regis, pasiekė būsimo prezidento ausis.

Į Kovo 11-osios Akto signatarų elektroninius paštus laiškai su kvietimais įkrito likus mažiau nei 2 paroms iki renginio pradžios. Juose nėra nei atsiprašymo, kad taip vėluojama pakviesti, nei mandagybių. Tik toks sakinys: „Siunčiame Lietuvos Respublikos Išrinktojo Prezidento Gitano Nausėdos ir Ponios Dianos Nausėdienės kvietimą“.

Pakvietė po vieną

Kiti kvietimus gavę piliečiai, pavyzdžiui, pramogų pasaulio atstovai Jonas Nainys, Saugirdas Vaitulionis, Vaida Skaisgirė gavo kvietimus dviem asmenims. Tačiau signatarai kviečiami be lydinčiųjų asmenų, nors dar dieną B.Valionytė 15min akcentavo, kad kai kurių signatarų amžius ir sveikata jau toks, kad jiems lydintysis asmuo būtinas.

G.Nausėda dėl kviestų į inauguracijos vakarą svečių teisinosi trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje. Jis akcentavo, kad prioritetas svečių sąraše teiktas kultūros, švietimo ir mokslo atstovams.

Jeigu kažkas neras savo pavardės, tai nieko asmeniško.

Vakarinės dalies akcentu, anot G.Nausėdos, taps kultūrininkų ir šviesuolių buvimas renginyje: „Kiekybiškai skaičiuojant jų akivaizdžiai daugiausia. Plačiąja prasme – net ir influenceriai, kurie rašo apie labai svarbius visuomenei dalykus.“

G.Nausėda neslėpė, kad kai kurie pakviesti asmenys aktyviai jį rėmė rinkiminės kampanijos metu, todėl tai bus proga jiems padėkoti: „Jeigu kažkas neras savo pavardės, tai nieko asmeniško. Mielai matyčiau čia 20 tūkst. žmonių, bet prezidentūra yra tokia, kokia yra.“

G.Nausėdos komunikacijos vadovas Aistis Zabarauskas aiškino, kad svečiai iš pradžių atrinkti remiantis Nacionalinės premijos laureatų sąrašu. Tada imtasi kitos strategijos: atrinkta 20 įvairių visuomenės grupių, kurių atstovai ir pakviesti.

Daugiausia – menininkų (280), mokslininkų – 120, sportininkų – 50, žurnalistų, politologų, apžvalgininkų – beveik 100, gydytojų – 53, pareigūnų, karininkų – 81, teisininkų – 15, dvasininkų – 40, politinių kalinių ir žuvusių už laisvę giminaičių – 80, jaunimo organizacijų, visuomenininkų, labdaros organizacijų atstovų – 80, politikų, buvusių vadovų – apie 30, verslo asociacijų atstovų – apie 100, koordinatorių, savanorių, padėjusių rinkiminės kampanijos metu (įskaitant „influencerius“) – apie 40.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius