2015 11 20

L.Graužinienė dėl interpeliacijos S.Skverneliui: čia jau yra Seimo garbės reikalas

Vidaus reikalų ministrui Sauliui Skverneliui nesitraukiant iš pareigų po ketvirtadienio įvykių Vilniuje, interpeliacija ministrui yra „Seimo garbės reikalas“, sako parlamento pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė. Tačiau tiesiai klausiama, ar ministras turėtų atsistatydinti, Seimo vadovė siūlo sulaukti kitos savaitės pasitarimo su politine vadovybe bei atsakingomis institucijomis.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Penktadienį Seime per spaudos konferenciją paklausta, ar ministrui bus rengiama interpeliacija, parlamento vadovė pabrėžė, kad tai – parlamentarų iniciatyvos klausimas.

„Ne aš viena sprendžiu, sprendžia Seimas, bet čia jau yra Seimo garbės reikalas, ne Seimo pirmininkės vienos, ne Loretos Graužinienės, bet Seimo garbės reikalas – apginti Seimo garbę prieš mūsų garbius svečius“, – sakė L.Graužinienė.

Ji tvirtino ketvirtadienio vakarą per ginkluoto bėglio gaudynes skambinusi ministrui, nes norėjusi išsiaiškinti, kaip bus užtikrintas Vilniuje viešinčių Latvijos ir Estijos parlamentarų saugumas.

Per patį įvykių įkarštį Valdovų rūmuose vyko Baltijos Asamblėjos apdovanojimų ceremonija, kurioje dalyvavo Latvijos ir Estijos parlamentų pirmininkai, delegacijos, lydintieji asmenys.

„Norėjau pasikalbėti su ministru ne šiaip sau, nes esu atsakinga ir už mano kolegas pirmininkus, ir už 30 parlamentarų iš Latvijos ir Estijos, ir už kitus žmones, kurie atvyko. Mes buvome palikti absoliučioje nežinioje, visa informacija buvo tik iš interneto, ką jūs parašėte“, – sakė L.Graužinienė.

Pasak Seimo pirmininkės, po priėmimo Valdovų rūmuose ji grįžo į parlamentą ir vyriausybiniu ryšiu paskambino S.Skverneliui su klausimu, kiek tiksli žiniasklaidos pateikiama informacija, kaip užtikrinamas svečių saugumas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Saulius Skvernelis

„Jis atsakė, kad saugomų asmenų apsauga užtikrinta, o kai aš paklausiau, kaip su kitais parlamentų nariais, mūsų svečiais, buvo atsakyta: gerbiama pirmininke, jūs mane pakėlėte iš miego, aš ketvirtą valandą ryte turiu išskristi į Briuselį, viskas ten kontroliuojama ir dirbama. Atsakymo į klausimą, kaip mums elgtis su mūsų svečiais, kad būtų užtikrinta jų sauga, aš negavau. Man nieko kito neliko kaip tik ministrui palinkėti labos nakties“, – pasakojo L.Graužinienė.

Dėl šio įvykio Seimo pirmininkė kitą savaitę rengia Seimo frakcijų seniūnų, komitetų vadovų, valdybos susirinkimą, dalyvaujant atsakingų institucijų vadovams. Jame parlamento vadovė žada pateikti ir pokalbio su ministru įrašą.

„Mes susirinksime su frakcijų vadovais, komitetų pirminiais, valdyba, išklausyti reikia visas puses, aš taip pat kreipiausi į Vyriausybinio ryšio centrą, kad jie pateiktų informaciją, tos informacijos pageidavo ir ministras pirmininkas, būtinai norėjo pamatyti, iš pat ryto mes kontaktavome su prezidente, ir ta situacija nėra tokia, kaip pateikė gerbiamas ministras. Jei jis dar yra gerbiamas, nes šitaip apsimeluoti tikrai negalima. Palaukime kitos savaitės, visi susirinksime ir kartu aptarsime“, – sakė L.Graužinienė ir pabrėžė, kad konfliktas su ministru – ne jos asmeninis, o „Seimo ir Vyriausybės konstitucinio bendradarbiavimo klausimas“.

Vidaus reikalų ministras S.Skvernelis, atsakydamas į „darbiečių“ raginimą prisiimti politinę atsakomybę dėl ketvirtadienio incidento, sakė, jog „proginiai“ atsistatydinimai naudos neatneštų. Prisiimti atsakomybę S.Skvernelį viešai paragino „darbiečių“ vadovas Valentinas Mazuronis.

„Proginiai“ atsistatydinimai vidaus reikalų sistemai naudos dar niekada neatnešė, – S.Skvernelis.

„Proginiai“ atsistatydinimai vidaus reikalų sistemai naudos dar niekada neatnešė. Kol yra vadovybės, sistemos žmonių ir visuomenės pasitikėjimas, tol turiu pareigą bei atsakomybę dirbti“, – BNS penktadienį teigė S.Skvernelis, jo komentarą penktadienį perdavė jo atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Vilniuje ketvirtadienio vakarą beveik 5 valandas vyko policijos automatą „Kalašnikov“ pagrobusio vyro paieškos operacija. Bėglio visoje Vilniaus apskrityje ieškojo maždaug 3 tūkst. pareigūnų, pasitelkta policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“, pasieniečių sraigtasparnis.

Automatiniai ginklai policijos pareigūnams išdalyti po kruvinų teroro išpuolių Paryžiuje praėjusį penktadienį. Tai jau antras incidentas per savaitę, kilęs dėl automatų naudojimo.

Šeštadienį policijos patrulis iš automato paleido šūvį į asocialų asmenį sostinės Pylimo gatvėje, apleistame kioske. Vilniaus policija teigia, kad šūvis paleistas netyčia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius