Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 28 /18:22

L.Kukuraitis apie STT pareigūno ir E.Radišauskienės bendradarbiavimą: nėra nieko nusikalstamo

Socialinių reikalų ir darbo ministras Linas Kukuraitis pasitiki Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūno Renato Martišiaus prašymu UAB „Barta“ bendrovės klausimus sprendusia viceministre Egle Radišauskiene, o paviešintuose jų susirašinėjimuose nieko nusikalstamo nemato. Tokį atsakymą 15min perdavė ministro patarėja Eglė Samoškaitė. UAB „Barta“ įmonės vadovas Leonas Benetis įvykius komentuoti atsisakė. Savo laikyseną įmonės atžvilgiu atnaujino ir viceministrė.
Linas Kukuraitis ir Eglė Radišauskienė
Linas Kukuraitis ir Eglė Radišauskienė / 15min nuotr.

„Viceministrė yra politinio pasitikėjimo tarnautoja. Kol dirba, taip reiktų vertinti, (kad ministras pasitiki – red.)“, – 15min teigė E.Samoškaitė.

Anot patarėjos, kol neaišku, „dėl ko tiksliai vyksta šis nesutarimas, ar advokatai galėjo šantažuoti STT atstovus, ar viskas vyko atvirkščiai“, komentarai būtų esą pertekliniai.

Tiesa, pasak E.Samoškaitės, paviešintuose susirašinėjimo fragmentuose „nėra nieko nusikalstamo“.

„Kreiptis ir klausti dėl išmokų mokėjimo, įmonių dokumentų tvarkymo ar prašyti kitos pagalbos užtikrinant Lietuvos gyventojų teisę į socialinę apsaugą ir užimtumą galima į visus ministerijos darbuotojus. Tai daroma kasdien, šimtams žmonių padedama kreipiantis dėl jų klausimų į įvairias įstaigas. Tame nėra nieko nusikalstamo“, – sako ministro patarėja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis (viduryje) ir Eglė Samoškaitė (dešinėje)
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis (viduryje) ir Eglė Samoškaitė (dešinėje)

STT pareigūno paprašyta padėjo spręsti įmonės klausimus

Pirmadienį 15min paviešintame STT pareigūno Renato Martišiaus susirašinėjime, be kitų asmenų, figūruoja ir viceministrė E.Radišauskienė. 2018 metų gegužės mėnesį, STT Vilniaus valdybos viršininko pavaduotojo Roberto Žilinsko prašymu, R.Martišius kreipėsi į viceministrę padėti sutvarkyti UAB „Barta“ problemas dėl užsieniečių įdarbinimo.

R.Žilinskas kolegai paaiškina padėtį, kad „ten dirba užsieniečiai. Siekiant pratęsti toliau, reikia iki termino galo kreiptis prieš du mėnesius. Dabar žmogelis parašė prašymą netaikyti tokio termino, nes pavėlavo mėnesį, jie gali dar dirbti iki 06-27. Tipo kažkokia specialistė šiandien perdavė, kad sako neteisti, tai žmogelis juodai parinasi. Labai sunku surasti specialistų. Reikia bandyti kažką daryti. UAB „Barta“. Prašymas vakar (2018 gegužės 28 d – red.), netaikyti 2 mėnesių termino pratęsimui dėl 1 mėn. pavėlavimo.“

Gegužės 29 dieną R.Martišius susitiko su E.Radišauskiene ir po pokalbio R.Žilinskui teigia: „Viskas manau bus ok. Ryt nuvažiuos sutvarkys. Kuruoja asmeniškai“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eglė Radišauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eglė Radišauskienė

Kitą dieną viceministrė R.Martišiui praneša apie pratęstus leidimus.

„UAB „Barta“ įdarbintų 4 užsieniečių leidimai dirbti galioja iki 2018-06-29, taip pat ir nacionalinės vizos galioja iki 2018-06-29“, – parašė ji ir pasiūlė įmonės vadovui kreiptis dėl naujo leidimo.

„Jei šiandien priduos, tai parašyk man“, – prideda viceministrė. Tokią žinią R.Martišius perduoda ir R.Žilinskui.

R.Martišius padėkoja viceministrei: „Darkart ačiū. Skolingas. Šiandien nuvažiuos.“

„Žinokit, nieko nežinau, negaliu komentuoti“, – pasakė jis ir numetė ragelį.

Pokalbyje minima ir Užimtumo tarnybos vadovė Inga Balnanosienė.

„Gal jis (įmonės atstovas – red.) galėtų nueiti pats pas vadovę Ingą (Inga Balnanosienė – Užimtumo tarnybos vadovė – red.) ar kt. ir galutinai išsiaiškinti. Nes verks ant kalnieriaus. (...)“, – siūlo R.Martišius.

„Gali. Aš pasuksiu Ingai. (…) Viskas, pakalbėjau su Inga Balnanosiene, ji pasuks jam“, – pažymi viceministrė.

Savo komentarą I.Balnanosienė žadėjo pateikti trečiadienį.

Iš pradžių pareigūno esą nepažino

15min paklausus viceministrės, kodėl ši rūpinosi UAB „Barta“ problemomis, ji patikino, kad veikiausiai dėl gauto skundo. Jį esą parašęs fizinis asmuo.

Paprašyta patikslinti, gal to prašė STT agentas R.Martišius, ji patikino tokio nė nepažįstanti.

„Renatas... Gal net nepažįstu, kas jis yra. O jeigu rašė, tai gal... Renato Martišiaus, tokio gyvenime žmogaus... nepažįstu. Tikrai ne, jis net nėra... Aš net nežinau, o kas jis yra gal galit pasakyti? Aš jį turėčiau žinoti?“ – teiravosi viceministrė.

15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų susirašinėjimas
15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų susirašinėjimas

Vėliau, po pokalbio, viceministrė perskambino ir patikslino savo atsakymą:

„Kadangi vienintelį pažįstu Renatą, pasiskambinau savo draugei ir paklausiau, kokia jos vyro pavardė. Tai taip, jis yra tas Martišius, bet kadangi ji nešioja savo mergautinę pavardę, aš tiesiog nesuvedžiau, kad čia yra tas pats žmogus. Kad nelikčiau melagė, taip, šitą Renatą aš pažįstu. Jis yra geriausios mano draugės sesers vyras, bet aš taip pat bendrauju su jo žmona ir taip pat su juo“, – pridėjo viceministrė.

Jos teigimu, ar su R.Martišiumi buvo kalbėta ir dėl UAB „Bartos“, tikina neprisimenanti, nes „buvo labai seniai“. Ar pareigūnas yra kreipęsis pagalbos, viceministrė pažymėjo, kad „kokių klausimų ir buvo užduota, bet jis tikrai neprašė (…) daryti spaudimo niekada gyvenime.“

Papildė savo versiją

Antradienį vakare viceministrė E.Radišauskienė savo feisbuke teigė giliau pasidomėjusi bendrovės klausimais.

„O dabar trumpai, ką pavyko sužinoti (nes tikrai nepamenu mintinai): UAB „Barta“ 2018-05-28 kreipėsi į tuometinę Darbo biržą prašydama netaikyti 2 mėn. termino, priimant sprendimą dėl užsieniečių darbo atitikties darbo rinkos poreikiams 4 užsieniečiams: laivo mechanikui, laivo kapitonui, mechanikui ir dar vienam laivo kapitonui. Įmonės įdarbintų užsieniečių leidimas dirbti galiojo iki 2018-06-29, vadinasi, įmonė, pavėlavo kreiptis apie mėnesį.

Darbo birža 2018-06-01 informavo UAB „Barta“, kad prašymas priimti naują sprendimą dėl užsieniečių darbo atitikties Lietuvos darbo rinkos poreikiams turėjo būti pateiktas ne vėliau kaip iki 2018-04-28 ir kad pasibaigus užsienio piliečiams išduotų leidimų dirbti Lietuvoje galiojimui įmonė turi teisę kreiptis dėl naujų leidimų dirbti užsieniečiams išdavimo ar sprendimų dėl užsieniečių darbo atitikties Lietuvos darbo rinkos poreikiams priėmimo.

Po to UAB „Barta“ pateikė prašymą Darbo biržai dėl leidimų dirbti panaikinimo, tad buvo priimtas sprendimas panaikinti leidimus dirbti. Panaikinus leidimus dirbti užsieniečiams įmonė pateikė naujus prašymus Darbo biržai priimti sprendimą dėl atitikties darbo rinkos poreikiams“, – rašo ji.

SADM nuotr./Eglė Radišauskienė
SADM nuotr./Eglė Radišauskienė

„Kaip buvo paviešinta susirašinėjimuose, pasiūliau kreiptis dėl naujo leidimo darbuotojams užsieniečiams visiškai oficialiai. Mano nuomone, toks siūlymas yra visiškai normalus, įprastas ir net pageidautinas. Jei tik galiu pagal savo kompetenciją, visada padedu. Valstybės tarnyboje sąžiningai dirbu daugiau nei 20 metų. Per tą laiką sutikau daug žmonių, pasišventusių savo darbui ir tik kelis, kuriems nuolat reikia priminti, kam mes esame valstybės tarnyboje ir kad padėti žmonėms yra mūsų pareiga ir raginu visus dirbti ne biurokratiškai, o padėti, ieškoti sprendimų.

O jei jaučiate, kad biurokratai nedirba savo darbo, sakykite - aš ir toliau jiems skambinsiu, ragindama padėti pagal savo kompetenciją. Tai mano principinė pozicija – niekada nebuvau popierinė, ar nuo 8 iki 17 val. dirbanti darbuotoja“, – feisbuke teigia viceministrė.

Bendrauti nepanoro

15min susisiekė ir su minimos įmonės UAB „Barta“, užsiimančios pramoginių laivų kelionėmis Trakuose, Vilniuje ir Kaune, vadovu Leonu Benečiu. Jo paklausėme, kaip nutiko, kad STT pareigūnas R.Žilinskas rūpinosi jo įmonės problemomis.

„Žinokit, nieko nežinau, negaliu komentuoti“, – pasakė jis ir nutraukė pokalbį.

Kas yra STT pareigūno pokalbiuose?

Pirmadienį 15min paskelbė susirašinėjimo fragmentus iš STT pareigūno R.Martišiaus telefono. Juose, be pokalbio su E.Radišauskiene, randama, kaip pareigūnas bendrauja su slaptus tyrimus atliekančiais savo kolegomis Lietuvoje ir Latvijoje, taip pat draugiškas pokalbis su, kaip galima spėti, pačiu įtariamuoju verslininku Antanu Petrošiumi.

Kad 15min gautas susirašinėjimas yra autentiškas, patvirtino vienas iš sulaikytųjų advokatų – Valdas Rakauskas. Taip pat minėtoje spaudos konferencijoje G.Danėlius rodė keletą ištraukų iš susirašinėjimo. Jos sutapo su redakcijos turimais duomenimis.

Bendravo su teisėju

2018 m. balandžio 6 dieną, kada Nacionalinio kraujo centro byloje buvo suimta tuometė centro vadovė Joana Bikulčienė, R.Martišius privačiame susirašinėjime buvo informuotas, kad J.Bikulčienės suėmimą spręs X asmuo, buvusi prokurorė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Joana Bikulčienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Joana Bikulčienė

STT Vilniaus valdybos viršininko pavaduotojas Robertas Žilinskas klausė, kodėl ji. STT agentas R.Martišius atrašė, kad esą viskas yra gerai. „Viskas ok. Su teisėju kalbėjau“. „Dabar kalbėjai?“ – paklausė R.Žilinskas. „Taip“, – atrašė R.Martišius. Balandžio 19 dieną R.Žilinskas kolegai pažymi, kad „Petruchai (numanomai A.Petrošiui – red.) liko 2 savaitės“.

Pokalbiai su Petruxa, Latvijos pareigūnais

Dokumente taip yra ir kitų pokalbių fragmentai. Vienas jų – asmuo, įvardintas „Petruxa“ (galimai – pagrindinis R.Martišiaus tyrimo objektas Antanas Petrošius, – red.) klausia, ar R.Martišius nenorėtų padaryti karjeros šuolio ir „rimtai pažiūrėti į valstybės interesų pažeidimus (…)“ SGD terminalo temoje. R.Martišius atrašo, kad tema yra įdomi, jis galėtų imtis tyrimo, tačiau reikia papildomos informacijos. „Petruxa“ teigia, kad jis, kaip bankininkas, gali pasakyti, kad terminalo sandoris valstybei buvo nuostolingas, „o kažkam labai naudingas“.

Susirašinėjime taip pat yra pateikti pokalbiai su Latvijos pareigūnais, vykę 2018 m. sausio birželio mėnesiais. Juose kalbama apie Nacionalinio kraujo centro bylą. Susirašinėjime pažymima, kad AP (numanomai – Antanas Petrošius – red.) persivedė į savo sąskaitą 600 tūkst. eurų. Taip pat klausiama, ar Latvijos pareigūnai neturi daugiau informacijos apie kyšius, mat lietuviams tokių duomenų trūksta. R.Martišius su kolega iš Latvijos taip pat aptarinėja ir daugiau tyrimo detalių, iš pokalbių galima spręsti, jog buvo stebimas įtariamųjų, taip pat ir A.Petrošiaus, judėjimas, ieškoma jų ryšių Latvijos valdžios institucijose.

Pokalbiuose su kitais STT pareigūnais aptariamas A.Petrošiaus ir jo aplinkos asmenų stebėjimas ir sekimas. Viename pokalbių STT pareigūnas guodžiasi, kad kavinėje didelis triukšmas, todėl įrašo kokybė gali būti prasta.

Be kitų pokalbių, dokumente yra užfiksuotas ir 2018 m. sausio-vasario mėn. vykęs susirašinėjimas su liūdnai pagarsėjusiu verslininku Arūnu Cicėnu, kuriame šis klausia, kur vyks šventimas, mat netrukus sukaktuvės. Kokios, įvardyta nebuvo.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Arūnas Cicėnas
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Arūnas Cicėnas

Prokurorai kaltina advokatus ir verslininką šantažu

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra paskelbė apie sulaikytus tris advokatus ir verslininką, įtariant juos neteisėtai rinkus informaciją apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbuotoją ir panaudojant ją šantažui, esą siekiant nutraukti ikiteisminį tyrimą.

Sulaikytieji advokatai yra advokatų profesinės bendrijos „WINT law firm“ advokatas Giedrius Danėlius bei advokatų profesinės bendrijos „Intra lex“ advokatai Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas. Sulaikytas verslininkas – Antanas Petrošius, „Solis Tribus“ akcininkas, figūruojantis Nacionalinio kraujo centro byloje.

Teisėsauga įtaria G.Danėlių neteisėtu poveikiu STT direktoriui Ž.Bartkui ir tyrėjai Vilijai Kerbelienei, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą minėtoje byloje. Teigiama, kad G.Danėlius susijęs su ketinimais panaudoti kompromituojančią informaciją apie STT žvalgybos pareigūną R.Martišių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba

Pats advokatas tą neigia – apie galimus netinkamus pareigūno veiksmus jis pirmiausia informavo tyrėją V.Kerbelienę. Be to, sako nesąs tiesiogiai bendravęs su Ž.Bartkumi. Informaciją apie STT agentą tarnybos vadovui pateikė kitas advokatas Valdas Rakauskas, jie esą pažįstami nuo studijų laikų. V.Rakauskas Ž.Bartkui iš pradžių informaciją nusiuntė nuotoliniu būdu, vėliau jie susitiko gyvai.

Advokatų taryba prašo paviešinti informaciją

Advokatų taryba pirmadienio vakarą pranešė prašanti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) paviešinti informaciją, kuria, kaip teigia tarnyba, buvo šantažuojamas STT vadovas ir dar bent vienas pareigūnas.

„Advokatų tarybos nuomone, būtina nedelsiant viešai paskelbti visą informaciją, kuria STT pareigūnai buvo tariamai šantažuojami“, – žurnalistams pirmadienį sakė tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė.

„Informacijos apie galimai neteisėtus STT pareigūnų veiksmus slėpimas didina abejones dėl deklaruojamos kovos su korupcija tikrumo ir veiklos skaidrumo“, – pridūrė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ignas Vėgėlė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ignas Vėgėlė

STT kol kas į šį prašymą nereagavo. STT anksčiau skelbė, kad pradėjo vidinį patikrinimą, kurio metu tikrinamos aplinkybės dėl informacijos turinio ir dėl informacijos patekimo pas trečiuosius asmenis.

STT pabrėžia, kad savo veikloje taiko aukščiausius skaidrumo standartus, tad visapusiškai įvertins visas šios situacijos aplinkybes. Priklausomai nuo patikrinimo rezultatų, būtų sprendžiamas ir pareigūnų atsakomybės klausimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius