Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 27

STT pareigūno telefono paslaptys: pokalbiai su įtariamuoju, viceministrės paslaugos, slaptos operacijos

Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) po trijų advokatų ir verslininko sulaikymo purtantis skandalas vis labiau įsisiūbuoja. 15min gavo STT vadovui Žydrūnui Bartkui pateiktą informaciją, kurios didžiąją dalį sudaro susirašinėjimas iš STT pareigūno Renato Martišiaus telefono. STT pareigūnas susirašinėja su slaptus tyrimus atliekančiais savo kolegomis Lietuvoje ir Latvijoje, aukšta Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pareigūne, kurios, savo viršininko prašymu, prašo spręsti vienos bendrovės problemas, bei, kaip galima įtarti, net su pačiu įtariamuoju verslininku Antanu Petrošiumi, su kuriuo bendrauja kaip su bičiuliu ar šaltiniu. A.Petrošiaus advokatas tvirtina, kad STT pareigūnas R.Martišius šį susirašinėjimą verslininkui, kurio veiksmus tyrė, persiuntė pats.
Žydrūnas Bartkus
STT vadovas Žydrūnas Bartkus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra paskelbė apie sulaikytus tris advokatus ir verslininką, įtariant juos neteisėtai rinkus informaciją apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbuotoją ir panaudojant ją šantažui, esą siekiant nutraukti ikiteisminį tyrimą. Apie tai užsiminė STT vadovas Žydrūnas Bartkus, matęs dokumentą savo akimis. 15min gavo tą pačią informaciją. Joje atsiskleidžiama daugiau detalių ne tik apie STT pareigūnų Renato Martišiaus, Roberto Žilinsko, tačiau ir socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Eglės Radišauskienės veiksmus.

Sulaikytieji advokatai yra advokatų profesinės bendrijos „WINT law firm“ advokatas Giedrius Danėlius bei advokatų profesinės bendrijos „Intra lex“ advokatai Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas. Sulaikytas verslininkas – Antanas Petrošius, „Solis Tribus“ akcininkas, figūruojantis Nacionalinio kraujo centro byloje.

Teisėsauga įtaria G.Danėlių neteisėtu poveikiu STT direktoriui Ž.Bartkui ir tyrėjai Vilijai Kerbelienei, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą minėtoje byloje. Teigiama, kad G.Danėlius susijęs su ketinimais panaudoti kompromituojančią informaciją apie STT žvalgybos pareigūną R.Martišių.

VIDEO: Generalinės prokuratūros spaudos konferencija apie STT pareigūno šantažą

Pats advokatas tą neigia – apie galimus netinkamus pareigūno veiksmus jis pirmiausia informavo tyrėją V.Kerbelienę. Be to, sako nesąs tiesiogiai bendravęs su Ž.Bartkumi. Informaciją apie STT agentą tarnybos vadovui pateikė kitas advokatas Valdas Rakauskas, jie esą pažįstami nuo studijų laikų. V.Rakauskas Ž.Bartkui iš pradžių informaciją nusiuntė nuotoliniu būdu, vėliau jie susitiko gyvai.

Kaip G.Danėlius gavo susirašinėjimą, vykusį „Viber“ programėlėje? Kaip pats teigė pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje, jį verslininkui A.Petrošiui galimai atsiuntė pats STT pareigūnas R.Martišius.

„Susirašinėjimas nėra ir nebuvo pažymėtas nei slaptumo, nei riboto naudojimo žyma. Jis pateiktas paties pareigūno“, – tikino advokatas.

15min gavo minėtą susirašinėjimą, kurį savo akimis matė ir STT tarnybos vadovas Ž.Bartkus. Jame atskleidžiama, kaip agentas R.Martišius, STT Vilniaus valdybos viršininko pavaduotojo R.Žilinsko pavedimu, padeda spręsti UAB „Barta“ rūpesčius. Dėl to prašo socialinės apsaugos ir darbo viceministrės E.Radišauskienės pagalbos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žydrūnas Bartkus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žydrūnas Bartkus

Taip pat susirašinėjime R.Martišius teigė tiesiogiai bendravęs su teisėju, įtariama, dėl A.Petrošiaus suėmimo. Teksto, pateikto kabutėse, kalba buvo redaguota.

Kad 15min gautas susirašinėjimas yra autentiškas, patvirtino vienas iš sulaikytųjų advokatų – Valdas Rakauskas. Taip pat minėtoje spaudos konferencijoje G.Danėlius rodė keletą ištraukų iš susirašinėjimo. Jos sutapo su redakcijos turimais duomenimis.

Bendravo su teisėju

2018 m. balandžio 6 dieną, kada Nacionalinio kraujo centro byloje buvo suimta tuometė centro vadovė Joana Bikulčienė, R.Martišius privačiame susirašinėjime buvo informuotas, kad J.Bikulčienės suėmimą spręs X asmuo, buvusi prokurorė.

R.Žilinskas klausė, kodėl ji. STT agentas R.Martišius atrašė, kad esą viskas yra gerai. „Viskas ok. Su teisėju kalbėjau“. „Dabar kalbėjai?“ – paklausė R.Žilinskas. „Taip“, – atrašė R.Martišius. Balandžio 19 dieną R.Žilinskas kolegai pažymi, kad „Petruchai (numanomai A.Petrošiui – red.) liko 2 savaitės“.

15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų susirašinėjimas
15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų susirašinėjimas

Bendrovės problemas padėjo spręsti viceministrė

2018 m. gegužės 28 dieną R.Žilinskas rašo, kad „būtų faina, jei pavyktų pagelbėti žmogeliui“ ir kartu nurodo Užimtumo tarnybos Klientų aptarnavimo direktoriaus pavaduotoją Bronislavą Sabiną Katinienę. Jis prašo padėti spręsti UAB „Barta“ problemas dėl imigrantų įdarbinimo. Tuo pat metu R.Martišius susirašo su socialinių reikalų ir darbo viceministre Egle Radišauskiene.

Gegužės 29 dieną pareigūnas papildomai domisi, kokius tiksliai dokumentus jis (nenurodomas asmuo – red.) teikė ir kiek laiko pavėlavo. R.Žilinskas tikina, kad, kiek jis supranta, tai buvo prašymas, o pavėluota buvo keletą dienų. „Pavyks kas nors?“ – domisi jis. R.Martišius atrašo, kad dar nesusitiko. Kiek vėliau, 10 val. 25 min. pažymi, kad paprašė „skubiai susitikti“ ir susitikimas įvyks 12 val. Su kuo – nenurodoma.

R.Žilinskas kolegai paaiškina padėtį, kad „ten dirba užsieniečiai. Siekiant pratęsti toliau, reikia iki termino galo kreiptis prieš du mėnesius. Dabar žmogelis parašė prašymą netaikyti tokio termino, nes pavėlavo mėnesį, jie gali dar dirbti iki 06-27. Tipo kažkokia specialistė šiandien perdavė, kad sako neteisti, tai žmogelis juodai parinasi. Labai sunku surasti specialistų. Reikia bandyti kažką daryti. UAB „Barta“. Prašymas vakar (2018 gegužės 28 d – red.), netaikyti 2 mėnesių termino pratęsimui dėl 1 mėn. pavėlavimo.“

R.Martišius atrašo „ok“.

Gegužės 29 dieną, vidudienį R.Martišius susitiko su E.Radišauskiene. Po pokalbio, 13 val. 08 min., jis R.Žilinskui teigia: „Viskas manau bus ok. Ryt nuvažiuos sutvarkys. Kuruoja asmeniškai“.

SADM nuotr./Eglė Radišauskienė
SADM nuotr./Eglė Radišauskienė

Po kelių valandų viceministrė R.Martišiui atrašo, kad „su „Barta“ nėra paprasta – pasirodo, terminą jie tikrai praleido ir dar turėjo vieną atleidimą – ko negalima daryti, plius migracija (numanoma – Migracijos departamentas – red.) gali turėti jiems nemažai pastabų: paprašiau raštu info, ryt pasakysiu“. Šią žinią jis perduoda R.Žilinskui ir prideda, kad „kas įmanoma, tas bus.“

Kitą dieną, gegužės 30 d. viceministrė informuoja apie pratęstus leidimus.

„UAB „Barta“ įdarbintų 4 užsieniečių leidimai dirbti galioja iki 2018-06-29, taip pat ir nacionalinės vizos galioja iki 2018-06-29“, – parašė ji ir pasiūlė įmonės vadovui kreiptis dėl naujo leidimo.

„Jei šiandien priduos, tai parašyk man“, – prideda viceministrė. Tokią žinią R.Martišiuis perduoda ir R.Žilinskui. R.Martišius padėkoja viceministrei: „Darkart ačiū. Skolingas. Šiandien nuvažiuos.“

Tiesa, panašu, kad problema tokiu būdu iki galo dar nebuvo išspręsta. Po poros valandų R.Martišius rašo viceministrei, kad esą žmogus klausia, ką jam daryti. E.Radišauskienė pasiūlė duoti savo numerį.

Birželio 4 dieną R.Martišius domisi, kaip „mūsų draugui valtininkui DB (suprask – Darbo biržoje (Užimtumo tarnyboje) – red.) sekėsi. Jis man nekelia, Gal DB Jį supokavo?“

Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba
Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba

Viceministrė atrašo, kad „nesupakavo“, esą yra problemų su migracija. „Ten situacija, kurioj iš tiesų valtininkas prisiirklavo ne taip, bet kadangi kabina migracija, galim pasiūlyti tik teisėtą būdą kreipiantis dėl naujo leidimo. Dar galim rasti žmogų us (numanoma – iš – red.) DB.“

„Gal jis galėtų nueiti pats pas vadovę Ingą (Inga Balnanosienė – Užimtumo tarnybos vadovė – red.) ar kt. ir galutinai išsiaiškinti. Nes verks ant kalnieriaus. (...)“, – siūlo R.Martišius.

„Gali. Aš pasuksiu Ingai. (…) Viskas, pakalbėjau su Inga Balnanosiene, ji pasuks jam“, – pažymi viceministrė.

Domėtasi SGD terminalu, bendrauta su Latvijos pareigūnais

Dokumente taip yra ir kitų pokalbių fragmentai. Vienas jų – asmuo, įvardintas „Petruxa“ (galimai – pagrindinis R.Martišiaus tyrimo objektas Antanas Petrošius, – red.) klausia, ar R.Martišius nenorėtų padaryti karjeros šuolio ir „rimtai pažiūrėti į valstybės interesų pažeidimus (…)“ SGD terminalo temoje. R.Martišius atrašo, kad tema yra įdomi, jis galėtų imtis tyrimo, tačiau reikia papildomos informacijos. „Petruxa“ teigia, kad jis, kaip bankininkas, gali pasakyti, kad terminalo sandoris valstybei buvo nuostolingas, „o kažkam labai naudingas“.

15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų susirašinėjimas
15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų susirašinėjimas

Susirašinėjime taip pat yra pateikti pokalbiai su Latvijos pareigūnais, vykę 2018 m. sausio birželio mėnesiais. Juose kalbama apie Nacionalinio kraujo centro bylą. Susirašinėjime pažymima, kad AP (numanomai – Antanas Petrošius – red.) persivedė į savo sąskaitą 600 tūkst. eurų. Taip pat klausiama, ar Latvijos pareigūnai neturi daugiau informacijos apie kyšius, mat lietuviams tokių duomenų trūksta. R.Martišius su kolega iš Latvijos taip pat aptarinėja ir daugiau tyrimo detalių, iš pokalbių galima spręsti, jog buvo stebimas įtariamųjų, taip pat ir A.Petrošiaus, judėjimas, ieškoma jų ryšių Latvijos valdžios institucijose.

Pokalbiuose su kitais STT pareigūnais aptariamas A.Petrošiaus ir jo aplinkos asmenų stebėjimas ir sekimas. Viename pokalbių STT pareigūnas guodžiasi, kad kavinėje didelis triukšmas, todėl įrašo kokybė gali būti prasta.

Be kitų pokalbių, dokumente yra užfiksuotas ir 2018 m. sausio-vasario mėn. vykęs susirašinėjimas su liūdnai pagarsėjusiu verslininku Arūnu Cicėnu, kuriame šis klausia, kur vyks šventimas, mat netrukus sukaktuvės. Kokios, įvardyta nebuvo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba

Dokumento pabaigoje yra paskelbtas advokato G.Danėliaus kreipimasis į STT Vilniaus valdybos viršininką Darių Balčiūną.

E.Radišauskienė gynėsi R.Martišiaus nepažįstanti, UAB „Barta“ domėjosi dėl skundo

15min susisiekė su socialinių reikalų ir darbo viceministre Egle Radišauskiene paklausti, kodėl ji domėjosi UAB „Barta“ įmonės klausimais. Anot viceministrės, viskas vyko seniai, bet, kiek pamena, veikiausiai dėl skundo.

„Žinokit, tikriausiai buvau gavusi kažkokį skundą. Dabar tikrai... 2018 metai, neatsiminsiu. Bet matyti, kad buvo gautas skundas. Kelis kartus kreipiausi dėl užsieniečių – tai vienu atveju buvo gautas skundas, kad sprendimas yra priimtas, bet tiesiog neišduodami laiku dokumentai, o žmogus turėjo išvažiuoti, berods, tai sutapo su savaitgaliu. Tai tiesiog skambinau į Migracijos tarnybą tada ir klausiau, jeigu jau yra priimtas sprendimas, ar tiesiog tam žmogui gali išduoti leidimą“, – teigia E.Radišauskienė.

Kas parašė skundą, viceministrė teigia neprisimenanti. Tik patikslino, kad dėl UBA „Bartos“ domėjosi du kartus ir abiem atvejais „sprendimai buvo priimti, bet tiesiog nebuvo išduotas pats dokumentas“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eglė Radišauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eglė Radišauskienė

Paklausus, ar ne R.Martišius prašė padėti išspręsti klausimus, viceministrė teigė tokio žmogaus nė nepažįstanti.

„Renatas... Gal net nepažįstu, kas jis yra. O jeigu rašė, tai gal... Renato Martišiaus, tokio gyvenime žmogaus... nepažįstu. Tikrai ne, jis net nėra... Aš net nežinau, o kas jis yra gal galit pasakyti? Aš jį turėčiau žinoti?“ – teiravosi viceministrė.

„Ten ne pareigūnas buvo, ten buvo tiesiog skundas. Buvo fizinio žmogaus, kaip dažnai būna, kadangi mūsų kontaktai yra atviri. Ten buvo fizinio žmogaus, jokio pareigūno, skundas. Ne ne ne, čia gal ne tas atvejis. Tikrai ne. (…) Nežinau, kokią informaciją jūs turite. Šito žmogaus aš nepažįstu ir tikrai net nežinau, kas jis toks yra. Aš tokio žmogaus tikrai nepažįstu. Vardu Renatas pažįstu vieną žmogų“, – pažymėjo E.Radišauskienė.

Tai taip, jis yra tas Martišius.

Viceministrės pasiteiravus, ar jos pareigybėms priklauso rūpintis užsieniečių įdarbinimo klausimais, ji pažymėjo, kad tą dariusi geranoriška valia.

„Aš ne dėl pareigybių. Aš kuruoju užsieniečių įdarbinimo klausimus paprastai. (…) Aš nesu tas žmogus, jeigu į mane kreipėsi, kad aš pasakyčiau, kad nepasižiūrėsiu ar nepadėsiu. Aš tikrai manau, kad jeigu žmonės kreipiasi, tai yra paskutinis atvejis, kai jie tikisi kažkokios pagalbos. Ir ten tikrai buvo biurokratiniai trikdžiai, tiesiog neišduoti laiku dokumentai“, – sakė viceministrė.

Po keliasdešimt minučių 15min žurnalistui E.Radišauskienė perskambino. Norėjo patikslinti suteiktą informaciją.

„Kadangi vienintelį pažįstu Renatą, pasiskambinau savo draugei ir paklausiau, kokia jos vyro pavardė. Tai taip, jis yra tas Martišius, bet kadangi ji nešioja savo mergautinę pavardę, aš tiesiog nesuvedžiau, kad čia yra tas pats žmogus. Kad nelikčiau melagė, taip, šitą Renatą aš pažįstu. Jis yra geriausios mano draugės sesers vyras, bet aš taip pat bendrauju su jo žmona ir taip pat su juo“, – pridėjo viceministrė.

Jos teigimu, ar su R.Martišiumi buvo kalbėta ir dėl UAB „Bartos“, tikina neprisimenanti, nes „buvo labai seniai“. Ar pareigūnas yra kreipęsis pagalbos, viceministrė pažymėjo, kad „kokių klausimų ir buvo užduota, bet jis tikrai neprašė (…) daryti spaudimo niekada gyvenime.“

Su verslininku A.Petrošiumi 15min susisiekti nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius