-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 06

L.Linkevičius: „Linkiu neprivatizuoti Baltarusijos klausimo per rinkimų kampaniją“

15min studijoje ketvirtadienį viešėjęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, kuris šią savaitę su oficialiu vizitu lankėsi kaimyninėje Baltarusijoje, teigė apgailestaujantis dėl jo vadovaujamai ministerijai dėl dialogo su Minsku metamų priekaištų.

L.Linkevičius Baltarusijoje buvo susitikęs su šios šalies premjeru, užsienio reikalų ministru. Aptarti prekybos, energetikos, žinoma, Astravo atominės elektrinės (AE) klausimai.

Kad dialogas vystomas, tikriausiai nenuostabu, kadangi prezidentas Gitanas Nausėda dar per pernykščių rinkimų kampaniją prabilo apie reikalingą kalbėjimąsi su pareigūnais Minske.

„Mes galime būti naudingi“ Vakarams formuojant bendresnę poziciją santykių su Baltarusija klausimu, 15min tvirtino L.Linkevičius, vis dėlto pridūręs, kad būtina toliau į situaciją žvelgti blaiviai, ypač – dėl Astravo AE.

„Astravas yra Rusijos geopolitinis projektas. Baltarusiams sakiau, kad jie įklampinti – juk paimtos paskolos, kurias reikės grąžinti, kad ekonominis pagrįstumas abejotinas. Jiems sakiau, kad nepasitikime visu tuo procesu.

Pagrindo euforijai nėra, bet pasikeitė požiūris – nėra atmetimo, sutinkama, kad yra problemų ir kad jas reikėtų spręsti su tarptautinių organizacijų ekspertais. Toks buvo mūsų tikslas“, – kalbėjo L.Linkevičius.

Tiesa, opozicijoje dirbantys konservatoriai, pavyzdžiui, Seimo nariai Žygimantas Pavilionis ir Audronius Ažubalis, dabartinėje iniciatyvoje bendrauti su Baltarusija įžvelgia „tiesioginę žalą mūsų diplomatijai“.

L.Linkevičius dėl tokios kritikos apgailestauja, nors ir tikina, kad gerbia visas nuomones. Jis pabrėžė, kad visus veiksmus Vilnius derina su kitomis institucijomis – ES, Europos Komisija, JAV.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Linkevičius ir Gintaras Radauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Linkevičius ir Gintaras Radauskas

„Jei tokia nuomonė, viskas tvarkoje. Mano požiūriu, ji klaidinga, tačiau aš pasiruošęs kalbėtis“, – teigė ministras, priminęs, kad jau anksčiau detaliai paaiškino, kas planuojama vystant santykius su Baltarusija ir ruošiantis šios savaitės vizitui.

L.Linkevičius: pamatuokime, ką mes naudojame politinėje kovoje, ir nedarykime žalos Lietuvos interesams. Aišku, tai sąžinės reikalas, <...> bet toks būtų mano kvietimas.

„Kviečiau jūsų minimus asmenis kavos, pasikalbėti. Nė vienas neatėjo. Sakau atvirai: kalbėsime kantriai tiek, kiek reikės, atsakysime į visus klausimus.

Tik pridursiu, kad jei tai dabar bus naudojama per rinkimų kampaniją, kviesčiau politines partijas neprivatizuoti šios temos ir nebandyti Lietuvos nacionalinių interesų sąskaita kaupti savo kapitalą, akumuliuoti rinkėjus.

Pamatuokime, ką mes naudojame politinėje kovoje ir nedarykime žalos Lietuvos interesams. Aišku, tai sąžinės reikalas, <...> bet toks būtų mano kvietimas.

Kartais atrodo, kad užsiciklinimas, užsispyręs negirdėjimas gali nuvesti į krizinę situaciją, kurią sukursime jau mes patys, o ne kiti. Kartais norėtųsi tikėtis politinės brandos“, – 15min studijoje kalbėjo L.Linkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius