Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 24

L.Linkevičius: NATO turi užtikrinti visapusišką Aljanso pasirengimą reaguoti į grėsmes

Artėjančiame NATO šalių narių vadovų susitikime Varšuvoje svarbu siekti sprendimų, kurie užtikrintų, kad Aljanso adaptacija besikeičiančiai saugumo aplinkai išlaikytų visapusišką jo pasirengimą reaguoti į grėsmes NATO šalims, teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius kovo 23 dieną Vilniuje vykusiame Šiaurės Atlanto tarybos (North Atlantic Council, NAC) susitikime.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Teroro išpuoliai Briuselyje ir tebesitęsianti agresija Rytų Ukrainoje, pasak ministro, nuolat primena, kad NATO susiduria su rimtais saugumo iššūkiais, kylančiais iš rytų ir pietų, kuriems reikia deramo atsako.

L.Linkevičius, kaip rašoma pranešime spaudai, pabrėžė, kad politinės valios reaguoti į grėsmes neužtenka – reikia stiprinti turimus NATO gynybos bei atgrasymo pajėgumus, didinti visuomenių atsparumą.

Pasak ministro, NATO viduje vyrauja sutarimas, kad susiduriama su rimtais iššūkiais saugumui, todėl reikia užtikrinti, kad Aljanso adaptacijos procese nebūtų apsiribota tik Parengties veiksmų plano įgyvendinimu. Svarbu paliesti ir tokius esminius klausimus, kaip gynybos finansavimas, branduolinė doktrina, sprendimų proceso efektyvumas ir vadovavimo struktūros optimizavimas.  

Jis taip pat atkreipė dėmesį į hibridines grėsmes: „Propaganda daro didžiulę moralinę žalą, jos poveikis žmonėms nėra mažiau svarbus negu karinė agresija, todėl ji neturi būti nuvertinama.“

Diskusijoje daug dėmesio skirta NATO dialogui su Rusija. Pasak L.Linkevičiaus, Lietuva, kaip artima kaimynė, yra ne mažiau nei kuri nors kita šalis suinteresuota gerais santykiais su Rusija, tačiau tolesnis bendravimas su Maskva turi būti grindžiamas ne iliuzijomis ar trumparegiškais tikslais, bet konkrečiais faktais.

„Tai, ką Rusija daro Ukrainoje ir Sirijoje, neturi nieko bendro su mūsų vertybėmis“, – pabrėžė ministras. 

Jis pridūrė, kad dialogas su Rusija neturi būti tikslas savaime. Jo pagalba turi būti siekiama, kad Rusija pakeistų agresyvią laikyseną ir sugrįžtų prie tarptautinės teisės normų bei įsipareigojimų laikymosi.

Pagrindinis politinis NATO sprendžiantysis organas NAC Lietuvoje lankosi kovo 23–24 d. Tarybai vizito metu vadovauja NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Alexandras Vershbow.

Kovo 23 d. surengtoje vakarienėje ir diskusijoje apie NATO adaptaciją taip pat dalyvavo Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir kariuomenės vadas Vytautas Jonas Žukas.

NAC posėdyje kovo 24 dieną bus aptariama saugumo padėtis regione, vyks susitikimas su prezidente Dalia Grybauskaite.

Tą pačią dieną tarybos nariai vyks į Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ štabą ir poligoną, kur Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas Almantas Leika ir JAV pajėgų Europoje vadas Benas Hodgesas NAC nariams pristatys Baltijos šalyse veikiančių sąjungininkų pajėgas šiuolaikinių saugumo iššūkių kontekste.

NAC buvo įsteigta Šiaurės Atlanto sutartimi. Ji gali susirinkti šalių narių nuolatinių atstovų, ministrų ar valstybių vadovų lygiu. Lietuvoje ji lankosi nuolatinių atstovų lygiu. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius